2017. október 02.

Egy éjszaka a kutatókkal

Egy éjszaka a kutatókkal
 

Kukacos muffint kóstolhattak, megtudhatták hogyan működik a GPS, CT-vel vizsgálhatták az autók belsejét, sőt egy bűnügy felderítésében is részt vehettek azok, akik ellátogattak pénteken a Kaposvári Egyetemre. Intézményünk immár 5. alkalommal szervezte meg nagy sikerrel a Kutatók Éjszakája Programsorozatot. Az ünnepélyes megnyitón Prof. Dr. Tossenberger János kutatásfejlesztési-és innovációs rektorhelyettes arról beszélt: a cél, hogy megmutassák, a kutatók nem valami rózsaszínű ködben úszkáló földöntúli lények, hanem hús-vér emberek, akik speciális ismereteikkel, tudásukkal a társadalomért dolgoznak.

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Kutatók Éjszakája Programsorozat péntek délután a Kaposvári Egyetemen. A hangulatot a Ripp-Rónai Művészeti Kar másodéves színművésznövendékeinek műsora alapozta meg. Ezúttal a fiatalabbak mellett az idősebb generáció is képviseltette magát, nem véletlenül, hiszen a Kutatók Éjszakájához ezúttal a Senior Egyetem előadásai is csatlakoztak. 

Prof. Dr. Tossenberger János kutatásfejlesztési-és innovációs rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte: egyre többen érdeklődnek a Kutatók Éjszakája iránt. A Kaposvári Egyetem pedig olyan programot próbál összeállítani, amely felkelti a társadalom legszélesebb körének érdeklődését. Hozzátette: az egyik legfontosabb cél, hogy népszerűsítsék a kutatói pályát és megmutassák, hogy a kutatók hús-vér emberek, akik speciális tudásukkal a társadalomért dolgoznak.

A megnyitó zárásaként pedig egy hatalmas csokitorta is előkerült, hogy így ünnepeljék az ötéves jubileumot. Ezt követően azonnal kezdetét vette a Kutatót Éjszakája, amelyre az Egyetem minden kara, az Agrárközpont, az Egészségügyi Centrum és az Egyetemi Könyvtár is érdekes és izgalmas programokkal készült.

A mintegy 1000 résztvevő 70 programon kaphatott ízelítőt a kutatás világából. Megtudhatták például hogyan működik a GPS vagy, hogy milyen egy intelligens város. Ahogy az autók alkatrészeit is megvizsgálhatták CT-vel. A legmerészebbek pedig akár pácolt, fűszerezett rovarokat vagy kukacos maffint is kóstolhattak.

A Kutatók Éjszakáját az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára azért, hogy megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, népszerűsítse a természettudományokat. Idén több mint 30 városban, közel 2000 programot tartottak ezen a napon.

 

0
0
0
s2smodern
© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat