fbpx
2018. január 31.

Talajvizsgálat 30 napon belül a KE-n

Talajvizsgálat 30 napon belül

A Kaposvári Egyetem laboratóriumában végzik majd a talajvizsgálatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megbízásából. A szolgáltatást öt dunántúli megyében indítják, az erről szóló megállapodást KE-en írták alá.

A Kaposvári Egyetemen végzett laboratóriumi talajvizsgálatok eredményét a jelenleg átlagosnak számító 60 napos határidő helyett 30 napon belül a gazdák rendelkezésére bocsátják. Ezáltal gyorsítva a tervkészítő folyamatot. A talajok különböző fizikai paraméterei mellett a szerves anyagok és nyomelemek mennyiségét is meghatározzák a laboratóriumban, minderről Prof. Dr. Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese számolt be az együttműködés megkötésekor.

A nitrátérzékenyen területen műtrágyát használó gazdálkodóknak, a Vidékfejlesztési Program (VP) agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportban részt vevő, illetve a VP ökológiai gazdálkodás támogatásban részesülő termelőknek kötelező minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet készíteni. Az ökológiai gazdálkodás kivételével a tervet talajvizsgálati eredményekre alapozzák. A laboratóriumi talajvizsgálatokat pedig ötévente szükséges megcsináltatni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tápanyag-gazdálkodási tervkészítési szolgáltatást öt dunántúli megyében (Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Zala) kiegészíti a laboratóriumi talajvizsgálattal. Az ehhez szükséges hátteret a Kaposvári Egyetem (KE) akkreditált talajtani laboratóriuma biztosítja – tette hozzá Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A talajvizsgálati szolgáltatás a falugazdászokon keresztül vehető igénybe. A Kamara a kísérleti időszakot követően, várhatóan fél éven belül dönt a szolgáltatás más megyékre történő kiterjesztéséről, ehhez keresik a Kaposvári Egyetemhez hasonlóan kedvező feltételeket biztosító laboratóriumokat.

 

© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat