2018. március 07.

"Fejleszteni csak feltétel nélküli szeretettel lehet!"

Logopédia Európai Napja 2018

Fontos, hogy a problémákat minél korábban felismerjék, ez és a feltétel nélküli szeretet a sikeres fejlesztés záloga – erről beszélt Prof. Dr. Csépe Valéria akadémikus kedden, a Kaposvári Egyetemen. A Logopédia Európai Napja 2018 konferenciát immár második éve szervezi meg a Gyógypedagógiai Intézet.

Zsúfolásig megtelt szakemberekkel, gyógypedagógus hallgatókkal és érdeklődőkkel az Auditórium kedden délelőtt. A Logopédia Európai Napja 2018 konferencia résztvevőit Prof. Dr. Szávai Ferenc köszöntötte. A rektor kiemelte: nagy öröm a Kaposvári Egyetem számára, hogy egy ilyen országos szakmai rendezvénynek adhat otthon. Hozzátette: jó látni, hogy a gyakorló gyógypedagógusok mellett fiatal, leendő szakemberek is ellátogattak a konferenciára.

Prof. Dr. Csépe Valéria a neurodiverzitásról beszélt, eszerint az eltérő agyi fejlődésű gyerekek nem fogyatékossággal élnek, csupán a természetes sokféleség részei. Épp ezért elengedhetetlenül fontos lenne, hogy az iskolákban is személyre szabott fejlesztés valósuljon meg – tette hozzá az akadémikus. A szakember szerint ehhez szemléletváltásra van szükség, a pedagógiai kultúrában és társadalomban egyaránt.

Szigeti Mónika, a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója pedig arról beszélt növekszik a logopédia és gyógytestnevelés területén ellátott gyerekek száma, ám ez elsősorban az alaposabb szűrésnek köszönhető.

Nagy Ferenc neurológus professzor pedig egy rendkívül érdekes megfigyelést osztott meg az érdeklődőkkel. A szakember olyan eseteket ismertetett, ahol az agyi károsodások előnyt is jelentettek.

A plenáris ülés után a gyakorló és leendő szakemberek workshopokon vehettek részt, ahol többek között az állatasszisztált pedagógiai módszert is bemutatták.

 

© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat