fbpx
2018. máj. 16.

Tudományos siker – kis ürgék születtek az egyetemen

Tudományos siker – kisürgék születtek az egyetemen

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Az ürgék a fokozottan védett ragadozó madarak, így a parlagi sas és a kerecsensólyom jellemző tápláléka. Korábban a kisemlős védettségét e ragadozók védelme indokolta, ám élőhelyeik jelentős csökkenése miatt 2014 óta fokozottan védett faj.

Az aktív fajvédelem részeként a Kaposvári Egyetem kutatói – egy uniós program során – megkísérelték az ürge zárttéri szaporítását. Az állatokat egy klímakamrában teleltették át, majd miután felébredtek téli álmukból, azonnal párba rakták őket. A pároztatás sikeres volt, az első egyedek május elején meg is születtek.

Az állatok számára a későbbiekben kifutókat építenek, hogy így szoktassák őket a szabad körülményekhez. A tervek szerint az ürgék a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban lelnek majd új otthonra.

A cél nem elsősorban az, hogy az ürgék táplálékul szolgáljanak a védett madaraknak, hanem, hogy újra egyensúlyt legyen a ragadozó madarak és a rágcsálók között. Emellett kiemelten fontos a gyepek eredeti állapotának visszaállítása, amelynek éppúgy része az ürge, mint a szürkemarha.

 

© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat