fbpx
2018. máj. 16.

Meggyötört lelkekről írt oktatónk

Meggyötört lelkekről írt oktatónkHogyan lehetett embernek maradni a pártállami elnyomásban? Hogyan tudtak az egyházak közösségeket építeni a diktatúra évtizedeiben? – többek között ezeket a kérdéseket feszegeti Dr. Bertalan Péter új könyve. A Kaposvári Egyetem oktatójának Az "ellenállástól" a kompromisszumig című kötetét kedden mutatták be Kaposváron.

A kommunizmus a lelkeket akarta uralni, tehát mindent magába akart szívni. Ebben a helyzetben nagy feladat hárult az egyházakra, amelyek komoly társadalomszervező funkciót láttak el – hangzott el Dr. Bertalan Péter könyvbemutatóján. Az olvasó az egyéni sorsokon keresztül megértheti az egész rendszer, a diktatúra működési mechanizmusait is.

Az eseményen Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere köszönetet mondott egykori katonatársának, hiszen mint fogalmazott: egy rendkívül fontos, kibeszéletlen témáról írt a szerző.

Az "ellenállástól" a kompromisszumig című kötetet Birher Nándor mutatta be. a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola főiskolai tanára a monográfia újszerűségét és a tudományosságát hangsúlyozta. A könyv ugyanis nem elsősorban az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának feljegyzéseire támaszkodik. A forrásanyagok döntő többségét a megyei levéltárakban őrzött Állami Egyházügyi Hivatal dokumentumai, egyházi levéltárak iratai és a fellelhető memoárok képezik.  Ezzel hitelesebb képet adva a korszakról, a fizikailag, lelkileg meggyötört foglyok "irányított" vallomásaiból ugyanis nehéz rekonstruálni a valóságot.

Az "ellenállástól" a kompromisszumig című könyv 1957-1968 között mutatja be állam és az egyház küzdelmét. A kötet a  L'Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat