fbpx
2018. október 08.

Gasztrotalin népszerűsítették a helyi élelmiszereket

Az étteremtulajdonosok és a termelők találhattak egymásra a Kaposvári Egyetemen.

Az étteremtulajdonosok és a termelők úgynevezett Gasztrotali keretében találhattak egymásra hétfőn a Kaposvári Egyetemen. Az ötletgazda Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy a vendéglátóhelyek biztonságos, minőségi helyi élelmiszert használjanak az ételek készítésekor.

Immár második alkalommal rendezték meg a Gasztrotalit, amelyen ezúttal 29 termelő és két tucat étterem képviseltette magát. A házigazda Kaposvári Egyetem nevében Prof. Dr. Tossenberger János rektorhelyettes, az Agrár-és Környezettudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket.

„A Kaposvári Egyetem egyik fontos küldetése, hogy a saját eszközeivel, tudományos parkjával hozzájáruljon a minőségi élelmiszer alapanyag és a minőségi élelmiszer termeléséhez”

– fogalmazott az egyetemi vezető.

Jó hír, hogy egyre több somogyi étterem dönt a helyi alapanyag mellett - erről már Csapody Balázs beszélt. A Kistücsök Éterem vezetője, a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke kiemelte:

„Egyre több az olyan somogyi termék, amely felkerülhet az étlapokra. Ez egy nagyon szép, nagyon izgalmas munka, ettől lesz a vendéglátóhely igazán egyedi és ezért választják majd a vendégek is.”

A termelőket és az étteremvezetők, séfeket azonban össze kell hozni, ezért is hívta életre a Gasztrotalit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely eddig már harminc Helyi Termék Nappal is segítette a termelőket. Ennek kapcsán Mácsai Ádám azt hangsúlyozta:

„Sok esetben a vendéglátósok és az étteremvezetők a legegyszerűbb megoldást választják, tehát multitól vagy beszállítótól megveszik a terméket. Ezek azonban több száz vagy több ezer kilométert utaztak, mi azt szeretnénk, ha a rövid ellátási lánc valósulna meg. Tehát a helyben előállított terméket, helyben tudjunk feldolgozni és helyben próbáljuk meg értékesíteni.”

Az őszi Gasztrotalin gombákat, lekvárokat, szörpöket, sajtokat és mézeket is kínáltak a termelők. Az éttermek képviselői pedig szívesen válogattak a minőségi helyi élelmiszerekből.

 

© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

Tetszik amit olvasol?

Kövess minket közösségi oldalainkon is.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat