2017. január 20.

Klímakutatások a Kaposvári Egyetemen

20170119 klima 01A klímaváltozás kedvezőtlen hatásait kompenzáló növénytermesztési-, állattenyésztési-, takarmányozási technológiák kifejlesztésére irányuló kutatási program nyitórendezvényére került sor 2017. január 17-én a Kaposvári Egyetemen.

A rektori tanácsteremben tartott programon többek között részt vettek a hazai agrár-felsőoktatási intézmények, valamint a helyi és az országos sajtó, média képviselői. A célok megvalósításához a Kaposvári Egyetem, a Bábolna Tetra Kft. és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. közös konzorciumot hozott létre. A projekt négy blokkból és 30 szakmai feladatból áll, a teljes költségvetése több mint 5,9 milliárd forint, ebből 4,1 milliárd forint uniós támogatás.

Prof. Dr. Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetem rektora megnyitóbeszédében hangsúlyozta, nagyon fontos a felsőoktatás és a versenyszféra együttműködése, hogy az élelmiszeripar termékei a folyamatosan változó körülmények között is piacképesek maradjanak.

Dr. Borbás Zoltán a Kaposvári Egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy a program keretében felépülő infrastruktúra és megszerzett tudás eszközöket ad a szélsőséges időjárással szembeni küzdelemhez.

Prof. Dr. Németh Tamás a Kaposvári Egyetem tudományos rektorhelyettese, projektvezető rámutatott, hogy a magyar mezőgazdaság 2016-ban kiemelten jó évet zárt, de a minőségen javítani kell. A fejlődéshez a legnagyobb erőforrás a talaj és a víz, ezt kihasználva termelhet hazánk jobb takarmányt.

Prof. Dr. Tossenberger János az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja, szakmai vezető kifejtette, hogy az időjárás változásokat jobban tűrő, a klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodó növény- és állatfajták nemesítésére és a hozzájuk kapcsolódó tartás- és takarmányozási technológiák definiálására kerül sor a projekt elkövetkező négyéves ciklusában, ami 2020-ig tart.

Orbán Attila, aki a világ harmadik legnagyobb tojóhibrid-tenyésztő cégének, a Bábolna Tetra Kft.-nek az igazgatója elmondta, hogy olyan hibrid tyúk fajtát fognak nemesíteni, amelynek a hőtűrő képessége sokkal jobb és az extrém meleget is kiválóan tolerálja.

Gyenei Ferenc a Dalmand Mezőgazdasági Zrt. igazgatója szerint az élelmezés, az élelmiszerek minőségének javítása világszerte nagy kihívást jelent. Jelezte, a klímaváltozás hatásai a Bonafarm cégcsoportnál is érezhetőek, ezért a biztonságos növénytermesztéshez kiemelten fontosnak tartja új technológiák alkalmazását, az öntözéses eljárások bevezetését.

Az utóbbi idők legnagyobb beruházása új dimenzióba emelheti a hazai élelmiszer-előállítást. A pályázat kiírása lehetővé tette, hogy a teljes projekt összeg 40 százalékából infrastrukturális beruházások jöjjenek létre, amelyek hosszú távon szolgálják majd a magyar agrárium fejlődését.

 

 

0
0
0
s2smodern
© 2017 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.