2017. július 07.

IN MEMORIAM Dr. Dér Ferenc

der ferenc gyasz

A Kaposvári Egyetem, valamint az Egyetem Agrár-és Környezettudományi Karának vezetése mély megrendüléssel tudatja, hogy munkatársunk, Dr. Dér Ferenc egyetemi docens, a Növénytani és Növénytermesztéstani Tanszék egykori vezetője, életének hetvennegyedik évében 2017. július 3-án, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt.
Búcsúztató szertartására 2017. augusztus 2-án, 11 órakor a Kaposfői Római Katolikus Templomban kerül sor. Ezt követően a végső nyugalomra helyezése szűk családi körben történik.
Dr. Dér Ferenc egyetemi docens urat a Kaposvári Egyetem saját halottjának tekinti, ezzel is tisztelegve az Egyetemért végzett közel negyvenöt éves, magas színvonalú szakmai- és önzetlen közösségi munkája előtt.

 

Dr. Dér Ferenc 1944. április 9-én született Hidason. A Keszthelyi Agrártudományi Főiskolán 1967-ben agrármérnöki diplomát, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1970-ben mezőgazdasági szakmérnöki oklevelet szerzett. Egyetemi doktori értekezését 1978-ban, kandidátusi értekezését pedig 1989-ben védte meg. 1999-ben sikeresen habilitált. 1967 és 1973 között a Gerjeni Állami Gazdaságban ágazatvezető, majd főállattenyésztő volt. 1973-ban került a Kaposvári Egyetem jogelődjére, a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskolára oktatónak, ahol 1989 óta egyetemi docensként dolgozott. Évtizedeken keresztül a Növénytermesztés, a Takarmánynövény-termesztés és a Gyepgazdálkodás tantárgyak tantárgyfelelős oktatója volt. Számos tudományos közleménye jelent meg magyar és idegen nyelven. Több jegyzetet írt, szakkönyvek, könyvrészletek fűződnek nevéhez. Az oktatás mellett aktív kutatási tevékenységet végzett, elsősorban a szálas- és tömegtakarmány növények termesztése és okszerű felhasználásának területén.

Az évek során széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszert épített fel és ápolt. 1994-től vezette a Növénytani és Növénytermesztéstani Tanszéket, 2004-2006 között az Állattudományi Kar szaktanácsadási dékán-helyetteseként szolgálta az Egyetemet.

A Kari Tudományos Diákköri Tanács elnöki tisztét több mint 20 évig töltötte be és jelentős szerepe volt a tehetséggondozás kari sikereiben. Az 1990-1993-as akadémiai ciklusra teljes jogú tagjává választotta az MTA Állattenyésztési és Takarmányozási Bizottsága. 1994-től 2000-ig részt vett a PATE Egyetemi Doktori Tanácsa Növénytermesztési Szakbizottságának munkájában. 1999-től a MAE Gyepgazdálkodási Társaság Gyephasznosítási Szakosztályának elnöke. 2002-től elnökhelyettese volt az MTA Gyepgazdálkodási Bizottságának. Munkáját számos egyetemi és országos kitüntetéssel ismerték el. 2008. március 15-én több évtizedes oktató-kutató munkája elismeréseként, valamint a kari tehetséggondozás sikeres szervezéséért és irányításáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitűntetést is. A Kaposvári Egyetemen működő Dél-Dunántúli Regionális Szaktanácsadási Központ igazgatójaként vonult nyugállományba 2013. június 30-án.

Emlékét a kaposvári agrár-felsőoktatás kollektívája kegyelettel megőrzi.

KEDVES FERI! SZOMORÚ SZÍVVEL BÚCSÚZUNK TŐLED! NYUGODJ BÉKÉBEN! ISTEN VELED!

0
0
0
s2smodern
© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat