2017. július 10.

Nemzetközi művésztábor az egyetemen

szinhazi muhely

Más-más országból érkeztek, mégis egy közös nyelvet, a színház nyelvét beszélik, azok a fiatalok akik a Kaposvári Egyetem Nemzetközi Színházi Műhely programsorozatán vesznek rész. A kurzus megálmodója és szakmai vezetője, Vidnyánszky Attila rektorhelyettes, a Nemzeti Színház igazgatója úgy véli fontos, hogy el tudjuk helyezni magunkat Európa színházi térképén.

Ezúttal spanyol, orosz és magyar művészek, illetve hallgatók dolgoznak együtt a 9 napos táborban. A világszínvonalú Moszkvai Művészszínház Iskolája a kezdetek óta részt vesz az eseményen. Victor Ryzhakov a Majerhold Központ igazgatója úgy véli: a Nemzetközi Színházi Műhely egy renkdívüli lehetőséget, egy különleges színházi gyakorlatot jelent, amelyet sosem hagynának ki.
Az évek során pedig rengeteget fejlődnek a hallgatók, hiszen a hiányosságra itt mindig fény derül - véli Vidnyányszky Attila. A Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese, a Nemzeti Színház igazgatója azt hangsúlyozza: a közös munka során leomlanak a nyelvi korlátok, hiszen érzelmileg egymásra hangolódnak a hallgatók, akik a tábor végén már a közös nyelvet: a színház nyelvét beszélik. Emellett pedig az is fontos, hogy a Kaposvári Egyetem és a magyar színjátszás ne zárkózzon be. Hiszen csak akkor láthatjuk reálisan saját magunkat, ha a nemzetközi közegbe is ki merünk lépni - tette hozzá Vidnyánszky Attila. Aki szerint ez a tábor abban is segít, hogy el tudjuk helyezni hazánkat és a kaposvári képzést Európa színházi térképén.
A hallgatók fizikai, koncentrációs, pszichikai tréningeken vesznek részt, tanulnak hangképzést, különböző mozgáselemeket is. A mintegy 80 résztvevő idén Csehov: Cseresznyéskert című darabját állítja színpadra, amely garantáltan igazi nemzetközi előadás lesz.

Fotó: Lang Róbert

 

0
0
0
s2smodern
© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat