2017. augusztus 23.

Ismét vár a KÁN a Kaposvári Egyetemen

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok a Kaposvári Egyetemen 2017. szeptember 1-3. között

Hamarosan újra felvonul a magyar állattenyésztés színe-java Kaposváron. Szeptember 1-3. között tartják a Kaposvári Állattenyésztési Napokat, amely az elmúlt esztendőkben folyamatosan fejlődött és bizonyította, hogy nemcsak a régióban, de országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény.

 

A házigazda Kaposvári Egyetem és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat.  Idén szeptember 1-3. között várja a magyar állattenyésztés színe-java az érdeklődőket Kaposváron. Az elmúlt esztendőkben folyamatosan fejlődő kiállítás már bizonyította, hogy nemcsak a Dunántúlon, de országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A számos szakmai- és közönségprogram évente 200 kiállítót és több mint 30 ezer látogatót vonz a Pannon Lovasakadémia területére. A mintegy 40 hektáros Pannon Lovasakadémia területe ideális helyszín a rendezvény számára. A természetes környezet, a megfelelő infrastrukturális háttér kiváló lehetőséget biztosít a tenyész- és haszonállatok bemutatására, a rendezvényen résztvevő kiállítók kiszolgálására.

A kiállításon megjelennek az állattenyésztést kiszolgáló gépeket, eszközöket, berendezéseket, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos háttéripari termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek, valamint a takarmányipart, az állategészségügyet, az élelmiszeripart és az agrárfinanszírozást képviselő vállalkozások is.  

Programjainkat szervezését gondos előkészítés előzi meg, hogy megfelően kiszolgáljuk és odavonzzuk a szakmai érdeklődőket és a szórakozni vágyó közönsget is. A tenyészállat-kiállításon többek között magyar fajtájú lovak bírálatára, holstein-fíz tenyészállatbírálatra, fajtabemutatókra, szarvasmarha fejési és nyírási bemutatóra is számíthatnak a látogatók. Ezek a programok a nagyközönség számára is kuriózumot jelentenek, hiszen láthatják az állatok felkészítését egy-egy versenyre vagy a fejőberendezéseket működés közben de azt is megtudhatják, hogy milyen bírálati szempontok alapján ítéli oda a díjakat a hazai és nemzetközi zsűri.

A Kaposvári Egyetem  a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében minden évben színvonalas szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet. Immár hagyományosnak számító húsmarha-tenyésztési fórumot, a XXIV. Szent Mihály-napi juhtenyésztési fórumot és az állattartás gépesítése című konferenciát is több éve rendezik a szervezők. Idén ismét Kaposvár ad helyet a takarmányozási szakembereknek, hiszen megrendezésre kerül a 25 éves jubileumát ünneplő 18. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, melynek témája ezúttal az alternatív fehérjeforrások felhasználási lehetősége és azok kockázatai az intenzív takarmányozásban.

A mintegy 1500 négyzetméteres természetes élőhelyet bemutató Vadasparkban a térség vadállományát és a vadgazdálkodás feladatait tekinthetik meg a látogatók. Már VIII. alkalommal társrendezvényünk a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amely minden évben valódi színfoltja az eseménynek. Idén interaktív agancsmustrával, sólyomreptetéssel, vadászkutya bemutatóval és játékos vadászképzővel is várják a nagyközönséget. A színpadi programokon a többi között néptáncegyüttesek gondoskodnak a jó hangulatról. A média képviselői az idén is összemérik tudásukat a Vadfőző Bajnokságon, ahol a vadból készült finomságokat a  neves szakemberekből álló zsűri bírálja.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok helyszínén, a Pannon Lovasakadémián található Európa egyik legnagyobb fedett lovardája, így itt az időjárás viszontagságaitól függetlenül tarthatók meg az állatokkal kapcsolatos programok. A mintegy 3000 fő befogadására alkalmas fedett lovardában három napon át tart majd a lovasprogram, amely az elmúlt években mindig teltházas volt. Az idei évben társrendezvényünk a II. Magyar  Lótenyésztési Napok. A rendezvény a Magyar Lótenyésztők Országos szövetségének kiváló és hiánypótló kezdeményezéseként a tavalyi évben mutatkozott be előszőr. Idén is a magyar lóé a főszerep: fogathajtó, díjugrató, és díjlovas versenyek, korlátugratás, magyar hidegvérű ló rönkhúzás, ménparédé, huculösvény színesítik kiállításunk programját. Kizárólag magyar lófajták főszereplésében láthatjuk ezeket a programokat, melyeken keresztül megtapasztalhatjuk, hogy valóban nemzeti kincsünk a magyar ló!

A fedett lovarda az agrár-felsőoktatási intézmények gazdászversenye döntőjének is helyszínéül szolgál. A megmérettetésen 3 fős csapatok vesznek részt és mérik össze elméleti, gyakorlati tudásukat, a győztes csapat a Földművelésügyi Minisztérium értékes ajándékait mellett elviheti a vándorkupát is.

A kiállítás közönségprogramjában idén is látható a több mint százéves tradícióval rendelkező, rendkívül látványos STIHL® TIMBERSPORTS® Series fakitermelő show. A bemutatón  különböző izgalmas feladatokat igyekeznek teljesíteni a legrövidebb idő alatt, a legnagyobb szakértelemmel!

A gyerekek nagy örömére idén is lesz Gazdaudvar, ahol krumplit ültethetnek, veteményezhetnek, állatokat etethetnek, kis időre megismerhetik a vidéki életformát. A nyuszisimogató, a póni lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is a kicsiknek nyújt élvezetes programokat. A népi iparművészeti termékeket bemutató vásár pedig elmaradhatatlan eleme a kiállításnak.

A szervezők ebben az évben is szeretetettel várják a nagyközönséget a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon.


Találkozzunk szeptember 1-3. között Kaposváron! 

www.kaposvarinapok.hu

 

Ismét vár a KÁN a Kaposvári Egyemeten 2017. szeptember 1-3. között

0
0
0
s2smodern
© 2018 Kaposvári Egyetem. Minden jog fenntartva.

Menü

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat