Sajtószoba

frissítve: 2015. május 07. 10:43:54

előző 0 / x következő


Brüsszelben tárgyalt a Kaposvári Egyetem

2015.04.28.


Az uniós kutatás-fejlesztési projektekben való részvételi lehetőségekről tárgyalt a Kaposvári Egyetem és a Kaposi Mór Oktató Kórház vezetősége Brüsszelben.
2015. április 21-22-én két napos brüsszeli látogatáson vett részt a Kaposvári Egyetem és a Kaposi Mór Oktató Kórház vezetősége. Tárgyalásaik során a közvetlenül Brüsszelben megpályázható Horizont 2020 kutatás – fejlesztési projektben való részvétel lehetőségeiről tájékozódtak. A Kaposi Mór Oktató Kórházat Dr. Moizs Mariann főigazgató, a Kaposvári Egyetemet Prof. Dr. Szávai Ferenc D.Sc. rektor, Dr. Borbás Zoltán kancellár, Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid általános rektorhelyettes, Prof. Dr. Repa Imre egyetemi tanár, Dr. Gyarmati Tünde kutatási koordinátor, Dr. Pápai Gábor nemzetközi igazgató, valamint Bajtek Gyöngyvér a PET-Medicopus Kft. ügyvezető igazgatója képviselte.
A delegáció tagjai az első napon Várhelyi Olivér Nagykövet Úrral találkoztak, aki Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletén a kutatás – fejlesztési témákat képviseli az uniós intézmények döntéshozatali rendszerében. A Nagykövet Úr elmondta: az előző, 2014 előtti pénzügyi időszakban a kutatási keretprogramokból a régi és új tagállamok nem egyformán részesedtek. A régi tagállamok egyetemei, illetve kutatóhelyei kutatási potenciáljuknak köszönhetően jóval intenzívebben vettek részt a projektekben. A 2014-2020-as időszakban a cél az új tagállamok részesedésének megduplázása. Ehhez számos könnyítést sikerült elérni a részletszabályok elfogadása során, többek között a kutatók fizetéskülönbségeinek kiegyenlítése terén.
A Nagykövet Úrral való megbeszélést követően a delegáció az Európai Parlamentben találkozott Hölvényi György európai parlamenti képviselővel, aki a néppárti magyar delegációban a Balaton környéki megyék képviseletéért felel, így Somogy megye is hozzá tartozik. A képviselő hangsúlyozta: fontos, hogy ez a térség is több lehetőséghez jusson a kutatás-fejlesztési projektekben való részvételre, az elmúlt években megvalósult infrastrukturális beruházások komoly potenciált adnak ehhez. A fő feladat most ennek kutatási tartalommal való megtöltése.
A második napon a delegáció tagjai Robert-Jan Smits-szel, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának főigazgatójával találkoztak. A főigazgató üdvözölte a delegációt, örömét fejezte ki, hogy egy magyar egyetem fontosnak tartja a Brüsszelben való kapcsolatfelvételt és elmondta, nyitottak az új tagállamok egyetemeinek, kutató helyeinek részvételére a Horizont 2020 program projektjeiben. Az Unió a jövőben számos pályázatot fog kiírni, amelyek célja a közép-kelet európai térség egyetemeinek bevonása az európai kutatási hálózatokba. Az Unió egyik első számú célja kiválósági központok, partnerkapcsolatok létrehozása, bővítése ebben a térségben.
Az Egyetem és a Kórház vezetőségét fogadta Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament Alelnöke, aki örömét fejezte ki, hogy újra, ezúttal Brüsszelben is találkozhatnak. Elhangzott, hogy Somogy megye, azon belül a Kaposvári Egyetem számára kitörési pont lehet az uniós agrár- , illetve egészségügyi kutatásokban való részvétel. A delegáció részt vett az Európai Parlamentben az Alelnök Asszony által szervezett Hungaricumokat bemutató kiállításon is.
Prof. Dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora a látogatást követően kiemelte: Somogy megyében, így a Kaposvári Egyetemen és a Kórházban is az elmúlt években hatalmas volumenű infrastrukturális beruházások valósulhattak meg. Az Egyetemen működő Egészségügyi Centrum, valamint az újonnan felállított PET központ diagnosztikai eszközei a világ élvonalába tartozó kutatási potenciállal rendelkeznek. Egyetemünk tradicionálisan erős az agrároktatás, agrárkutatások területén. A következő időszak fő célja, a világszínvonalú kutatási infrastruktúrára, hagyományosan erős agrár tudásra alapozva részt venni az Európai Unió által közvetlenül kiírt kutatás – fejlesztési pályázatokban, hogy Somogy megye hosszú távon is vonzó maradhasson a megtelepedett tudósok, kutatók számára.


Forrás: http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2015/04/28/brusszelben-targyalt-a-kaposvari-egyetem_16882.html

Tanácsot kaptak a pályakezdők

2015.04.28.

Mennyi pénzt lehet keresni? Csapatban vagy egyénileg kell dolgozni? Mennyire elismert a cég itthon és külföldön? – ezeket a kérdéseket tették fel a hallgatók a somogyi munkáltatóknak a Kaposvári Egyetemen. Összesen 20 foglalkoztató képviselői segítették a pályaválasztást. Borbás Zoltán kancellár a rendezvényen kiemelte: a szeptembertől induló duális képzések piacképes tudást adnak a fiataloknak, és a biztos megélhetést is elősegítik.
- Ezzel körülbelül milyen jövedelmet lehet elérni, tehát hogy ha valaki banki szakügyintézőnek megy?
Adrián jövőre végez ifjúságsegítő szakon a Kaposvári Egyetemen, nem csak ez hanem a pénzügyi terület is érdekli. Szerinte több végzettséggel jobban ellehet helyezkedni.
Czékus Adrián:
- Mindenképp számít a jövedelem de nekem az is számít, hogy élvezzem azt amit csinálok. Tehát, hogy ne egy olyan munkakörbe kerüljek, amit utálok csinálni vagy amihez nem is annyira értek.
A Kaposvári Egyetemen somogyi nagy vállalkozások, intézmények valamint a közigazgatási szektor képviselői segítették tanácsokkal a fiatalok pályaválasztását.
- Már jelenleg is dolgozik nálunk egy vidékfejlesztési referens, aki elég széles spektrumban tevékenykedik. Az amit te tanulsz, ő is ezen a szakon végzett és ő mindennap hasznosítja azt a tudását nálunk.
A diákok 50 alapszak közül választhatnak a somogyi campuson, ahol jelenleg 3200 diák tanul, évente pedig 1000-1200 tanuló nyer felvételt. A fiatalok többsége már a diploma megszerzése előtt úgy választ szakot, hogy később el tudjon helyezkedni azzal.
Borbély Alexandra:
- Én természetvédelmi mérnök szakon már végeztem, idén februárban kaptam meg a diplomámat és jelenleg pályakezdő álláskereső vagyok. Most jelenleg munkát keresek még egyelőre nem tudom mi vár rám. Próbálok lehetőleg szakmában elhelyezkedni.
Az is fontos, hogy a fiatalok el tudják adni magukat - mondta Görög Ibolya protokoll tanácsadó a rendezvényen.
Görög Ibolya, protokoll tanácsadó:
- Első munkanap bemegy és például nem köszön, akkor az új aki nem köszön, az ráragad és az hónapokig nem kopik le róla vagy ha trehány, rendetlen vagy csúnyán eszik az étkezdébe, ezek mind olyan negatív élmények lesznek, amit visz magával a batyuban, de ha bemegy, bemutatkozik, megkérem, hogy az első napokban segítsenek, akkor jajj de helyes gyerek, elkezdenek segíteni neki és ki is emelik. A siker kulcsa az, hogy tudjon beilleszkedni.
Borbás Zoltán kancellár szerint a szeptembertől induló duális képzések a piacképes tudást adnak a diákoknak.
Dr. Borbás Zoltán, Kancellár:
- A Kaposvári Egyetem örömmel fogadta a fenntartó kezdeményezését, ami duális képzőrendszert indítana el és az országban lényegében a legnagyobb arányban kapcsolódott be a szeptembertől induló duális képzésbe. Nem titkolt célunk az, hogy a Kaposvári Egyetem egyfajta duális képzőközpont legyen az agrárium területén.
Az egyetemi karriernap szerdán is folytatódik, akkor a fiatalok egy állásinterjú részleteibe is betekinthetnek.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/107763/

Erő és érzékenység: kaposvári elsők a legjobbak között

2015.04.27.

Hallgatói által figyelemreméltóan sikeres évet tudhat magáénak a Kaposvári Egyetem, akik eredményeiket, és a begyűjtött első-, illetve különdíjakat tekintve, kis túlzással taroltak az idei az tudományos és művészeti diákköri konferencián (OTDK, OMDK).
Kiemelkedő az egyetem művészeti karának szereplése, hiszen három szekcióban – fotográfia (I., II.) és animáció – első díjat hoztak el a két héttel ezelőtt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tartott országos döntő megméretésről, de a fotográfia szekciókból egy második és egy harmadik díjjal is a kar növendékei büszkélkedhetnek.
Vibráló tehetségükön kívül a két elsődíjast – természetesen sok egyéb mellett – szembetűnően összeköti a távolság, melynek leküzdésével, ha talán átmenetileg is, de helyet leltek maguknak Kaposvár egyetemén. A másodéves Belicza László Gábor Tiszaújvárosból, egészen pontosan Tiszaszederkényből találta meg a művészeti kar fotográfia szakának képzését, s nyerte el az Országos Művészeti Diákköri Konferencia első díját. Az animációk között legjobb alkotással életre keltő harmadéves Kozma Péter újhartyániként (Pest megye) öregbítette saját maga és az egyetem hírnevét Perfekt című filmjével. Második díjas lett Dobokay Máté, aki különleges fotográfiai eljárással hozott létre olyan érintetlen természetet ábrázoló képeket, amelyek a valóságban nem is léteznek. Götz Krisztina Álomnapló című fotósorozata a Fotográfia II-es szekcióban lett harmadik díjas, képei az álomvilág és valóság kapcsolatát vizsgálják az alkotó saját élményeit alapul véve.
– Már a középiskolában is rengeteget fotóztam, mindig is erre a pályára készültem – mesélt Belicza László Gábor, aki egy esztendeig a Magyar Narancs című hetilapnál dolgozott két felvételije között egy esztendeig, míg végül saját elmondása szerint Kaposváron találta meg számítását. – Tudományként, és mint művészet is foglalkoztat a fotográfia, nem szeretnék itt megállni – mondta terveiről, egy MA (Master) és egy doktori (DLA) képzésben is szeretnék részt venni a jövőben, de például más képzővészetektől sem zárkózom el, most éppen festek is.

Gábor komplex gondolkodás és látásmódja kiérződik a tizenkilenc közül a legjobbnak járó elismerést begyűjtő Egész című fotósorozatán is, mely megrendítő érzékenységgel és mélységgel nyúl a gyászhoz, egészen pontosan egy család magában hordozott gyászához. A képeken egy család mindennapjai elevenednek fel előttünk, ahol különösen sötét tónussal kerül árnyékként egy megelőző tragédia, amit hiányként markol a fotók szereplőibe, és a túloldalon mindezt felismerő nézőbe egyaránt. Az alkotó fiatal, aki mint azt elárulta, személyesen érintettként került fájdalmasan közel témájához, sorozatának bemutatásában így ír képeiről. „A sorozat egy-egy elkapott cselekmény, azoknak a lelki és érzelmi folyamatoknak a bemutatása, melyekkel naponta megküzdenek a család tagjai, így kirajzolva sajnos gyakori, ám minden esetben egyéni élettörténetüket. Mindemellett a családon belüli viszonyok változásait, és a magánéletük bizalmasságát próbálja vizsgálni, kihegyezve ezt arra, hogy az alapvető érzelmi túlélésért a tragédia után is él bennük a boldogság szomj. Ugyanakkor tagadhatatlanul szikrázik életükben a marcangoló hiány is.”
Kozma Péter a számítógépes játékgrafikák nagy szerelemes kiskamasz kora óta, s ezért evidensnek tűnt számára, hogy a dabasi gimnáziumi évek után Kaposvárt válassza, ahol most elektronikus ábrázolást is tanul. Az animációs filmje abszolút kategóriagyőztes lett, a feladat bonyolultsága és nagysága miatt a zsűri a végső megmérettetésre csupán öt kiváló pályamunkát nevezett, ebből lett első díjas a Perfekt.
– Az animáció elkészítése egy remek tanulási folyamat volt leginkább, a feladat nagyságába bele sem gondoltam mikor elkezdtem – mondta munkájáról Péter. Az alig három perces kisfilmből annak ellenére árad a könnyedség, hogy az első perc végén még mindig nehéz elképzelni, mi is sül ki a végén. De a dramaturgiailag tökéletesen időzített csattanók mindent kételyt eloszlatnak az alkotó célja és eszközei felől. – Nehézségről nem tudok beszélni, mert minden percét élveztem a munkának – mesélte.  – Talán a legnehezebb az volt, hogy végigcsináljam, mert legalább másfél hónap intenzív munkát igényelt a projekt.

Mint kiderült, Péter tárt karokkal várják már az MA képzésben, de a jövőjét illetően még nem döntött, hiszen az animációs sikerek ellenére a számítógépes játékfejlesztés, most már mint rokonszakma, karnyújtásnyira került életéhez így kaposvári egyetemi évek vége felé.
Tarolt a Kaposvári Egyetem az OTDK-n
Agrártudományi Szekció: Garamvölgyi Erik – 1. helyezés, Varsányi Nelli Vanda – 2. helyezés, Csonka Melinda – különdíj.
Biológia Szekció: Koszka Attila – a Magyar Tudományos Akadémia különdíja.
Közgazdaságtudományi Szekció: Takács Éva (konzulense: Dr. Csima Ferenc), III. helyezést ért el.
Agrártudományi Szekció: Simon Petronella III. helyezett lett.
Társadalomtudományi Szekció: Nagy András III. helyezést kapott.
14. Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekcióban 1. helyezést ért el Mészáros Ágnes, 2. helyezést ért el Varga Nikoletta, Szabó Nóra, Burján Zsófia.
A 15. Társadalomtudományi Szekcióban 3. helyezést ért el Nagy András.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/ero-es-erzekenyseg-kaposvari-elsok-a-legjobbak-kozott-608289

Testközelben a törvényalkotás

2015.04.16.

A törvényalkotás folyamatába tekinthettek be csütörtökön a Kaposvári Egyetem senior hallgatói. Mátrai Márta háznagy és Surján László az Európa Parlament volt alelnöke a kezdetektől napjainkig mutatta be az érdeklődőknek Magyarország és Európa működését.
Mátrai Márta, háznagy:
- A törvényalkotás pedig annyival könnyebb, hogy a részletes viták a bizottságokban dőlnek el és minden egyes javaslat bekerül a törvényalkotási bizottság elé. A törvényalkotási bizottság egy összegző javaslattal fordul az országgyűléshez és erről a javaslatról az Országgyűlés még egyszer tárgyal és utána erről fog szavazni.
A képviselők magatartása azonban még mindig hagy kívánni valót maga után - hangsúlyozta az országgyűlés háznagya.
Mátrai Márta, háznagy:
- A megfontoltság, a szerénység, a visszafogottság nem jellemző az országgyűlési képviselőkre, én azt gondolom, hogy rendkívül méltatlan az a viselkedés , amely sérti az Országgyűlés méltóságát és Kövér László, mint az Országgyűlés elnöke megpróbál rendet tartani és amennyiben ez nem sikerül, akkor a szankció a büntetés.
Európai színtéren is fontos lenne az összefogás és nemcsak a magyar képviselők között. Az is lényeges, hogy szövetségeseket találjunk, hiszen így könnyebb az érdekérvényesítés.

Surján László, volt alelnök, Európai Parlament:
- Az egész Unióban legyen az a parlamenti rész vagy akár a tanácsi rész, a lényeg az, hogy a mi problémáinkat képesek legyünk "europaizálni", tehát olyanná alakítani, hogy az az egész közösség számára probléma legyen.
A szövetségeseket pedig elsősorban Közép-kelet Európában kell keresni - emelte ki Surján László.
Surján László, volt alelnök, Európai Parlament:
- Fontos a környező országokkal való jó viszony ápolása, ami hát Trianon után nem olyan nagyon könnyű, de mégis ezek az országok azok, amelyeknek az érdekei a felzárkóztatás politikában például teljesen azonos a mienkkel.
Magyar sikerek már bőven akadnak, így például összefogással sikerült elérni azt is, hogy a nemzetek saját hatáskörben döntsenek a GMO mentességről.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/107541/

Megkezdődött a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválja, felléptek a kaposvári színészhallgatók

2015.04.14.

Megkezdődött a II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); az április 28-ig tartó rendezvény 13 ország 20 előadásával várja a közönséget a Nemzeti Színházban. A Madách Imréről elnevezett találkozó megnyitóján a szerző Az ember tragédiája című művéből adott elő részletet Blaskó Péter színművész a Kaposvári Egyetem hallgatóival.
A teátrum előtt tartott keddi budapesti megnyitón Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója kiemelte: a rendezvénysorozatot a kapcsolatteremtés, egymás megismerésének, megértésének vágya hívta életre.
Mint mondta, hisz abban, hogy mindnyájunknak megvan a maga igazsága, mindegyik színház a maga valóságát próbálja megfogni egyedi, senkihez sem hasonlítható módon. Ezzel együtt szenvedélyeinkben, fájdalmainkban, szomorúságunkban, örömünkben nagyon egyformák vagyunk. A találkozón keressük a bennünk meglévő azonosságot, azt a közöset, ami összeköt bennünket, és próbáljuk háttérbe szorítani mindazt, ami elválaszt - tette hozzá.
"A kíváncsiság nem szabad, hogy eltűnjön" - fogalmazott, hozzátéve: évtizedes mulasztást és hosszú évtizedek bezárkózását kell feloldani, pótolni. Arról beszélt, hogy ki kell alakulnia egy közönségrétegnek, amely kíváncsi más színházi kultúrák, más művészek megnyilatkozásaira. Ebből a szempontból fontos, hogy sikerült az idén másodszor megrendezni a találkozót és garanciát kaptak arra, hogy jövőre és az azt követő évben is biztosított a megszervezése - emelte ki.
Az igazgató beszélt a találkozó szakmai programjairól is, mint mondta: a fesztivál középpontjában a színész áll. Az alkotókkal az előadások után közönségtalálkozókat tartanak. Emellett szakmai beszélgetéseket rendeznek neves díszlettervezők részvételével a kortárs szcenográfiáról, valamint a nemzeti színházak, a nemzeti kultúrák lehetőségeiről a 21. században.
A Madách Imréről elnevezett találkozó megnyitóján a szerző Az ember tragédiája című művéből adott elő részletet Blaskó Péter színművész a Kaposvári Egyetem hallgatóival, akik ezt követően felhúzták a MITEM zászlaját.
A megnyitón jelen voltak a Nemzeti Színház művészei, a találkozó első napjának résztvevői, köztük Anatolij Vasziljev rendező, aki mesterkurzust tart a társulat színészeinek.
A nyitónapon délutánján a madridi Teatro de La Abadía Entremeses, este pedig a svájci Théatre Vidy-Lausanne Apolló mozi című produkciója látható. Az előadásokat követően a rendezők - José Luis Gómez és Matthias Langhoff - részvételével közönségtalálkozót tartanak a találkozó idején működő Fesztivál Klubban, a nézőtéri büfé előterében.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében második alkalommal megrendezett kéthetes MITEM (Madách International Theatre Meeting) programján olasz, orosz, ukrán, dán, francia, spanyol, macedón, lengyel, román, svájci, német, osztrák és magyar produkciók szerepelnek. A fesztiválon emblematikus színházak előadásai láthatók, európai és világhírű rendezők, színészek lesznek a vendégek.
A színházi találkozón José Luis Gómez és Matthias Langhoff előadása mellett Toni Servillo, Luk Perceval, Eugenio Barba, Viktor Rizsakov, Jan Bosse, Emma Dante, Thomas Jolly, Alekszandr Morfov, Oleg Ziugzda, Dejan Projkovski, Vlad Troickij, David Doiasvili és Éric Déniaud rendezése is látható lesz.
A budapesti Nemzeti Színház öt előadását mutatja meg a külföldi meghívottaknak a találkozón: az Isten ostora, a Szentivánéji álom, a Körhinta, a Brand és az Éjjeli menedékhely szerepel a programban. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pedig A fösvény című előadással, Bocsárdi László rendezésével mutatkozik be.
A MITEM előadásai szinkrontolmácsolással vagy feliratozással láthatók. A programról bővebb információ a www.mitem.hu oldalon olvasható.

Forrás: http://www.kaposvariujsag.hu/kaposvar/hir/helyi-hireink/megkezdodott-a-nemzeti-szinhaz-nemzetkozi-fesztivalja-felleptek-a-kaposvari-szineszhallgatok

Támogatják a tehetséges sportolókat

2015.04.13.

Kaposváron sportolnak és itt is tanulnak. 15 hallgató kapott a megyeszékhelytől ösztöndíjat hétfőn a Kaposvári Egyetemen. A helyi önkormányzat évente 1 millió forinttal támogatja a tehetséges sportolókat, míg az egyetem egyéni tanrenddel segíti a diákokat.
Röplabdázók, labdarúgók, de atléta és kajakozó is megkapta Kaposvár ösztöndíját. A Kaposvári Egyetemen tanuló és a megyeszékhely profi egyesületeinél sportolókat minden évben anyagilag is segíti a város. Évente összesen 1 millió forintot kapnak a diákok. Idén 15-en vehették át ösztöndíjukat. Ingrid, mint mondja, nagy segítség neki a támogatás. A röplabdás lány kereskedelem-marketing szakon tanul.
Duduka Ingrid:
- Nagyon sokat számít, a tandíjat is könnyebben lehet kifizetni, emellett a sportolásnál a tagdíjakat, felszereléseket könnyebben tudjuk, tehát könnyebben tudunk hozzájutni.
Dóra az egyetem lovassportszervező-agrármérnök szakán tanul és természetesen versenyszerűen lovagol. A város anyagi támogatása mellett az egyetem hozzájárulása is sokat segít neki, hiszen így tud rugalmas tanrendben tanulni és vizsgázni, ugyanakkor tud a felkészülésre is koncentrálni.
Sótonyi Dóra:
- Reménykedem benne, hogy ez az ösztöndíj előre fog segíteni majd az idei versenyzésben, mert egész nagy terveim vannak idényre külföldi versenyekre, amire hát azért jól jön a támogatás.
A Fino Kaposvár játékosa, Tóth István is az egyetem hallgatója. Mezőgazdasági mérnök szakra jár, és mint mondja, a sport nem elég csupán, diploma is kell a boldoguláshoz.

Tóth István:
- Valamikor véget fog érni egy karrier és a továbbiakban valamit csinálni kell én úgy gondolom és ez nagyon jó induló.
A város 10 évvel ezelőtt hozta létre ezt az ösztöndíjat. Ahogy Szita Károly polgármester köszöntő beszédében fogalmazott, hajdanán az egyetemek voltak a sportélet középpontjai, ez azonban a 90-es években veszített jelentőségéből.
Szita Károly, polgármester, Kaposvár:
- Ezért döntöttünk úgy, hogy az országban először egyetemi sport ösztöndíjat hoznánk létre. Egymillió forinttal indítottuk el, vagy ötszázezerrel már nem is emlékszem most egymillió forint az, amit osztunk, azzal a szándékkal és azzal a tudattal és reménnyel tettük, hogy az egyetemi sportéletet újból fel lehet éleszteni.
Az ösztöndíjprogramot egyébként kaposvári mintára Debrecen és Szombathely is bevezette már.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/107462/

Segítség a sportban, segítség a tanulásban

2015.04.13.

A Kaposvári Egyetemen tanuló tizenöt sportoló kapott hétfőn délelőtt ösztöndíjat a várostól.
Szita Károly az ünnepségen elmondta: ezt a támogatást 10 évvel ezelőtt alapította a város azzal a szándékkal, hogy az egyetemi sportélet ismét fellendüljön. Az országban elsőként létrehozott ösztöndíjat egy évvel később Debrecen és Szombathely is bevezette kaposvári mintára.
A polgármester bejelentette: jelenleg az önkormányzat 1 millió forintot ad az egyetemista sportolóknak. Jövőre azonban Kaposvár 2 millió forintra  emeli ezt az összeget, amennyiben az egyetem ugyanennyi pénzt hozzátesz. Így az idei egymillió forint helyett a jövő tanévben 4 millió forinttal támogatnák a fiatalokat.
"Az állam után a megyei jogú városok a legnagyobb szponzoruk a sportnak, idén 11,6 milliárd forinttal támogatják a sportolókat. Ezekben a nagyvárosokban 138 ezren sportolnak rendszeresen, ebből 50 ezer az igazolt versenyző. Kaposvár 535 millió forintot fordít erre, ez a költségvetésének 4,6 százaléka, amely kimagasló a többi város között. Ennek köszönhetően hatezren mozognak rendszeresen és több mint háromezer igazolt sportolónk van" - emelte ki Szita Károly polgármester.

A Kaposvári Egyetem egyéni, rugalmas tanrenddel segíti a sportolókat, s olyan szolgáltatásokat biztosít számukra, melyeknek köszönhetően könnyebben tanulhatnak a sport mellett.
Röplabda:
Bagics Balázs
Bozóki Bence
Csupor Bence
Duduka Ingrid
Harmath Zsófia
Horváth Dávid
Rák Rebeka
Szabó Alpár
Szívós Ildikó
Tóth István
Kajak-kenu:
Horváth Lilla
Labdarúgás:
Bogdán Benjámin
Kolumbán Kristóf
Atlétika:
Lukács Máté
Lovaglás:
Sótonyi Dóra

Forrás: http://kapos.hu/hirek/sport/2015. április 13./segitseg_a_sportban_segitseg_a_tanulasban.html

70 diák mutatta be a kutatási eredményeit

2015.04. 10.

A 17. Guba Sándor emlékversenyen ma az állattenyésztés, a növénytermesztés, a lótenyésztés és az alternatív jövedelemszerzés témakörökben versenyeztek a tanulók.
Libalélektan, a lovak bizalmának elnyerése és a magyar tarka hasznosítása is szóba került az egyetemen. A megmérettetés célja, hogy felkarolja a tehetséges diákokat és a szakmai jövõjüket elõsegítse.
Forrás: http://kapos.hu/hirek/kultura/2015. április 10./70_diak_mutatta_be_a_kutatasi_eredmenyeit.html

Újabb fejlesztések az egyetemen

2015.04.10.

146 millió forintból kutatási műhelyt és gyakorlóhelyet hozhat létre a Kaposvári Egyetem - jelentette be ma Palkovics László felsőoktatási államtitkár.
Az idén első körben 23 intézmény 6,3 milliárd forintnyi támogatást kap a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból. A központi forrást két éve hozta létre a kormány, hogy támogassa a felsőoktatási intézmények belső átszervezését és a fennálló adósságok csökkentését. A mostani pályázati körre valamennyi intézmény adott be kérelmet, végül 23 támogatása mellett döntöttek.

Forrás: http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2015. április 10./ujabb_fejlesztesek_az_egyetemen.html

Összeállítás: Kettős nyomás alatt dolgoznak az agrár-felsőoktatás intézményei

2015.04.08.

Mv: Öt perccel múlt negyed hét. Kettős nyomás alatt dolgoznak az agrár-felsőoktatás intézményei, mert miközben a képzés struktúrája saját belső átalakítását is el kell végezniük, aközben a gyakorlat is új elvárásokat támaszt velük szemben. Az agrár-felsőoktatás kérdéseiről Lévai András készített összefoglalót.
R: Több és használható ismeretekkel jobban felvértezett mezőgazdasági szakembert a gyakorlatba. Így szólt a kormányzat és a szakirányítás néhány évvel ezelőtt megfogalmazott elvárása az agrár-felsőoktatási intézmények felé. Ehhez társult még a mezőgazdaság és az élelmiszeripar világszintű felértékelődése, ezek a folyamatok pedig gyökeresen új szemléletet követeltek a már működő felsőoktatási karoktól is. Hogy ennek hogy sikerült megfelelni, arra már Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja válaszol.
Tossenberger János, dékán, Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar: Az elmúlt egy-kettő, vagy lehet, hogy három évet is mondhatok, óriási érdeklődésnövekedés tapasztalható a különböző agrárkarokra jelentkezettek számát illetően. Hogy néhány konkrétummal is ezt megerősítsem, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karán az elmúlt évben közel harminc százalékkal több alapszakos hallgató került felvételre, az azt megelőző évben pedig egy húszszázalékos növekményt könyvelhettünk el. Ez a két év együttesen ötvenszázalékos hallgatói létszámnövekedést eredményezett.
R: Azért megvannak, vagy meg lehetnek ennek a veszélyei, hiszen láttuk már más tudományágban, hogy volt egy ilyen felfutás, és annak aztán egy olyan túlképzés lett végül az eredménye, amit végül is a gyakorlat ugye nem tudott hasznosítani, és felhasználhatatlan diplomákkal a kezükben meg ott álltak a fiatalok. Mi a helyzet most a gyakorlat oldaláról? Az itt frissen végzett hallgatók el tudnak helyezkedni?
Tossenberger János: Ez valóban korábban előfordult. Úgy gondolom, hogy az agrárágazat vagy az agrárképzésre ez a veszély most nem fog leselkedni. Annál is inkább, mert az agrárium területén egy generációváltás folyik. Az a generáció, aki az elmúlt évtizedekben vitte az ágazatot, az most olyan életkorba került, hogy felhagy tevékenységével, és nekünk most ezeket a kollégákat kell jól képzett fiatal szakemberekkel pótolni.
R: Ugyanakkor az agrár- és élelmiszergazdaságnak a felfutása most elég gyors. Nekik nemcsak szakember kell, hanem olyan szakember kell, akit azonnal munkába tudnak állítani, ennek a magva pedig a gyakorlati képzés. Ezzel most hogy áll éppen Kaposvár? Milyen gyakorlati tudással tudja felvértezni azokat a diákokat, hallgatókat, akiket kibocsát a szakmába?
Tossenberger János: Ez természetesen így van. Pillanatnyi képzési szisztéma, az nem túl ideális ahhoz, hogy széles bázisú tudást adjon a mérnökök számára. Ezen természetesen változtatni szükséges. Mi, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karán megtettük már az ehhez szükséges lépéseket, és például az elmúlt tanévtől a duplájára emeltük a gyakorlati képzésnek az óraszámát. Ez az egyik része. A másik, aminek az elvárásnak, ami a gyakorlat részéről megfogalmazódott, az a duális képzés. Tehát a duális képzés, az még inkább segíteni fogja, hogy a gyakorlat valóban jól felkészült mérnököket kapjon, hiszen a duális képzésben résztvevő hallgatók tanulmányi idejüknek egy jelentős részét, közel a felét a képzés alatt is valamely gyakorlóüzemben vagy gazdaságban töltik, ami természetesen sokkal jobb lehetőséget biztosít az ilyen típusú, illetve ilyen jellegű ismereteknek az  elsajátításához. Úgyhogy mi nagy optimizmussal nézünk a duális képzés szeptemberben történő bevezetése elé.
R: Az oktatás gyakorlati része tehát hónapokon belül gyökeresen átalakul. A Kaposvári Egyetem például közel száz céggel kötött már együttműködési megállapodást, amelynek keretében a piaci élet szereplői fogadják majd a hallgatókat. Tossenberger János mindehhez hozzátette, át kellett alakítani a kari struktúrát is, hogy az oktatók, tanárok minél szélesebb körű ismereteket tudjanak átadni a jövő agrármérnökeinek.

Forrás: mr1-Kossuth Rádió

Somogyból több mint 2800-an jelentkeztek egyetemre

2015.04.03.

Somogyból 2803-an, országosan több mint 105 ezren jelentkeztek egyetemre és főiskolára a szeptemberben induló képzésekre.
A somogyi diákok közül 1672-en alap- vagy osztatlan, 604-en mesterképzésre szeretnének bejutni, jelentős részük – 2543-an – államilag finanszírozott rendszerben képzeli el továbbtanulását. A legtöbben, öt híján ezren értelemszerűen a kaposvári kistérségből adták be papírjaikat, a siófokiból 339-en, a marcaliból 275-en, a fonyódiból 245-en, a nagyatádiból 221-en, a barcsiból 197-en, a kadarkútiból 133-an, a csurgóiból 130-an, a tabiból 68-an, míg a lengyeltótiból 64-en próbálnak bejutni valamelyik felsőoktatási intézménybe.
A Kaposvári Egyetemre (KE), mely 3163 diákot fogadhat a következő tanévtől 2383-an adták be felvételi kérelmüket, közülük 1006-an első helyen jelölték meg az intézményt. Alapképzésben 1559-en, mesterben 61-en vágynak tanulni, az összes jelentkező 93 százaléka – 2235-en – költségtérítés mentes egyetemi években bízik. Tavaly összesen 2732-en szerettek volna bejutni a somogyi megyeszékhely universitasára, s arányaiban ugyanennyien államilag finanszírozott képzésre.

Országosan valamivel alacsonyabb a tandíjmentes továbbtanulást favorizálók aránya, a jelentkezők 87 százaléka, valamivel több mint 91 és félezer diák pályázik ezekre a helyekre, míg önköltséges képzésekre 14 ezren jelentkeztek. Csökkent az alap-, nőtt az osztatlan képzésekre pályázók száma – előbbi 1,6, utóbbi hat percenttel –, s legnépszerűbb területek viszont változatlanok: műszaki pályákra a diákok 16, gazdaságira 15, pedagógusnak 12 százalékuk vágyik.

A legnépszerűbb szaknak a gazdálkodás és menedzsment bizonyult – a decemberben megállapított ponthatár szerint 455 egység kell majd a bejutáshoz –, második helyre az óvodapedagógus képzés jött fel, melyet sorrendben a gépészmérnök, a mérnökinformatikus és jogász követ.
A KE-re pályázók közül a legtöbben, 1003-an – első helyen 431-en – a pedagógiai karra jelentkeztek, a művészeti képzései 603 – elsőként 160 –, az agrár- és környezettudományié 571 – első helyre írva 264 –, a gazdaságtudományié 348 – elsőre 151 – diákot vonzottak. Államilag finanszírozott képzésre a művészeti karra jelentkeztek legtöbben, a diákok 98,1 százaléka bízik benne, nem kell fizetnie tanulmányaiért, a gazdaságtudományin a legalacsonyabb ez az arány, 86,7 százalék.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/somogybol-tobb-mint-2800-an-jelentkeztek-egyetemre-604851

Feltárták kutatásaikat a diákok

2015.03.31.

Elsősorban érdeklődési terület és személyes érintettség alapján kutattak a Kaposvári Egyetem diákjak. A somogyi campuson kedden 45 hallgató ismertette tudományos munkáját. Idén első alkalommal mind a négy kar képviseltette magát a Tehetség-napon.
A tudomány és a művészet találkozott kedden a Kaposvári Egyetemen. A tehetségnapon a hallgatók vették át a katedrát és mutatták be tudományos kutatásaikat, munkáikat. Az egyetem vezetősége kiemelten fontosnak tartja, hogy lehetőséget biztosítson a tehetséges fiataloknak.
dr. Szávai Ferenc, rektor, Kaposvári Egyetem:
- Ennek az igazi ereje az az hogy megpróbáljuk itt, önökkel egy olyan egységes, fiatalok által előadott illetve az itteni tanárok által szponzorált vagy támogatott közös tehetségnapot tartani, aminek azt gondolom, hogy hihetetlenül fontos eredménye lehet az önök életében.
Az idei év újdonsága, hogy a Művészeti Kar is megmutatta magát a tehetség napon. Így az egyetem teljes arculatát megismerhették az érdeklődők.
dr. Kelemen János, oktatási rektorhelyettes, Kaposvári Egyetem:
- Nagyon fontos számunkra az, hogy az egyetem egységesen jelenjen meg egyik oldalról, a másik oldalról pedig, hogy egyfajta tréningként kezeljük edzésként, tudományos edzésként, felkészülendő az országos tudományi diákköri konferenciára.
A konferencián azok a diákok adták elő pályamunkáikat, akik már továbbjutottak a 32. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Témáikat elsősorban a szakterületük alapján választották meg.
Torma Dorisz:
- Most az élelmiszer fogyasztói magatartást kutattam és úgy gondolom, hogy elsősorban a gyorsaság alapján döntenek, hogy minél könnyebben megszerezhessék az adott élelmiszert és nem ezt kéne figyelembe venni, hanem kicsit messzebbre is, a jövőre is kellene gondolni és ilyen szempontokat figyelemebe véve kicsit környezettudatosabb élelmiszereket választani.
De nemcsak a gazdaságtudományi, hanem a pedagógia kar hallgatói is érdekes tanulmányokat készítettek. Ilyen volt például az iskolai agresszió összehasonlítása speciális és hagyományos középiskolákban.
Keresztvölgyi Ágnes:
- A világ is nagyon agresszív körülöttük és a verbalitással is ugyanezt tükrözik, azon gondolkodtam el, hogy melyik csoport esetében gyakoribb ez a jelenség, a következtetések alátámasztották a hipotéziseket az épeknél gyakorta, inkább tapasztalható ez a jelenség mint a speciális szakiskolásoknál.
A rendezvény az idei év legnagyobb felsőoktatási tehetséggondozási seregszemléje, amelyen országosan több mint 5600 fiatal hallgató mutatkozik be, mintegy 16 tudományterületen.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/107224/

Örül a duális képzésnek a Kaposvári Egyetem

2015. 03. 27.

Szávai Ferenc a Lánchíd Rádióban kifejtette: a műszaki képzések mellett olyan cégekkel, vállalatokkal sikerült megállapodásokat kötni, amelyek meghatározó szereplői az agráriumnak és arra törekszenek, hogy a megszerzett tudást a fiatalok itthon kamatoztassák. Szávai Ferenc szerint a hallgatók tapasztalatokat szerezhetnek az értékesítésben is, így akár önálló vállalkozóként kezdhetik pályájukat.
A riporter Szépvölgyi István.
Forrás: http://mno.hu/lanchidradiobelfold/orul-a-dualis-kepzesnek-a-kaposvari-egyetem-1279163

Mi legyen a Balaton jövője?

2015.03.27.

Mielőbb ki kell találni, hogy milyen legyen a Balaton jövője, hiszen nem mindegy, hogy halas tóként vagy üdülőközpontként működik majd - hangzott el Kaposváron a Balaton projektzáró konferenciáján. A szakemberek szerint amíg nincs konkrét cél, addig nem lehet igazán jó fejlesztést megvalósítani. A 400 millió forintos uniós forrásnak köszönhetően ezekre a kérdésekre is keresték a választ az elmúlt két évben.
A Balatont ért környezeti hatásokat és az ezzel összefüggő társadalmi konfliktusokat is vizsgálta 75 kutató. A cél az lenne, hogy a két évig tartó projekt tapasztalatait beépítsék a tó fejlesztési koncepciójába. Ez azért is fontos, mert a Balatonnál sok érdek ütközik, így például mást szeretnének a halászok, a horgászok, az önkormányzatok és más az elképzelés az ökológiai intézetnek is.
Báldi András, főigazgató, MTA Ökológiai Kutatóközpont:
- Én úgy gondolom, hogy akkor lehet, ha van egy pontos cél, hogy mit akarunk a Balatonnal, halas tavat akarunk belőle, üdülőközpontot akarunk belőle, vagy ki akarjuk zárni belőle az embereket, hogy a vadmadarak vidáman fészkeljenek benne. Tehát, amíg nincs meg erre a döntés, addig nem nagyon lehet eldönteni, hogy a sok lehetőség közül melyiket részesítjük előnyben. Addig az van, hogy amelyik aktuálisan erősebb az nyer. S, emiatt már középtávon is kicsit kaotikus a rendszer.
Ökológiai szempontból az a fontos, hogy a Balaton hosszabb távon fennmaradjon és ne kelljen beavatkozni a tó életébe - hangsúlyozta Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főigazgatója. De az is fontos, hogy kiterjesszék az érdekegyeztetést - erről már Kutics Károly, vezető kutató beszélt.
Kutics Károly, vezető kutató, Kaposvári Egyetem Balaton Kutatóintézet:
- A háttértelepüléseket valahogyan bevonni, a lakosságnak pedig a vitalizálása, az lenne az érdekes. Tehát a részvétel, hogy részt vegyenek, de ahhoz, hogy részt tudjon venni ahhoz valamilyen információ kell. Tehát képessé kell arra tenni, hogy részt tudjon venni. Tehát ezzel kéne foglalkozni.
A kutatásban részt vevő szakemberek abban bíznak, hogy publikációikat nem az asztalfióknak írták és megállapításaikat a Balaton egységes fejlesztési koncepciójának kidolgozására is felhasználják majd.

Forrás http://www.somogytv.hu/cikkek/107147/

Lezárult a két éves Balaton-kutatás

2015. 03. 27.

A projekt a részleteken túllépett, egy közös, mindent magában foglaló komplex vizsgálat volt. Ezt nevezte a Balaton déli vízgyűjtőjét vizsgáló kutatás legnagyobb erényének Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója pénteken Kaposváron.
A Kaposvári Egyetem Balaton Kutatóintézete és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete két éven át közösen kutatta az emberi tevékenység környezeti hatásait, valamint az ezekkel összefüggő társadalmi konfliktusokat a tó déli vízgyűjtőjén. A 400 milliós projekten 75 kutató dolgozott, a zárórendezvényt pénteken tartották az egyetemen.
Báldi András főigazgató a kutatás komplexitásának fontosságát azzal indokolta, hogy a természet és a társadalom egységének megvalósítása nem tud részmegoldásokon alapulni; kizárólag komplex projektek segítségével találhatók meg a fejlődést segítő válaszok.   
- Három kutatócsoport, a társadalom-, a természettudományi és a folyamatmérnöki dolgozott együtt - mondta Sitányi László projektmenedzser. - A kutatásból kiderült többek közt, hogy a déli vízgyűjtőnél élők számára rendkívül fontosak a természet és a jövő értékei, ám ezzel kissé ellentétes eredmény, hogy szerintük a környezetvédelemnek, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységnek csak akkor van esélye, ha valamilyen hasznot hajt, illetve költséget sikerül vele csökkenteni. Kiderült az is, hogy szükség volna a Balaton-kutatás önálló finanszírozására. Nem hatalmas összegekre kell gondolni, néhány millió forintról lenne szó, ám arra a pénzre évről évre számítani lehetne.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/lezarult-a-ket-eves-balaton-kutatas-603752

Biztos állást kínál a képzés

2015.03.26.

A duális képzésnek biztos megélhetést kell nyújtani a felsőoktatásban tanulóknak - erről is beszélt a Kaposvári Egyetemen Háry András miniszteri biztos. A hallgatók az intézményben tartott órákon kívül gyakorlati helyeken is tapasztalatot szerezhetnek, ahol később munkába is állhatnak. Az országban a somogyi campusra jelentkezők válogathatnak a legtöbb vállalat közül.
Országosan közel 800 szakon indul duális képzés 2015 szeptemberében. Ez egy teljesen új rendszernek számít a mai felsőoktatásban, hiszen a hallgatók nem csak az egyetemen sajátíthatják el a tudást, hanem különböző vállalatoknál is tapasztalatokat szerezhetnek. Erről is beszélt Háry András miniszteri bizos a Kaposvári Egyetemen.
Háry András, miniszteri biztos, Emberi Erőforrások Minisztériuma:
- A duális képzés azt jelenti, hogy a hallgatók közel annyi időt töltenek vállalati partnereknél gyakorlaton, mint amennyit az intézményben. Ez nagyon jelentős számú gyakorlati óra, amely egy óriási munkatapasztalatot jelent, hiszen a vállalatoknál töltött idő alatt a hallgatók nemcsak speciális üzemi tapasztalatokat tudnak szerezni, hanem részt vesznek a duális partnereknél munkafolyamatokban is.
Így amikor a hallgatók befejezik tanulmányaikat közel 3 ezer órányi gyakorlattal rendelkeznek. Ez pedig másfél év munkatapasztalatnak felel meg. A duális képzésben tanulók pedig plusz juttatásban is részesülnek már az első pillanattól kezdve - hangsúlyozta a miniszteri biztos. A Kaposvári Egyetemre jelentkezők jó eséllyel juthatnak be a képzésre.
Szávai Ferenc, rektor, Kaposvári Egyetem:
- Az országos 360 céggel kötött megállapodásnak közel egyhatodát, mondhatnám azt is, hogy a legtöbbet a Kaposvári Egyetem kötötte és ez mindenképp örömteli. Döntő többség somogyi, közel kétharmada, de azaz igazság, hogy van ebben országos is.
A diákoknak nem csak az intézménybe, hanem a cégekhez is felvételizniük kell. A képzésbe bejutó tanulók 3 vagy 3 és fél éves tanulmányi idejének költségeit a vállalkozások átvállalják.
Szávai Ferenc, rektor, Kaposvári Egyetem:
- Ez 100 diákot érint a Kaposvári Egyetem esetében, döntően kettő kar, amelyiket érinti, az agrár és környezettudományi kar, másik pedig a gazdaságtudományi kar, mind a két kar esetében háromféle képzést érint.
A tapasztalat az, hogy a cégek a későbbiekben is ragaszkodnak a diákokhoz, így többségüket a tanulmányaik befejezése után tovább foglalkoztatják.
Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/107123/

Száz hallgatót, hat szakot érint a duális képzés Kaposváron

2015. 03. 26.

Az ez év szeptemberében bevezetendő duális képzésről, s annak kaposvári lehetőségeiről tárgyalt csütörtökön Kaposváron Háry András miniszteri biztos Szávai Ferenccel, a Kaposvári Egyetem rektorával.
Az egyetemen száz hallgatót és két karon hatféle képzést érint az újfajta képzési forma.
- Ez év szeptemberében csaknem 80 szakon indul duális képzés az országban - mondta a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Háry András miniszteri biztos. - A duális képzés azt jelenti, hogy a hallgatók a képzési idő alatt csaknem annyi időt töltenek partnercégeknél gyakorlaton, mint amennyit az egyetemen tanulással. Ez idő alatt a partnervállalatoknál nem csak speciális üzemi tapasztalatokat szereznek, hanem részt vesznek a duális partner munkafolyamataiban is. Ezzel igyekszünk elősegíteni, hogy a képzés végére akár háromezer órás, azaz egy-másfél éves munkatapasztalattal rendelkezzenek a hallgatók.
Ennek köszönhetően aztán a munkaerőpiacon is könnyebben el tudnak helyezkedni. Az a tapasztalat, hogy a hosszabb gyakorlat jó lehetőség arra, hogy egymásra találjanak munkaadók és munkavállalók. Majdnem biztos munkahelyet jelent egy hallgató számára az a partner, akinél néhány év gyakorlatot eltöltött. A hallgatók a vállalatokkal munkaszerződést kötnek, így túl azon, hogy munkatapasztalathoz jutnak, anyagi juttatásban is részesülnek.

Háry András kiemelte: a duális hallgatók semmivel nem kevesebbek, mint a hagyományos hallgatók, ugyanazt az oktatási  programot viszik végig, mint társaik, a gyakorlati idő pluszban jelenik meg számukra.
Szávai Ferenc rektor hangsúlyozta, a Kaposvári Egyetem kötötte a legtöbb szerződést partnervállalatokkal, az összes 360 megállapodás egyhatodát. - A hallgatók az általános felvételi eljárásban is részt vesznek, ugyanakkor a cégek is meghallgatás, felvételi után választják ki gyakornokaikat - mondta Szávai Ferenc.

- A Kaposvári Egyetemen száz diákot érint a duális képzés, s döntően kettő kart, az agrár- és környezettudományit, valamint a gazdaságtudományit. Mindkét kar esetében háromféle képzést: utóbbin a regionális vidékfejlesztő-mérnökit, a pénzügy-számvitel és kereskedelem-marketing szakokat.  Előbbin az állattenyésztő mérnökit, a természetvédelmi mérnökit valamint a takarmánybiztonsági-mérnök szakokat. E területeken meglepően nagy volt az érdeklődés a cégek részéről. A szerződött cégek kétharmada somogyi, de vannak köztük országos cégek is - mondta a rektor.
Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/szaz-hallgatot-hat-szakot-erint-a-dualis-kepzes-kaposvaron-603510

Mennyit kapnak az egyetemek?

2015. 03.23.

Az állami felsőoktatási intézmények az idén összesen 14,4 milliárd forint kiegészítő támogatást kapnak speciális feladataik ellátására, 10,3 milliárdot pedig PPP támogatásra. Kiválósági támogatásokra 9,8 milliárd jut, a struktúraváltási alapra pedig 9,1 milliárd.
Közel 25 milliárd forintot kapnak idén a felsőoktatási intézmények kiegészítő támogatásként - derül ki az Emmi parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésére adott válaszából. Rétvári Bence az LMP-s Ikotity István érdeklődésére közölte, hogy speciális feladatok támogatására a 29 állami intézmény összesen 14,4 milliárdot kap, míg PPP támogatásra 10,3 milliárdot. A speciális feladatok támogatása az egyes felsőoktatási intézményekben meglévő, az oktatást és a kutatást segítő, ellátó egyedi feladatok elvégzését teszi lehetővé. Ide tartozik például az anyanyelvi lektorokra, a fogyatékossággal élő hallgatókra, a kutatóintézetek és kísérleti üzemekre, a laboratóriumokra, az arborétumokra és botanikus kertekre, a művészeti gyakorlóhelyekre, a tanulmányi rendszerekre vagy az Elektronikus Információszolgáltatásra adott pénzek, de itt szerepel a MASAT műhold támogatása is. A 15 egyetem összesen 10 milliárdot kap ilyen költségekre, a legtöbbet, 1,4 milliárdot a Debreceni Egyetem (DE). Egymilliárd jut a Miskolci, illetve a Kaposvári Egyetemnek. A legkisebb ilyen támogatás a Semmelweissé (SE) 260 millióval.
A művészeti intézmények közül a Magyar Táncművészeti Főiskola 611 milliót kap, míg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 9,8 milliót az összesen rájuk eső 1,9 milliárdból. Kilenc főiskola osztozik 2,4 milliárd forinton. Közülük például a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolának 428 millió jár, az egri Eszterházy Károly Főiskolának (EKF) 168,6 millió, a bajai Eötvös József Főiskolának 185,6 millió a szolnokinak 180,6 millió, a kecskemétinek 256,9 millió forint.
A PPP támogatás a Public-Private Partnership (állami és magánszektor finanszírozású) program keretében megvalósult oktatási-kutatási és kollégiumi-diákotthoni új vagy felújított infrastruktúra intézmények által fizetett bérleti díjához ad maximum 50 százalékos támogatást. A 15 állami egyetemnek 8,3 milliárd jut erre a célra, a legtöbb a pécsinek 1,3 milliárddal, az ELTÉ-nek 1,2 milliárd jut, míg a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek 1 milliárd forint. A Szegedi, a Kaposvári, vagy a Testnevelési Egyetem egyetlen fillért sem kap erre a célra, hasonlóan az összes művészeti felsőoktatási intézményhez.
A kilenc állami főiskolának összesen 1,9 milliárd jut PPP támogatásra az idén, a legtöbb a nyíregyházinak, 511 millió forint.
A Budapesti Gazdasági (BGF), a Kecskeméti és a Pető András Főiskola nem kap ilyen támogatást.
A jövő évi költségvetésben egyébként összesen 152,2 milliárdot szántak a felsőoktatásra. Kiválósági támogatásként biztosítanak az intézményeknek 9,8 milliárdot, amit 2013 óta adnak. Ennek a keretnek a legnagyobb részét, 46,4 százalékát a kiemelt intézmények kapják meg. A DE, az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem mintegy 1,5-1,5 milliárdos támogatást kapnak. A minősítéssel bíró kutatóegyetemeknek a keret 42 százaléka jut. Így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 576,9 milliós, a DE 794,3 milliós, az ELTE 833,5 milliós, a PTE 674,7 milliós, a SE 465,8 milliós, míg a Szegedi Tudományegyetem 791,5 milliós támogatásban részesül.
A kiválósági támogatás 5 százaléka jut az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek (115,7 millió forint), a MOMÉ-nak (76,8 millió forint) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek (300 millió forint).
A kutatókaroknak jut 3,55 százalék a keretből, így a PANNON Egyetem mérnöki kara 86,7 millió forintot, a Pázmány információs technológiai kara 41,1 milliót, a Szent István Egyetem (SZIE) állatorvos-tudományi kara 101,2 milliót, míg a mezőgazdasági és környezettudmományi kara 120,8 millió forintot.
Az alkalmazott tudományok főiskolája minősítéssel rendelkező intézményeknek összesen a 9,8 milliárdos keret 3,05 százaléka jutott. Ebből a BGF 153,8 millió, míg az EKF 146,1 milliót kapott.
A már említett összegeken kívül a struktúraváltási alap 9,1 milliárdot biztosít az intézményeknek. Ez arra szolgál, hogy az intézmények olyan rendszerszintű megoldásokat találjanak, amelyekkel a gazdálkodásuk fenntartható válik, és elkerülik a hiányos működésből származó adósság kialakulását. Az Emmi pályázatok alapján biztosít erre forrást, amelyek az év közepéig kerülhetnek a főiskolákhoz, illetve az egyetemekhez.
Forrás: http://www.vg.hu/kozelet/mennyit-kapnak-az-egyetemek-446714

A kereszténység és a zsidóság legnagyobb ünnepe

2015. 03. 19.

Mi az összefüggés és mik a különbségek a keresztény húsvét és a pészah, vagyis zsidó húsvét, pászkaünnep, az egyiptomi kivonulás ünnepe között? Ez volt a témája a Kaposvári Egyetem Senior Oktatási Programja soron következő előadásának csütörtökön. Köves Slomó főrabbi és Fábry Kornél plébános egyetértett abban, hogy a húsvét, illetve a pészah a kereszténység, illetve a zsidóság legnagyobb ünnepe.
- A kereszténység legnagyobb ünnepe, mert ekkor ünnepeljük Krisztus feltámadását és ezzel együtt a mi örök életünket is - mondta Fábry Kornél. - Míg a zsidóság az Egyiptomból való szabadulást ünnepli ilyenkor, azt hogy Isten hatalmas kézzel kivezeti a rabszolgaságból az Ő választott népét, addig a kereszténység a bűntől való szabadulást és az örök életet ünnepli húsvétkor. Minket tehát nem Egyiptomból, hanem a bűnből váltott meg Jézus. Nemcsak egy másik nép elnyomása alól vezetett ki, hanem a legnagyobb ellenségünk, a bűn ellen lépett fel.
Köves Slomó főrabbi előadásában azt hangsúlyozta, a pészah az elkerülés és kivonulás ünnepe. - A bibliai tíz csapás, mely Egyiptomot érte - mondta -, ezek közül az utolsó volt az elsőszülöttek halála. Ezt a csapást az izraelieknek nem kellett elszenvedniük, mert ha házaikat megjelölték egy bárány vérével, elkerülte fiaikat a halál. A csapás után a fáraó engedélyezte, hogy a rabszolgaként élő zsidók elhagyják az országot.
A pészah a kovásztalan kenyér, vagyis a pászka ünnepe is. Ez volt a szegények és a rabszolgák kenyere. Nevezik nyomorúság kenyerének is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül, s az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak nem volt ideje és módja megkeleszteni a tésztát.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/a-keresztenyseg-es-a-zsidosag-legnagyobb-unnepe-602394

A legjobb somogyi gyógyítók

2015.03.17.

Emberség, empátia és a hivatás szeretete. Ezek nélkül nincs harmonikus orvos-beteg kapcsolat. Ezt vallja az Astellas-díjra jelölt két kaposvári orvos dr. Hadjiev Janaki orvosigazgató és dr. Péterfi István szülész-nőgyógyász is. Az év orvosa díj különösen nagy megtiszteltetés a szakmában. 2006 óta ítélik oda a betegek javaslatai alapján a legkiválóbb orvosoknak és szakdolgozóknak.
A születés csodája és a rákos betegek fájdalma. Meghitt és szomorú pillanatok tanúja az a két kaposvári orvos akik, idén megkapták a legkiválóbb gyógyítóknak járó jelölését. dr. Hadjiev Janaki a Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgatója soha egy pillanatra nem bánta meg, hogy az onkológiát, az orvoslásnak ezt a nehéz és sokszor fájdalommal teli oldalát választotta. Mint mondja egyetlen dolog segíti át az orvost a nehéz pillanatokon: szeretni kell a szakmát és tisztelni a beteget.
dr. Hadjiev Janaki, orvosigazgató, KE Egészségügyi Centrum:
- Egy dolgot kell megtartani és ez az emberesség. A mosolyt kell megtartani mert erre szükség van, akármennyire a modern medicina az egy másik irányba menne. Szükség van hogy legyen kapcsolat a beteggel, hozzátartozóval, mert a betegség az nem csak egy szomatikus jelenség, hanem egy pszichés probléma illetve egy szociális beilleszkedési probléma hát ezeket mindenképpen együtt kell kezelni együtt kell megfogni.
Péterfi István munkáját a boldogság és az öröm pillanatai kísérik. Szülészként az élet kezdeténél vesz részt és mint mondja ez nagyon nagy motivációt ad még a sok órás kimerítő ügyeletek során is.
dr. Péterfi István, szülész-nőgyógyász, Kaposi Mór Oktató Kórház:
- Rengeteg ügyelet mellett sokszor fáradtan is mikor az ügyeletes szobából elindulok a szülőszoba felé, akkor mindig azt próbálom magamban tudatosítani, hogy hiába vagyok én fáradt, az a kismama aki most éppen szül annak élete egyik legfontosabb eseménye fog történni. És azért én ezt próbálom tudatosítani, hogy ez mennyire nagy dolog hogy én ennek részese tudok lenni a szülésnél, és hát egy picit befolyásolni tudom.
Az Astellas díjat évente ítéli oda a szakma a legkiválóbb orvosoknak. A jelölteket a betegek javaslatai alapján állítják össze és szavazással lehet továbbjutni. Minden orvoshoz egy-egy történet is tartozik így mindenki kiválaszthatja a számára legkedvesebbet. Idén három somogyi kettő kaposvári és egy siófoki gyógyító van a jelöltek között. Az év orvosa kitüntető címre még március 20-ig lehet szavazni az evorvosa.astellasdij.hu weboldalon.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/106941/

Átalakuló egyetemek: Kaposvár már fokozatot váltott

2015.03.13.

Fokozatváltás a felsőoktatásban címmel hozta nyilvánosságra a napokban a kormányzat azt a tanulmányt, amelyben a hazai felsőfokú képzés átalakításának főbb irányvonalait taglalják, s amelyben a többi között az agrár-felsőoktatást, mint speciális beavatkozást igénylő területet emlegetik.
A főbb irányvonalak megismerése után Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja optimistán tekint a jövőbe, azt mondja, új irányt tudnak adni Kaposváron az agrárképzésnek, s minden bizonnyal meg tudnak felelni a követelményeknek. Annál is inkább, mert a tanulmányban megfogalmazott átalakítások egy részét már évekkel ezelőtt elkezdték a Kaposvári Egyetemen.
A magyar egyetemek és főiskolák társadalmi megítélése különböző okok miatt romlott, „a magyar diploma értéke a felsőfokú végzettségűek és a vállalkozók körében egyaránt megkérdőjeleződött, ezáltal a következő generációk tanulási, fejlődési lehetőségei és munkaerő-piaci versenypozíciói csökkentek". Ilyen nem túl rózsás képet fest a hazai felsőoktatás jelenlegi helyzetéről a Fokozatváltás a felsőoktatásban - A teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének irányvonalai című tanulmány, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumában készült. Az anyag arra igyekszik alternatívákat kínálni, miként tud a hazai felsőoktatás erről a tévútról újra rátalálni a helyes irányra.

- Amire valóban szükség van - kommentálta a megállapítást kérésünkre Tossenberger János. - Ugyanis valóban számos gyerekbetegséggel küzd pillanatnyilag a hazai felsőoktatás, s azt is meg kell említenünk, hogy manapság a hallgatók sokkal inkább tisztában vannak a jogaikkal, mint a kötelességeikkel. S persze ennek is vannak negatív hatásai.
A többi között erre a dékáni megállapításra is utal a minisztériumi tanulmány, mely speciális beavatkozási területként nevezi meg az orvos, a természet-, és a gazdaságtudományi, a pedagógus és az agrárképzéseket. Számos általánosság mellett az agrárképzés az, amelyről viszonylagos konkrétumokat tartalmaz a tervezet, s amely a Kaposvári Egyetemet is komolyan érinti. „Újra népszerűvé kell tenni a fiatalok körében az agrár-felsőoktatást - áll a célkitűzések között. - Az ágazat foglalkoztatási arányait tekintve az agrár-felsőoktatásba jelentkezők száma nagyjából fele a szükségesnek. Cél, hogy négy éven belül a jelenlegi hétről 10 százalék fölé növekedjen a jelentkezők aránya, amelynek eredményeként javulnak a felvett hallgatók minőségi mutatói, és alacsonyabb lesz a várható lemorzsolódás is. Szükség esetén szóba jön a képzések integrációja, új duális képzési formák bevezetése, farmerképzés elindítása, kétnyelvű képzések bővítése.

Elkerülhetetlen az agrárképzést nyújtó állami intézmények szakkínálatának áttekintése, a profilok tisztítása, valamint a képzések koncentrálása. Az országban maximálisan 2-3 (!) agrár képzési központ kialakítására van szükség (és lehetőség) a teljes területi lefedettség érdekében. Ezen központok az alapképzéstől a doktori iskoláig és a kutató intézetekig lefedik a teljes agrár-felsőoktatási és K+F spektrumot, a többi intézmény specializált, a térségi igényeknek jobban megfelelő területeken nyújtana agrár típusú képzéseket."

- Az agrár karon az alapképzésen az elmúlt két-három évben csaknem ötven százalékos hallgatói létszámemelkedést tudtunk realizálni, tavaly 29, az azt megelőző évben pedig 20 százalékos hallgatói növekményt értünk el - sorolta Tossenberger János a Kaposvári Egyetem eredményeit, melyeket már a tervezett átalakítás jegyében korábban indított az intézmény. - Ez egyebek közt azt is jelenti, hogy az agrárszakma felértékelődött. Az agrár- illetve élelmiszertermelés stratégiai ágazattá vált mindenhol a világon. Ebből adódóan az ágazatban dolgozók stratégiai feladatok megvalósítását szolgálják. S úgy vélem, ma ez egy biztos pozíciót kölcsönöz az ágazatnak. Ahhoz azonban, hogy egy agrártudományi kar jól ki tudja szolgálni az ágazatot, napi kapcsolatban kell állnia az ágazat szereplőivel. Ismerni kell a pontos igényeket, s ehhez kell igazítani a képzést.

A dékán szerint az agrármérnökök a következő években rendkívüli módon keresett diplomásai lesznek az országnak.
- Ennek egyik oka, hogy egy stratégiai ágazat szereplői lesznek, - mondta -, a másik pedig, hogy pillanatnyilag generációváltás folyik az agráriumban, a régi szakemberek kiöregszenek, s új, jól képzett szakembereknek kell a helyükre lépni, hogy az eddigi termelési színvonalat fenntartsuk, vagy javítsunk rajta. Mindezek alapján azt is mondhatom, hogy az agárszakma egy sikerre ítélt szakma. Biztos vagyok abban, hogy az elkövetkező 15-20 évben minden agrárdiplomás jó munkahelyet talál magának. Persze csak akkor, ha jól felkészült szakemberről beszélünk. Ahhoz pedig, hogy az agrárképzők, így a Kaposvári Egyetem is jól felkészült szakembereket tudjon átadni az ágazatnak, át kell gondolnunk az oktatás szerkezetét, az elméleti és gyakorlati oktatás arányát. Ugyanis az agrárium elvárja tőlünk, hogy olyan friss diplomásokat bocsássunk ki, akiknek van valamiféle elképzelésük, illetve gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek. Ám ez csak úgy lehetséges, hogy erősítjük a gyakorlati képzést az összismeret-átadáson belül. Ezt hivatott szolgálni a duális képzés is, ami szeptembertől indul Kaposváron.

Mostanra kiderült számunkra, hogy a szakma kifejezetten igényli az együttgondolkodást, és hajlandók anyagilag is támogatni, hogy minél több duális képzésben részt vevő hallgatójuk legyen. E képzés lényege, hogy munkára szoktassa a hallgatót méghozzá úgy, hogy egy tanév kétszer 13 hét elméleti, illetve kétszer 11 hét gyakorlati időszakból áll, s ehhez jön egy hónap szabadság. Tehát több lesz a gyakorlat a hallgatók számára, s ezt a gyakorlatot adott cégnél kell eltölteniük  szerződéses viszonyban. A hallgatóknak fizetést is adnak, méghozzá nemcsak a gyakorlati, hanem az elméleti képzés idejére is. Ugyan a duális képzési formát csak szeptembertől vezetjük be, de kari szinten már másfél éve hoztunk egy olyan döntést, hogy megemeltük a gyakorlati oktatás időtartamát. Ugyanis a bolognai rendszerben csupán minimum követelményeket fogalmaztak meg, ám azt nem korlátozzák, hogy több gyakorlati képzést építsünk a rendszerbe. A probléma véleményem szerint az, hogy az egyetemek a gyakorlati képzés szempontjából a minimum teljesítésére törekedtek, s annál nem mentek tovább. Talán azért is, mert nyilván ennek komoly anyagi vonzata lenne. A Kaposvári Egyetem ezt fölvállalta, amihez hozzárendeltük a megfelelő forrásokat is. A mostani első évesek már ebben az emelt gyakorlati képzést tartalmazó rendszerben kezdték meg tanulmányaikat.

Kaposváron is lehetségesek beavatkozások

A Fokozatváltás a felsőoktatásban című anyag kitér a Dél-Dunántúl „speciális helyzetére", amit a régió szűkösebb erőforrásaival és jelentős mértékű elvándorlási mutatóival indokol. „ A régió egészének kutatás-fejlesztési (K+F) teljesítményét főleg a Pécsi Tudományegyetem és annak orvosi és gyógyszerészeti kutatási kapacitása határozza meg - áll a tanulmányban. - A K+F ráfordítások döntő többsége is állami, ebből következően az állami K+F támogatások csökkentése e térségben komoly gazdasági és foglalkoztatási következménnyel járna. A Pécsi Tudományegyetem és a Kaposvári Egyetem képzési portfoliója alapvetően kiegészíti egymást, ugyanakkor mindkét intézmény képzési és kutatási területén mutatkozik néhány hiányosság. Emiatt a kutatóegyetemi és az alkalmazott tudományi funkciók területén, illetve a pedagógiai, műszaki és művészeti képzésekben lehetségesek beavatkozások."

Miután ez év januárjában bejelentették, levelező gépészmérnökképzés indul a Kaposvári Egyetemen 2015 őszétől, ahova évente 20-25 diák jelentkezését várják, elvben a lehetséges beavatkozási területek mindegyike érintheti az egyetemet.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/atalakulo-egyetemek-kaposvar-mar-fokozatot-valtott-601295

Kaposvári színésznövendékek a Versünnepen

2015. 03. 11.

A jubileumi rendezvény versenyére 73 nevezés érkezett. Az egyetem művészeti karáról kifejezetten sokan jelentkeztek.
A napokban zárult le a jelentkezés a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, valamint a Bánffy György Kulturális Szalon által meghirdetett "Versünnep 2015" versenysorozatára. Idén először három kategóriában lehetett nevezni.A hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói számára kiírt versenyen most először hirdették meg a szervezők az Énekelt vers, vers megzenésítés elnevezésű kategóriát, amelyre a magyar költészet iránt elkötelezett zenészek, zeneszerzők, előadók jelentkezését várták.
A Versünnep Fesztiválok alkalmával a szervezők minden évben jelentős eseményekre emlékeznek, évfordulókat ünnepelnek meg. Idén a 225 éves magyar nyelvű színjátszást és a 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemet köszöntik, valamint a 100 éve született Gáti Józsefre, az egyetem egykori legendás beszédtanárára emlékeznek.
Az idén ünnepeljük József Attila költő születésének 110., valamint Márai Sándor író születésének 115. évfordulóját. Ennek megfelelően a versenyzőknek a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett az ő műveikből kellett választaniuk.
A határidőig a versenyre összesen 73 nevezés érkezett, közülük 23-an a Kaposvári Egyetem Művészeti Karáról jelentkeztek, 42 művész az ország különböző városaiból, a legtöbben (20-an) Budapestről, de Pécsről, Szegedről, Székesfehérvárról, Nyíregyházáról, Debrecenből, Vácról, Veszprémből is érkezett nevezés. A határon túlról 8 versenyző jelentkezett, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Csíkszeredáról és Kolozsvárról vesznek részt művészek a Versünnep Fesztiválon. A versenyzők kétharmada a vers- és prózamondás, egyharmada pedig a megzenésített vers kategóriájában indul.
Az elődöntőket márciusban tartják: március 16-án Marosvásárhelyen, március 30-án Budapesten, a József Attila Színházban, március 31-én pedig Kaposváron. Az események nyilvánosak, a szervezők várják az érdeklődőket.A döntőt a hagyományoknak megfelelően április 11-én, a költészet napján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán rendezik 18 órától. A zsűri elnöke Cserhalmi György, a nemzet színésze.
Április 11-én a döntőt megelőzően a Nemzeti Színház előtti parkban és az épületben egész napos rendezvény várja a közönséget. Ez alkalommal mutatják be a Versünnep Fesztivál új szobrát, Párkányi Raab Péter alkotását, amelyet a jövő évtől 10 éven át a verseny mindenkori győztese vihet majd haza.
A "Versünnep 2015" fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A rendezvény védnöke a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Forrás: http://kapos.hu/hirek/kultura/2015. március 11./kaposvari_szinesznovendekek_a_versunnepen.html

Két kaposvári színészosztály a kecskeméti Szín-Táron

2015. 03. 09.

Hatodik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját (Szín-Tár): a március végi rendezvényen - mely a helyi tavaszi fesztivál kiemelt eseménye lesz - a Kaposvári Egyetem (KE) színészosztályai is bemutatkoznak.
Három ország öt egyetemének színművészetet tanuló diákjai lépnek színpadra az egy hetes programban, a kaposváriak mellett marosvásárhelyi, kolozsvári, újvidéki és a budapesti egyetemek hallgatói, s rajtuk kívül Szász János filmrendező végzős osztálya is a nagyközönség elé lép produkciójával. A Szín-Tárra hagyományosan mestervizsgáikkal érkeznek a hallgatók, a filmesek pedig diplomafilmjükkel.
A kaposváriak két produkcióval utaznak a Hírös városba, a harmadévesek előadását osztályfőnökük, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a KE művészeti rektor-helyettese rendezte, a diákok első világháborús katonadalokat dolgoztak fel. A negyedévesek az egykori csikys művész, ma Kecskeméten játszó Kocsis Pál rendezésében Borbély Szilárd Akár akárki című darabját viszik színre.
A színpadi programok mellett a korábbi évekhez hasonlóan szakmai beszélgetések és különböző színháztechnikai kurzusok is szerepelnek a rendezvény műsorában.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kultura/ket-kaposvari-szineszosztaly-a-kecskemeti-szin-taron-600680

Fejlesztik a kaposvári onkológiai centrumot

2015. 03. 01.

Uniós forrásból, összesen 845 millió forintból költhetnek a sugárterápiás és patológiai eszközparkra.
A konzorciumi formában megvalósuló beruházásról a Kaposvári Egyetem és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház tájékoztatta az MTI-t.

A két intézmény által közösen kiadott közlemény szerint a projekt keretében lecserélik a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában a sugárterápiás ellátás alapját képező két lineáris gyorsítót, továbbá megújítják a kórház patológiai eszközparkját.
A komplex onkológiai rendszer fejlesztése az első félévben befejeződik, és ennek eredményeként a tavaly októbertől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott ellátást végző PET (pozitronemissziós tomográfia) Központtal a legmagasabb szintű onkológiai ellátást biztosítják Somogy megyében és a régióban.
Az Egészségügyi Centrumban a diagnosztikai részleg CT (computer tomográf) és MR (mágneses rezonancia) keresztmetszeti képalkotó diagnosztikát végez, míg az onkoradiológiai részleg sugárterápiás módszerekkel daganatos betegek ellátásával foglalkozik a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal megkötött keretmegállapodás alapján megyei, illetve régiós hatáskörrel.  
A közlemény szerint a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centruma 1990 óta folytat állat- és humángyógyászati tevékenységeket. A humángyógyászat, az agrár- és élelmiszertudományok területén olyan infrastrukturális háttérrel rendelkezik, amely összességében Magyarországon egyedülálló.

Forrás: http://kapos.hu/hirek/egeszsegugyi_anyagok/2015. március 01./fejlesztik_a_kaposvari_onkologiai_centrumot.html

300 embernek adnának munkát

2015.02.27.

5 éven belül 300 embernek adnának munkát. Az élelmiszer- és a gépipar területén kiváló lehet az együttműködés Kaposvárral- mondták azok a török üzletemberek, akik pénteken a somogyi megyeszékhelyre látogattak. A kaposvári campus pedig közös kutatói munkát tervez a marmarai egyetemmel.
A kaposvári Metyx gyárban már folynak a termelési munkák. Elsősorban szélerőművekhez valamint gépjárművekhez gyártanak alkatrészeket. A Nabi gyárát 2013-ban vették meg a törökök, azzal a céllal, hogy munkát adnak majd az itt élőknek és, hogy a kaposvári az első és egyben a legnagyobb európai gyáruk lesz.
Ugur Üstünel, cégvezető, Metyx:
- 5 év alatt háromszáz embernek szeretnénk munkát adni. Húsz egykori Nabis alkalmazottat már kiképeztünk Törökországban, ők már most a gyártás előkészületein dolgoznak. Abban bízunk, hogy a kaposvári üzem lesz cégünk legnagyobb európai gyára.
Török vezetőket és üzletembereket fogadott Szita Károly Kaposvár polgármestere a somogyi megyeszékhelyen pénteken. A delegáció tagjai Üsküdarból, Kaposvár testvérvárosából érkeztek.
Hilmi Türkmen, polgármester, Üsküdar:
- Az egyik nagyon fontos városnegyede Isztambulnak. Kaposvár és Üsküdar nagyon hasonlít egymásra, mindkét város, olyan, mint egy szabadtéri múzeum. Biztos vagyok abban, hogy mind gazdasági, mind kulturális, mind kereskedelmi, mind oktatási szinten együtt fogunk működni a jövőben.
A mamarai egyetem és a somogyi campus is közösen dolgozna a jövőben. Szávai Ferenc a kaposvári egyetem rektora elmondta: 2013-ban erről már egy megállapodás is született a két intézmény között.
Szávai Ferenc, rektor, KE:
- Egy olyan megállapodás, ami szándéknyilatkozat jellegű, amibe oktatói mobilitás, hallgatói mobilitás, közös kutatások fogalmazódtak meg. Most mivel rektorválasztás volt, ezért új rektor van és valójában az új rektorral kellett most már ezt megerősíteni és a mai cél az az, hogy a szándékainkat megerősítsük.
A török delegáció nagy lehetőséget lát Kaposvárban.
Szita Károly, polgármester, Kaposvár:
- Olyan célja és stratégiai pontja van a városnak, amelyben a munkahelyek növekedését várja, az egyik az élelmiszergazdaság, most nagyon remélem, hogy a miniszterelnöki látogatást követően a török embargót, ami a magyar élelmiszert az európai uniós élelmiszert is érintette , azt felfogják oldani. A másik a gépipar, ennek egyik jeles példája a Metyx kaposvári befektetése és a harmadik pedig a turizmus.
A találkozón a török valamint a somogyi képviselők saját városukat mintázó ajándékokkal is köszöntötték egymást.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/106569/

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

Rangos kitüntetéseket kapott a Lovasakadémia

2015.02.25.

A Lovasakadémia Sport Klub és versenyzői 2014-ben kimagasló eredményeket értek el, ezért a Magyar Lovas Szövetség Magyar Lovassportért Emlékéremmel értékelte a klub tevékenységét. Az év edzője pedig Villányi Krisztina lett az idei évben.
A Magyar Lovas Szövetség február 21-én tartotta évi rendes közgyűlését, majd este Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség Elnöke a Budapesti Symbol Garden Központban magas kitüntetéseket adott át a lovas- és lósportban jelentős teljesítményt nyújtott szakembereknek.
A Lovasakadémia Sport Klub és versenyzői idén kimagasló eredményeket értek el, amelyet az alábbi kitüntetésekkel ismerte el a szövetség:
Magyar Lovassportért Emlékéremmel értékelte a Lovasakadémia Sport Club tevékenységét.
A Lovasakadémia Sport Club (és jogelődje a Kaposvári Gazdász SE) közel 40 éve szolgálja a magyar lovassportot. A Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémia oktatási programját - jelentős infrastrukturális háttér birtokában - szinte valamennyi szakágban magas szintű gyakorlati munkával, versenyeztetéssel és önálló versenyszervezéssel biztosítja. Az eltelt időszakban évente átlagosan 30-35 sikeres versenyt rendezett, országos bajnokságoktól a világkupáig, Európa- és világbajnokságokig.
35-50 fős versenyzői gárdájával a legnagyobb hazai létszámú utánpótlás-nevelő egyesület. A lovastusa, díjlovaglás és lovastorna szakágakban felnőtt és utánpótlás bajnokokkal és 2014-től Európa bajnokkal is büszkélkedhet.
Lovastorna szövetségi kapitányi és edzői munkája közvetlenül is hozzájárult Bence Balázs junior Európa Bajnoki címének elnyeréséhez. Krisztina, Bence Balázs nevelő edzője, egészen 5 éves korától kezdve foglalkozik vele. Eddigi munkássága során Kaposváron megszervezte a Lovastornát. Nevéhez fűződik a szakág új, edző képzési rendszerének kialakítása és bevezetése, melynek köszönhetően több új egyesület jelent meg a versenyeken.

Forrás: http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2015/02/25/rangos-kitunteteseket-kapott-a-lovasakademia_15882.html

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

Egyedülálló lesz az új központ

2015.02.26.

A régió legmagasabb szintű onkológiai központja létesül hamarosan a Kaposvári Egyetemen. A 845 millió forintos, uniós forrásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően jelentősen lerövidül és hatékonyabb is lesz a kezelés. A munkálatok a tervezett ütemben haladnak, és várhatóan még az év első felében be is fejeződnek - hangsúlyozták a szakemberek a csütörtöki lakossági fórumon.
A daganatos megbetegedéseket a lehető legmagasabb színvonalon kell ellátni, ez mind az egyetem, mind a kórház filozófiájába illeszkedik - hangzott el csütörtöki lakossági fórumon. A beruházás a tervezett ütemtben halad és hamarosan be is fejeződik. Repa Imre rektorhelyettes úgy fogalmazott, a pályázat a lehető legjobbkor jött, mivel az eszközök amúgy is megértek a cserére.
prof. dr. Repa Imre általános rektorhelyettes, Kaposvári Egyetem:
A 200-ben, 2001-ben telepített géppark 14. 15 évét jelentette, ezek a gépek általában 10 évig biztonságos működést garantálnak és biztosítanak tehát túl volt 4-5 évvel azon a koron ahol ezek a gépek biztonságosan meghibásodás nélkül tudnak üzemelni.
Moizs Mariann, a kórház főigazgatója hangsúlyozta a fejlesztés mérföldkövet jelent az onkológiai ellátásban.

Moizs Mariann főigazgató, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház:
Most az egészségpolitikának kiemelt célterülete lesz az onkológia. Azt gondolom, hogy éppen időszerű. Ez teljesen egybeesik azzal, amit a kórház, az egyetem az elmúlt években csinált és az is tény, hogy olyan iszonyú népgazdasági és lakossági terhet jelent az onkológia a rákos betegségek, aminek a finanszírozási részét elmondta a professzor úr, de azt nem tudom, hogy tudják-e a jelenlevők hogy hogy állunk világstatisztikában.
Hazánk a daganatos halálozásokat tekintve világelső - emelte ki a főigazgató. Ezért is fontosak a csúcstechnológia, amelynek köszönhetően jelentős lerövidül majd a kezelési idő.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/106548/


Hasonló tartalommal megjelent cikkek

Nem hibázott nagyot a Kaposvári Egyetem

2015.02.24.

Hibázott a Kaposvári Egyetem, ám ezek a hiányosságok nem jelentősek - ez derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből. A vizsgálat szerint somogyi campus a közbeszerzések és a költségterítési díjak megállapítása során sem járt el megfelelően. Az ÁSZ 30 intézmény működését vizsgálta a 2009- 2013 között.
Lezárult a felsőoktatási intézmények ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék vizsgálatának célja, hogy kiszűrjék a szabálytalanul működő pénzügyi és vagyongazdálkodást.
Kisgergely István, felügyeleti vezető, ÁSZ:
- A belső kontrollrendszernek a működtetése azt segíti elő, hogy az egyetemnek a felső szintű vezetése a közpénzeket eredményesen, hatékonyan, gazdaságosan tudja elküldeni, és ezekről az elköltésekről visszacsatolást kapjon, ezeket nyomon tudja követni. Ennek a kontrollrendszernek az elemei a monitoringrendszer, az információs rendszer, a kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési rendszer.
Az ÁSZ kedden nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint, a Kaposvári Egyetem több esetben is hibázott. A jelentés szerint, a vizsgált időszakban a szenátus nem végezte megfelelően a munkáját, továbbá az egyetem nem járt el megfelelően a közbeszerzések és a költségtérítési díjak megállapítása során sem. A Kaposvári Egyetem hibázott ugyan, de nem jelentős mértékben, hisz ezekkel a problémákkal más intézmények vizsgálatakor is találkoztak- mondta Kisgergely István az Állami Számvevőszék munkatársa.
Kisgergely István, felügyeleti vezető, ÁSZ:
- Amik előfordultak a Kaposvári Egyetemnél, azok nem kiugró hibák vagy hiányosságok, hanem el lehet mondani, hogy a többi felsőoktatási intézményeknél is ezek a hibák fordulnak elő. A belső kontrollrendszerre jellemző hiányosságok, a közbeszerzési eljárások előírásainak megsértése, a szenátus joggyakorló tevékenységének hiányosságai, ezek gyakorlatilag, a mai napon hat jelentést hoztunk nyilvánosságra, köztük a Kaposvári Egyetemet, ezek egy kivételtől eltekintve, a többi felsőoktatási intézményben is előfordulnak.
Az Állami Számvevőszék javaslatot tett a hiányosságok és hibák korrigálására. Ez alapján a campusnak 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteni. Az, hogy az egyetemek végre tudják-e hajtani az ÁSZ által kért intézkedéseket, csak az utóellenőrzéskor derül majd ki. Az ügyben megkerestük a Kaposvári Egyetemet is, de híradónkig nem kaptunk választ.
Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/106493

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

Már a harmadik szemeszternél tart a senior egyetemen

2015. február 19.

Kaposvár | A sorozat már a harmadik szemeszternél tart, s népszerűségét bizonyítja, hogy a regisztrált hallgatók száma 540; közülük 31-en most jelentkeztek.
Hoffmann Zsuzsanna egyetemi docens „A római kori agrárkultúra” című előadásával indult csütörtökön a senior oktatási program a Kaposvári Egyetemen. A sorozat már a harmadik szemeszternél tart, s népszerűségét bizonyítja, hogy a regisztrált hallgatók száma 540; közülük 31-en most jelentkeztek.
A május közepén záruló senior egyetemen a hallgatók találkozhatnak majd többek között Szabó Györggyel, a büki füvesemberrel, Zacher Gábor toxikológus főorvossal, Rácz Jenővel, a Magyar Kórházsszövetség főigazgatójával, továbbá Eperjes Károly színművésszel és Földes Lászlóval, alias Hobóval.


Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/mar-a-harmadik-szemeszternel-tart-a-senior-egyetemen-597164


Hasonló tartalommal megjelent cikk

Több millió forintot érhet

2015. Február 18.

Akár ennyit is nyerhetnek a kis- és középvállalkozások szeptembertől, ha részt vesznek a duális képzésben.
Az elméleti oktatás mellett a gyakorlatban is tanulhatják szakmájukat a mezőgazdasági iskola növendékei.Többen a középiskola után a Kaposvári Egyetemen akarnak továbbtanulni, azon belül is duális képzésben szeretnének részt venni.
- Gyakorlatból sokkal jobban meglehet tanulni, tapasztalni a dolgokat, mint mondjuk simán elméletben - mondta Schuller Anikó.
A Kaposvári Egyetem eddig mintegy 40 céggel kötött szerződést, a többi között például a Bos-Frucht Agrárszövetkezettel, ahová a tervek szerint 10 tanuló érkezne szeptembertől. A vállalkozás azzal, hogy duális képzésben foglalkoztat majd tanulókat, több millió forintot is spórolhat.
- A gyakorlat orientált szakokon egy vállalati nap az 4500 forintot írhat le a szakképzési hozzájárulásból, tehát azt jelenti, hogy egy hallgató évente 100-125 napot a vállalatnál tölt a duális képzésben, akkor ez 125-ször 4500 forintot tehát ilyen 500-550 ezer forintot nem kell neki befizetni, vagy visszaigényelheti a szakképzési alapból - válaszolta telefonos megkeresésünkre Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár.
A támogatás nagy segítség a cégeknek. A tanulók képzése ugyanis sok pénzt vesz ki a zsebükből.
- Ez valóban egy jelentős segítség lenne, tudván, hogy ezzel a duális képzéssel nem csupán egy karitatív dolgot veszünk a vállunkra, hiszen a kollégáknak ez mind idő, energia, oktatás, a hely. Vannak ennek járulékos költségei, ez biztos nagy segítség - tette hozzá Bakos Gábor, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója.
Szeptembertől egyébként a Kaposvári Egyetem az állattenyésztő mérnök mellett, agrár- és természetvédelmi mérnököt, vidékfejlesztő agrármérnököt, pénzügy-számvitel, kereskedelem-és marketing szakos hallgatókat is képez a duális képzés keretében.

Forrás: http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2015. február 18./tobb_millio_forintot_erhet.html

Búcsút intettek az egyetemnek

2015.02.13.

180 hallgató búcsúzott a Kaposvári Egyetemtől. A keresztféléves képzések végzősei közül azonban csak 120-an vehették át diplomájukat. A többiekre még a nyelvvizsga vár. Tavalyhoz képest azonban nőtt a kibocsátható oklevelek száma, hiszen 2014-ben a hallgatók 61%-a, idén pedig már 66%-a rendelkezett nyelvvizsgával. Az egyetem rektora szerint a nyelvintézet kialakításának köszönhető, hogy idén többen kapták meg diplomájukat. A végzős hallgatókat a megyei közgyűlés elnöke, Jakó Gergely immár hagyományosan Somogy polgáraivá fogadta.
Eszterbauer Kata:
- Sikerült már gimnáziumba megszerezni a nyelvvizsgát, úgyhogy ezzel már nincs problémám. Hát most megkezdtem a mesterképzést, és azután majd meglátom, hogy maradok-e, vagy esetleg elhelyezkedem valahol.
Bojkovicsné Gyorcse Katalin:
- Ez már a harmadik diplománk és szakvizsgázni jöttünk az oktatásvezető és pedagógus szakvizsgán végeztünk és köszönjük szépen, munka mellett, család mellett mindenünk megvan és sikeresen, jelesre végeztünk.
Magabiztosak a Kaposvári Egyetem friss végzősei. A keresztféléves képzést 180-an zárták. 120-an kézhez is vehették diplomájukat, hiszen van nyelvvizsga bizonyítványuk. Tavalyhoz képest 5%-al jobb ez az arány.
Filó Dávid:
- Diplomát kapok, megvan a nyelvvizsgám így a diplomát megkapom, nem csak a sima oklevelet.
- Milyen jövőképpel lépsz ki az egyetem falai közül, mit szeretnél?
- Természetesen minél hamarabb munkához szeretnék jutni, hogy tapasztalatot szerezzek, és ezáltal úgy belecsöppenjek, meg megtanuljam a dolgokat.
Az is bizakodó, aki még diplomájára vár.
Rádi Katalin:
- A nyelvvizsga az nincs meg, az még sajnos nincs meg, de amúgy jól sikerült befejeznem. Csak ez mindjárt leesik.
Szávai Ferenc rektor szerint, az, hogy nőtt a sikeres nyelvvizsgázók száma, a nyelvintézet kialakításának is köszönhető.
Szávai Ferenc, rektor, Kaposvári Egyetem:
- Az egyetem nyert tulajdonképpen egy nyelvintézet kialakítására lehetőséget, azaz, hogy pályázati lehetőséget, s mindezek segítségével, a diploma pályakövetési, illetve hát a diplomamentő modellen belül lehetőség nyílt arra, hogy a hallgatók tanulmányaik alatt, sikeres nyelvvizsgát tegyenek.
Az ünnepségen Repa Imre, az egyetem rektorhelyettese a frissen végzett doktoranduszokhoz külön szólt.

Repa Imre, rektorhelyettes, Kaposvári Egyetem:
- Engedjék meg, hogy ajánlást tegyek önöknek, önök, ha úgy gondolják, hogy egyetemi karrierbe fognak, akkor Isten hozta önöket a Kaposvári Egyetemen, és ezt a lendületüket tartsák meg!
Az ünnepségen Jakó Gergely, a megyei közgyűlés elnöke minden végzett hallgatót Somogy polgáraivá fogadott.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/106282/

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

Újra lesz felsőoktatási intézmény Siófokon?

2015. 02. 12.

Egyetemi-főiskolai képzéseket indítanának Siófokon, a város több lehetőséget is vizsgál - mondta Hamvas Péter polgármester a sioport.hu-nak.
"A kezdeményezés nem teljesen újkeletű. A Kaposvári Egyetemmel, felsőoktatási szakértőkkel is folytattam már előzetes egyeztetéseket és egyfajta igényfelmérést. A visszajelzések alapján külföldi oktatási intézmény kihelyezett tagozatának létrehozásában is gondolkodhatunk, lehetőleg turisztikai, idegenforgalmi szakok megvalósítására törekszünk" - mondta a lapnak.
A Kodolányi János Főiskolának korábban Siófokon is volt telephelye, az intézmény 2012 májusában döntött úgy, hogy az államilag finanszírozott keretszám csökkentése, és a turizmus-vendéglátás alapképzés állami támogatásának megszüntetése miatt a siófoki turisztikai képzést Székesfehérvárra helyezik át.
A főiskola költözése óta azonban az épület üresen áll, bár már 2012-ben arról szóltak a hírek: elképzelhető, hogy a Kaposvári Egyetem indít majd képzéseket Siófokon.
A polgármester szerint több száz hallgatót tud fogadni a város, ha elindulnak a képzések, ezzel együtt munkahelyek is létrejönnek.

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2015/2/12/felsooktatasi_intezmeny_Siofok_QYRY6Y

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

Közösen a hatékony nevelésért

2015.02.05.

Csökken az iskolai lemorzsolódás, nő az esély az élethosszig tartó tanulásra és javul a nők foglalkoztatottsága – mondták a szakemberek a Kaposvári Egyetemen ma kezdődött 2 napos konferencián. A somogyi campuson a kisgyermeknevelés kérdéseiről, aktuális problémáiról és az oktatásban végzett legfrissebb kutatásokról számoltak be a hazai és külföldi résztvevők. A cél, hogy közös gondolkodásuk révén elősegítsék és hatékonyabbá tegyék a bölcsődei és óvodai nevelést.
Még ma is érezhető a megkülönböztetés a fiúk és a lányok között Kínában, ahol a családok tudatosan törekednek arra, hogy milyen nemű legyen a születendő gyermekük - mondta Kéri Katalin a Kaposvári Egyetemen. A Pécsi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének tanszékvezetője a gyermeknevelésről és a kultúránkénti szokásokról szerzett tapasztalatairól beszélt a pedagógusoknak.
Prof.Dr. Kéri Katalin, tanszékvezető, PTE Neveléstudományi Intézet:
- Bizonyos Ázsiai és Közel-Keleti területeken még előfordul és ebből is következik, hogy van egy bizonyos férfi vagy fiú többlet ma a világban ez akár százmilliós nagyságrendű is lehet, erről inkább csak becslések vannak, mert olyan családokban, mondjuk Kínában ahol az egy gyermekes családmodell a törvényileg előírt vagy az adózással támogatott, ott például jobban örülnek, hogyha fiú születik és hát tudnak is arról tenni, hogy lány ne szülessen.
Hazánkban nincs ekkora szakadék a nemek között jelenleg, de korábban nálunk is látszott, hogy eltérőek gondolkodtak a családok az iskoláztatásról.
Prof.Dr. Kéri Katalin, tanszékvezető, PTE Neveléstudományi Intézet:
- Meghatározó volt egészen a 20. század végéig vagy második feléig a paraszti társadalom, tehát a legnagyobb létszámban a paraszti környezetben nevelkedtek és a mezőgazdasággal foglalkoztak. A lányok nevelése a 19 század végétől már egyre inkább intézményesült formát öltött, de hát óriási vitákkal járt ez, hogy a lányoknak is joguk van-e ahhoz, hogy iskolai nevelést kapjanak főleg közép és felső szinten.
A konferencián a kisgyermeknevelés kérdéseiről, aktuális problémáiról és a legfrissebb kutatásokról is beszámoltak a szakemberek. A cél, hogy közös gondolkodásuk révén elősegítsék és hatékonyabbá tegyék a bölcsődei és óvodai nevelést. Határon innen és túlról is érkeztek pedagógusok, hogy megosszák egymással tapasztalataikat.
Irene Kaschefi-Haude, University of Cologne:
- Németországból érkeztünk, mi azt szeretnénk megkönnyíteni, hogy az óvónők és a tanítónők együtt dolgozzanak. Hogy ne legyen éles határvonal az óvoda és az iskola között, hogy legyen egy átmenet. Arra gondolok, hogy az óvodában játszanak, az iskolában pedig tanuljanak a gyerekek.
A nevelés és tanítás hosszú távú befektetés, amelyből közös haszon származik - ezt már Podráczky Judit, a Kaposvári Egyetem dékánja mondta.
Dr. Podráczky Judit, dékán, KE Pedagógiai Kar:
- Nő az esély az élethosszig tartó tanulásra, a jobb készségekkel rendelkező munkaerő kinevelésére, különösen pozitív a hatása a hátrányos helyzetűek, köztük a migráns és az alacsony jövedelmű családok esetében. Csökken az iskolai lemorzsolódás és javul a szülők, elsősorban a nők foglalkoztatottsága.
A konferencia pénteken is folytatódik. Akkor többek között a nemzetközi kutatásokról és a hazai kisgyermekellátás helyzetéről is beszámolnak a szakemberek az érdeklődőknek.

Forrás: http://www.somogytv.hu/cikkek/106113/

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

A tudomány menő!

2015. 02. 04.

És az agrártudomány is. Ezt alátámasztja az is, hogy a tizenötödször megrendezett Educatio Oktatási Nemzetközi Szakkiállításon - amelyen az összes agrárkar részt vett - egyre többen érdeklődtek az agrárjellegű képzések és szakok iránt. Kezdjük azonban az elején! A címnek választott mondatot a január 22-én megnyílt szakkiállítás egyik előadásából kölcsönöztük, abból, amelyet Batár Cserna Zsolt, a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjas kutatója tartott.
A megnyitó előtt már tömegesen igyekeztek a fiatalok a Syma-csarnokhoz, a kapuk megnyitása után pedig elözönlötték a termeket, a kiállítási teret, komolyan véve a szlogent: „Gondolkodom, te hát itt vagyok".
A kiállítás legfontosabb célja nem változott: megteremteni a személyes kapcsolat lehetőségét a jelentkezők és a felsőoktatási intézmények között, hogy a fiatalok minden szükséges információhoz könnyen, gyorsan és első kézből hozzájussanak. Az intézmények is tisztában vannak vele, hogy ez egy páratlan lehetőség az ön reklámozásra, a jelentkezőknek, érdeklődőknek pedig arra, hogy akár egyetlen nap alatt felkeressék az összes hazai egyetemet, főiskolát. Ráadásul a jónéhány külföldi felsőoktatási intézmény mellett, még nyelviskolák, szak képző intézmények képviselőivel, szakembereivel is találkozhatnak a látogatók.
A háromnapos rendezvény minden nap gazdag programmal várta a fiatalokat, érdekfeszítő előadásokra és kerekasztal-beszélgetésekre került sor.
Utóbbit a felsőoktatásban is kívánatos és egyre inkább előtérbe kerülő duális képzés témakörében tartottak az első napon, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a SAP Hungary Zrt. és a Siemens Zrt. képviselői is részt vettek rajta. (Megjegyzendő: jó volna, ha egy ilyen beszélgetésen egy nemzetközi színvonalon termelő agrár-élelmiszeripari nagyvállalat képviselője is részt venne, illetve meghívást kapna. A szerző) A fiatalokat leginkább érdeklő előadások természetesen a közelgő felvételihez, a felvételi jelentkezés témaköreihez kapcsolódtak. Zsúfolásig megteltek a széksorok, amikor a pódiumon a felsőoktatási képzések munkaerő-piaci értékéről, a 2015. évi általános felvételi eljárás és pontszámítás tudnivalóiról, valamint az e-felvételivel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról tájékoztatták az érdeklődőket az Oktatási Hivatal és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szakemberei.
Munkaerő-piaci kutatások igazolják, hogy érdemes diplomát szerezni, a diploma jó befektetés. Átlagosan közel kétszeres a különbség a diplomások és az érettségizettek bére között, és a diplomások a végzés után négy hónapon belül munkát találnak, sőt, az orvosok, informatikusok még hamarabb. Az is jellemző, hogy a végzettek 45 százaléka az abszolutórium megszerzésekor már főállásban dolgozott.
Az agrárjellegű szakokon végzettek havi nettó átlagjövedelme közepes szintű (kb. 140- 150 ezer forint), az agrárműszaki-gépészmérnöki szakokon végzetteké ennél magasabb (200 ezer forint fölötti). A legmagasabb keresetre predesztináló szakok között nem szerepel agrárszak, de a tendencia pozitív.
A felvételivel kapcsolatos összes tudnivaló a www.felvi. hu honlapon érhető el.
Minden folyamatosan nyomon követhető a honlapon, a jelentkező személyre szabott, saját oldalán, ezért a legcélszerűbb Ügyfélkapun keresztül intézni az ügyeket.
Nagyon fontos a pontszámítás rendszerének ismerete, az állami ösztöndíjjal kapcsolatos legfontosabb szabályok és - különösen az agrárképzésnél - a duális képzés felvételi szabályainak ismerete. Ez utóbbiak január 31-éig kerültek fel a honlapra.
A legnagyobb agrárkarok a kezdetek óta részt vesznek ezen az oktatási seregszemlén. A többiek - saját érdekeiket felismerve - folyamatosan kapcsolódtak be. A legerősebb, legszínvonalasabb kiállítása, standja a Szent István Egyetemnek (SZIE), a Kaposvári Egyetemnek, a Pannon Egyetemnek és a Károly Róbert Főiskolának volt, ezek már messziről magukra vonták a figyelmet, de a Debreceni Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Kecskeméti Főiskola, illetve ezek agrárkarai is színvonalas standokkal várták az érdeklődőket.
Szentpétery Zsolt, a SZIE Gépészmérnöki Kar egyetemi tanára kezdettől fogva ott van a kiállításon, és határozottan növekvő érdeklődést tapasztal az utóbbi években az agrár-műszaki képzés iránt. A Kaposvári Egyetem beiskolázási felelőse, Molik Mária ugyancsak alátámasztja az agrárképzés, különösen a lovasképzés iránti érdeklődés fokozódását, amely a művész- és a pedagógusképzés után a legnépszerűbb náluk. A Somogy megyei Kiss István szintén azért fontolgatja a jelentkezést az egyetemre, mert elsősorban a lovasképzés érdekli, ami Kaposváron elismerten nemzetközi színvonalú.
A Pannon Egyetem Georgikon Karának hallgatója, Simon Brigitta és a Szolnoki Főiskola beiskolázási munkatársa, Pólya Éva szintén megerősítették, hogy egyre nagyobb érdeklődést tapasztalnak az agrár- és az agrár-műszaki, valamint a turizmus-vendéglátás szakok iránt.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Indul az Európai Színművészeti Egyetemek Találkozója Miskolcon

2015. február 03.

Mv: És Miskolcra kapcsolunk, ahol ott van Molnár Péter. Szervusz, jó reggelt kívánok. Merthogy elkezdődik az Európai Színművészeti Egyetemek Találkozója, egészen nagy nyüzsgés lesz a városban nálatok.

R: Szervusztok, jó reggelt kívánok, ez így van és hát tudok nektek egy virágzó fát még télen is, mert hogy ha a háttérbe megnézitek, akkor kinyílott a SZEM-fa Miskolcon. Ez azt jelenti, hogy kezdődik a SZEM-fesztivál és egészen mostan harmadikától hetedikéig várják programokkal az idelátogató turistákat, illetve a miskolciakat. De hogy mi is ez a SZEM-fesztivál, azt tőlem sokkal jobban tudja Kiss Csaba a színház igazgatója. Jó reggelt, mit kell tudnunk erről?

Kiss Csaba, igazgató, Miskolci Nemzeti Színház: Jó reggelt kívánok. Az idei a harmadik SZEM-fesztivál, ez egy rövidítés. Európai Színházi Egyetemek Miskolcon, ez a teljes fesztiválelnevezés és gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden évben kiküldünk harminc egyetemnek egy jelentkezési lehetőséget, hogy a SZEM-fesztiválon a vizsgaelőadásaikat bemutathatják. Tehát ezek államilag finanszírozott akadémiák, illetve egyetemek és egy fantasztikus válogatás áll össze ilyenkor Miskolcon, ugyanis például az idén öt országból érkeznek színi akadémisták. Ezek harmad-, negyedéves, tehát gyakorlatilag a master fokozat előtti vagy a master fokozatban szereplő diákok és egy héten keresztül itt dolgoznak magyar kollégiákkal a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjaival, illetve a Kaposvári Művészeti Egyetem hallgatóival, és ismerkednek a magyar színművészet metodikájával. Tehát olyan workshopokon, órákon, kurzusokon vesznek részt, ahogy a mi diákjaink tanulnak. Ezzel párhuzamosan pedig előadják a vizsgaelőadásaikat, idén lesz Kafkának a Kastély című darabja Amszterdamból, Bukarestből a Szentivánéji álom jön, a varsói egyetemről Shakespeare-monológok és dialógok, Svájcból egy nagyon-nagyon különleges előadás érkezik. Ott ugyanis az állami egyetemet egy Dimitrij nevű bohóc alapította és ott fizikai színházi előadóművészeti egyetem és onnan jön egy egy emberes show, egy nagyon-nagyon izgalmas előadás, ezen kívül a magyar kínálatot a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem képviseli, ugyanis ők a társszervezői a fesztiválnak, tehát évek óta ezt együtt csináljuk. Tőlük érkezik a Karnyóné, Csokonai művéből készült musical ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében és a most végzős Marton-osztály előadásában egy briliáns kis kortárs-musical, szóval nagyon-nagyon sokat várunk tőle. Ez lesz egyébként a nyitó előadása is a fesztiválnak. Ezenkívül a brémai muzsikusok, ez egy kamaszoknak szóló zenés előadás a mostani Máté-osztály előadásában, illetve a Nincstelenek, Borbély Szilárdnak a regényéből készült átirat színházi adaptáció Máté Gábor rendezésében. A Kaposvári Egyetemről pedig Molnár Ferencnek a Fehér felhő című darabja érkezik Vidnyánszky Attila rendezésében, ez lesz a magyar program záróeseménye egyébként és ami még érdekes, hogy Kovács Bálint vezetésével minden este szakmai beszélgetések zajlanak a színházban, és ennek hihetetlen jó hangulata van ahogy különböző nyelven a diákok egymással vitatkozva, egymást megerősítve megtárgyalják az aznapi előadásokat, egy nagyon-nagyon ügyes kis fesztivál.

R: Ugye hát az a különlegessége vagy egyedisége, hogy ez nem egy verseny.

Kiss Csaba: Igen, természetesen, ugyanis arra gondoltunk, hogy a találkozásnak sokkal fontosabb terepe az együttdolgozás, az egymás munkáinak megnézése, úgyhogy ilyen szempontból ez egy Európában egyedülálló fesztivál, hogy az az alapkiírás, hogy öt napon keresztül mindenkinek itt kell tartózkodnia, cserébe a színház fizeti a szállítás költségét, a szállást, az ellátást és hihetetlen jó azt látni, ahogy a gyerekek egymással megismerkednek és gyakorlatilag öt napon keresztül kismunkaközösségek alakulnak ki. És közben a miskolci közönséggel is van találkozás, illetve természetesen a magyar szakmai közönséggel.

R: Mikor lesz az első előadás, ma este?

Kiss Csaba: Igen, hát ezt nagy izgalommal várjuk, ugyanis ez egy érdekessége a fesztiválnak, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakának kiállításával, nagykiállításával nyílik és a fesztivál maga pedig egy pálinkakóstolóval, illetve most a Miskolci Kocsonya Farsangra való tekintettel egy kocsonyakóstolóval nyílik, ugyanis a külföldiek nem ismerik a kocsonyát, tehát azt mondták, hogy mi az?

R: Reméljük, hogy megismerik és megmutatjuk, jöjjenek Miskolcra, SZEM-fesztivál ma este itt a Miskolci Nemzeti Színházban.

Mv: Az előadásokért is nagyon irigylünk, de a kóstolókért is szerintem, Molnár Peti, köszönjük szépen.

Forrás: m1- Ma Reggel -

Terjeszkedő képzés

2015. február 02.

Gépészmérnökképzés indul szeptembertől a somogyi megyeszékhelyen a Kaposvári Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola és a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével.A dunaújvárosi és a kaposvári felsőoktatási intézmény a hét féléves levelező gépészmérnök alapképzési szakának tananyagát úgy állította össze, hogy az megfeleljen a Somogy megyei ipari vállalatok speciális elvárásainak, így biztosítva, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki a felsőoktatásból, akik már munkába állásuk első napjától sokkal hatékonyabban képesek bekapcsolódni a termelésirányításba - áll az új képzésről szóló közleményben. A szakmai törzsanyagot a Dunaújvárosi Főiskola oktatói állították össze és az elméleti ismereteket is ők adják át a leendő hallgatóknak, a szakmai tantárgyak gyakorlati oktatását somogyi vállalkozások nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei végzik, a nem szakmaspecifikus tantárgyakat pedig a Kaposvári Egyetem tanárai oktatják. A program a vállalkozások és a hallgatók számára egyaránt előnyös, mivel a munkaadók már a képzés kezdetekor ki tudják választani azokat a leendő szakembereket, akiket a jövőben foglalkoztatni szeretnének, a hallgatók pedig már az indulásakor tudják, hogy munkahelyük az otthonuk közelében lesz. A gépészmérnökképzésre február 15-ig a hagyományos felsőoktatási felvételi eljárás keretében lehet jelentkezni a Dunaújvárosi Főiskola gépészmérnök alapképzési szakát megjelölve.

Dunaújvárosi Hírlap

Nőtt a felsőoktatásban az agrárképzésre jelentkezők aránya

2015. január 29.

Mv: Nőtt a felsőoktatásban az agrárképzésre jelentkezők aránya, mondta a Kaposvári Egyetem dékánja. Tossenberger János szerint ennek oka, hogy az élelmiszertermelés ismét stratégiai ágazat Magyarországon. Mára a mezőgazdasággal foglalkozó cégek is felismerték, hogy az együttműködés a felsőoktatási intézményekkel segíti az ágazat sikertét, tette hozzá.
Tossenberger János, dékán, Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar: Az agrárcégek igénylik és keresik az együttműködési lehetőségeket az egyetemi karokkal, tudniillik felismerésük, hogy célszerű összeállni azokkal a szellemi bázisokkal, ahol megtestülnek azok az elméleti ismeretek, amelyeknek a gyakorlati realizálása, nyilvánvalóan a termelésbe történő integrálása velük, és az ő közreműködésükkel lehetséges a legkönnyebben és a leghatékonyabban.
Forrás: mr1-Kossuth Rádió - Délutáni krónika -
Enyhítenék a mérnökhiányt

2015. január 28.

Gőzerővel toborozzák a Dunaújvárosi Főiskola, a Kaposvári Egyetem és a SKIK által közösen életre hívott gépészmérnöki képzésre. Már most nagy szükség lenne a szakemberekre Kaposváron.
Szeptembert követően hét félév után már enyhülhet a mérnökhiány a helyi cégeknél, erről az érintettek beszéltek a Kapos Televízió Hatszemközt című műsorában.
A Videoton kaposvári gyárának mindennapos munkáihoz is nélkülözhetetlenek a mérnökök, ezért nagy szükség van rájuk, de egyre nehezebben találni szakembert.
- Egyre másra kapjuk azokat az információkat, hogy lassan, lassan kiöregszenek a régiek és nem tudunk a helyükre kit beállítani. Vagy, ha valaki ide ipart akarna telepíteni, üzemet szeretne idehozni Kaposvárra, igen nagy bajba lenne, mert üzemeltető mérnököt nem találunk - mondta a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.
A cégvezetők tudják, hogy akit egy jó ajánlattal egyszer elcsábítottak a városból, azt nehéz visszahozni. Megoldásként Kaposváron kell megteremteni a tanulás és az itthon maradás feltételeit, mondták. A gépészmérnök képzésre jelentkező fiataloknak gyakorlati oktatóhelyet biztosítanak helyi cégek és a kamarával közösen fizetik a tandíjat, valamint az egyéb költségeket és még bért is kapnak.
- Biztosítjuk nekik az utazáshoz való költségek térítését, olyan technikai eszközökkel, laptop például látjuk el, ami szükséges az online képzésben való tanulásukhoz és hát természetesen minden olyan technikai eszköz rendelkezésükre áll, ami szükséges az ő tanulmányukhoz - mondta a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezetõ-igazgatója, Gerber András.
A gépészmérnök képzésre 20-25 kaposvári fiatalt várnak. Az érettségi előtt állóknak a matek mellett egy választható tárgyból is négyes fölött kell végezni. A képzésre a Dunaújvárosi Főiskolára kell beadni a jelentkezést, oda azonban csak néhány előadásra kell elutazni. A hét félév levelező, online módon zajlik, mellette pedig a helyi cégeknél kell dolgozni. Egy félévet a Kaposvári Egyetemen tanulnak majd a hallgatók.
- Ebben az egy félévben jellemzően elméleti tárgyakat, főként gazdaságtudományi tárgyakat fognak majd hallgatni, és a gazdaságtudományi karunk fogja ezt a képzést elvégezni - mondta a Kaposvári Egyetem oktatási rektor-helyettese, Kelemen János.
A megyei kereskedelmi és iparkamara tovább folytatja a szakma és képzés népszerűsítését a megyében. Emellett az érdeklődő fiataloknak részletes információt a kamara kaposvári székházában adnak.
Forrás:
http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2015. január 28./enyhitenek_a_mernokhianyt.html
Hallgatói nyelvvizsgákért indul harcba a Kaposvári Egyetem

2015. január 28.

Szerdán tartották a Kaposvári Egyetemen az Idegennyelvi Igazgatóság létrehozása elnevezésű projekt zárórendezvényét.
A hét végén záruló projekt keretében egy új nyelvoktatási rendszert alakítottak ki az egyetemen annak érdekében, hogy az intézmény minél nagyobb számú hallgatóját segítse nyelvvizsgához és piacképes nyelvtudáshoz.
A 22 hónapos, 77 millió 251 ezer forint összköltségvetésű projektben a szaknyelvi oktatást komplex módon fejlesztették, de a képzők képzésére is sor került; három modulban a nyelvoktatók célnyelvi, módszertani, szakismereti továbbképzésen vettek részt.
Forrás:
http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/hallgatoi-nyelvvizsgakert-indul-harcba-a-kaposvari-egyetem-592612

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

Színházi egyetemek találkozója Miskolcon

2015. január 26.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Színházi Egyetemek Miskolcon (SZEM) elnevezésű találkozót, a február 3-tól 8-ig tartó rendezvényt különleges, kísérleti, illetve Shakespeare által inspirált előadások mellett szakmai programok, workshopok színesítik - közölte a Miskolci Nemzeti Színház az MTI-vel hétfőn.
A tájékoztatás emlékeztet arra: a SZEM legfontosabb célja, hogy új kapcsolatok épüljenek a színészhallgatók között, a különböző országok intézményei, valamint az új generáció és a közönség között.
Az első SZEM témája a fizikai színház, a másodiké a zenés színház volt. Mivel idén a teátrum születésének 450 éves jubileuma alkalmából Shakespeare-évadot tart, ehhez kötik a szemlét is.
Kiss Csaba színházigazgató szerint ez nem azt jelenti, hogy csak Shakespeare-t láthat majd a közönség, de ennek a tematikának köszönhető a bukaresti egyetem produkciója, a Szentivánéji álom, amely kifejezetten a SZEM-re készült.
Ugyancsak sajátos szemszögből közelíti meg a drámaíró munkásságát a varsói színművészeti akadémia. Negyedéves rendezőhallgatói a Macbeth-ből, a Rómeó és Júliából, a Troilus és Cressidából és a Hamletből vett szerelmes monológokat és dialógokat dolgozták fel, a produkciót az akadémia színészhallgatói mutatják be.
Az amszterdami, a táncképzésre nagy hangsúlyt fektető ArtEZ most először érkezik Miskolcra, Kafka A kastélyának egy sajátos értelmezésével. Újra itt lesz a Dimitri bohóc által alapított, így a közönséggel való kapcsolat kialakításának egészen különleges módját ismerő és használó svájci iskola, méghozzá egy ott tanuló magyar diák művével.
Négy előadást hoz a hagyományosan erős magyar mezőny: Kaposvárról egy, Budapestről három produkció érkezik Miskolcra.
A színház tájékoztatása szerint csak olyan egyetemeket hívtak meg, akik a fesztivál utolsó napjáig tudnak Miskolcon maradni, nagyon fontosnak tekintik ugyanis, hogy "a több mint száz fiatalnak legyen lehetősége megnézni egymás előadását, találkozni, beszélgetni szervezett és spontán formában egyaránt, együtt dolgozni a táncos, zenés, énekes vagy épp dramaturgiai workshopokon, amelyek nem mellesleg a budapesti képzés részeként is felvehető órák".
Az előadások és a workshopok mellett a SZEM hagyományai közé tartozik a díszlet- és jelmeztervezők munkáiból rendezett kiállítás is.
Forrás:
http://www.stop.hu/kultura/szinhazi-egyetemek-talalkozoja-miskolcon/1295237/

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

 • euroastra.hu - Színművészeti Egyetemek Miskolcon - 2015.01.26
 • hir.ma - Színházi egyetemek találkoznak Miskolcon - 2015.01.26
 • hirado.hu - Színházi egyetemek találkoznak Miskolcon - 2015.01.26
 • prae.hu - Színházi egyetemek találkoznak Miskolcon - 2015.01.26
 • erdon.ro - Színházi egyetemek találkoznak Miskolcon - 2015.01.26
Gépészmérnökképzés indul a Kaposvári Egyetemen

2015. január 22.

Közel kétéves előkészítő munka után gépészmérnökképzés indul szeptembertől a somogyi megyeszékhelyen a Kaposvári Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) és vállalkozások együttműködésével - tájékoztatták a programban részt vevők az MTI-t.
A két felsőoktatási intézmény a hét féléves levelező gépészmérnök alapképzési szakának tananyagát úgy állította össze, hogy az megfeleljen a Somogy megyei ipari vállalatok speciális elvárásainak, így biztosítva, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki a felsőoktatásból, akik már munkába állásuk első napjától sokkal hatékonyabban képesek bekapcsolódni a termelésirányításba - áll az új képzésről szóló közleményben.
A szakmai törzsanyagot a Dunaújvárosi Főiskola oktatói állították össze és az elméleti ismereteket is ők adják át a leendő hallgatóknak, a szakmai tantárgyak gyakorlati oktatását somogyi vállalkozások nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei végzik, a nem szakmaspecifikus tantárgyakat pedig a Kaposvári Egyetem tanárai oktatják.
Az együttműködés résztvevői hangsúlyozták: a program a vállalkozások és a hallgatók számára egyaránt előnyös, mivel a munkaadók már a képzés kezdetekor ki tudják választani azokat a leendő szakembereket, akiket a jövőben foglalkoztatni szeretnének, a hallgatók pedig már az indulásakor tudják, hogy munkahelyük az otthonuk közelében lesz, és hogy a képzés első napjától foglalkoztatják őket.
A gépészeti szakemberek hiánya évek óta gondot jelent a Somogy megyei vállalkozások számára, melynek enyhítése érdekében a SKIK 2013-ban kezdett tárgyalásokat a Kaposvári Egyetemmel és a Dunaújvárosi Főiskolával a szakemberképzés elindításáról.
A gépészmérnökképzésre február 15-ig a hagyományos felsőoktatási felvételi eljárás keretében lehet jelentkezni a Dunaújvárosi Főiskola gépészmérnök alapképzési szakát megjelölve.
Forrás:
http://www.hirado.hu/2015/01/22/gepeszmernokkepzes-indul-a-kaposvari-egyetemen/


Hasonló tartalommal megjelent cikkek
 • orientpress.hu - Gépészmérnökképzés indul a Kaposvári Egyetemen - 2015.01.22
 • eduline.hu - Gépészmérnöki képzést indít a Kaposvári Egyetem - 2015.01.22
 • edupress.hu - Gépészmérnökképzés indul a Kaposvári Egyetemen - 2015.01.22
 • kaposvarmost.hu - Gépészmérnököket is képeznek a Kaposvári Egyetemen - 2015.01.22
 • pecsistop.hu - Gépészmérnökképzés indul a Kaposváron - 2015.01.22
 • gyartastrend.hu - Kaposváron is lesz gépészmérnökképzés - 2015.01.22
 • kapos.hu - Ősztől gépészmérnöknek is tanulhatnak a kaposvári fiatalok - 2015.01.22
 • somogytv.hu - Gépészmérnököket itthonra - 2015.01.22
 • sonline.hu - Esély a fiataloknak: összefogott az egyetem és az iparkamara - 2015.01.22
 • ma.hu - Gépészmérnökképzés indul a Kaposvári Egyetemen - 2015.01.22
 • hrportal.hu - Kaposváron is képződhetnek a jövő gépészmérnökei - 2015.01.22
Madách-díjjal ismerik el a Kaposvári Egyetem rektorhelyettesét

2015. január 21.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese is átveheti pénteken a Madách Imre-díjat. Az elismerést minden évben a Nógrád megyei Madách-ünnepségen, Balassagyarmaton adják át.
Az 1964-ben, Madách Imre halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át. Az ukrajnai születésű Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező több mint nyolcvan előadást rendezett húsz színházban, többek között a Kijevi Orosz Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Újszínházban, a Magyar Állami Operaházban, valamint Szlovákiában, Szerbiában és Horvátországban. Előadásai a legjelentősebb európai fesztiválokon szerepeltek és nyertek rangos díjakat.
Forrás:
http://kaposvarmost.hu/magazin/kultura/2015/01/21/madach-dijjal-ismerik-el-a-kaposvari-egyetem-rektorhelyetteset_15337.html

Kinyitotta kapuit az egyetem

2015. január 17.

A campuson a hétvégén tartottak nyílt napot a középiskolások számára. A diákok csaknem 50 alapszak közül választhatnak.
Kicsi de barátságos. Új, mégis hagyományokkal rendelkezik. Ez a Kaposvári Egyetem. A campuson a hétvégén tartottak nyílt napot a középiskolások számára. A diákok csaknem 50 alapszak közül választhatnak. Az érdeklődők leginkább a régióból érkeztek, de volt, aki a határon túlról érdeklődőtt a campus képzéseiről.
Kicsi de barátságos. Új, mégis hagyományokkal rendelkezik. Ez a Kaposvári Egyetem, ahol már délelőtt nagy volt a nyüzsgés a regisztrációnál.
- A pénzügy-számvitel szak érdekelne a legjobban, van a családomban is ilyen végzettségű és szívesen kipróbálnám magam benne - mondta Takács Vivien.
- A művészeti kar érdekelne, a színművész képzés, hát igazából azért, mert közelebb van a lakóhelyemhez, mint Pest - árulta el Gásai Zsófia.
Volt, aki már most biztos volt abban, hogy a jövőben a Kaposvári Egyetemen szeretne tanulni. A leendő hallgatókat felvételi tanácsokkal is ellátták.
Leginkább a régióból érkeztek, de volt, aki a határon túlról érdeklődőtt a campus képzéseiről.
A diákok az agrár-és környezettudományi, a gazdasági, a művészeti és pedagógiai karon idén csaknem 50 alapképzés közül válaszhatnak. Sokan érdeklődtek a csecsemő és kisgyereknevelő szak iránt, amely alapképzésként szeptemberben indul először.
Kelemen János oktatási rektorhelyettes köszöntőjében elmondta: a céljuk, hogy a somogyi campust minél jobban megismerjék a fiatalok.
- A Kaposvári Egyetemre nem csak Somogy megyéből, hanem a régióból Baranya, Zala és Veszprém megyéből is érkeznek, illetve kisebb részben az ország egyéb területeiről is érkeznek hallgatók. Ezeken a nyílt napokon általában be szoktuk mutatni az egyetemet, a karairól részletes tájékoztatást kapnak, az induló szakokról, szakképzésekről, felsőoktatási szakképzésekről - mondta az intézmény oktatási rektorhelyettese, Kelemen János.
A másodéves színészhallgatók műsorral szórakoztatták a középiskolásokat. Február hetedikén ismét nyílt nappal várja az érdeklődőket a Kaposvári Egyetem.
Forrás:
http://kapos.hu/hirek/kultura/2015. január 17./kinyitotta_kapuit_az_egyetem.html

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

Több képzést is indít a közeljövőben a Kaposvári Egyetem

2015. január 08.

A Kaposvári Egyetem az idei első negyedévben ismét elindítja 2 féléves sportoktatói és 4 szemeszteres sportedzői képzését lovas sportágban - tájékoztatott a campus honlapja.
Az oktatást a hazai lovas életben elismert szakemberek biztosítják, magas gyakorlati óraszámmal - írják. A képzésekre február elsejéig lehet jelentkezni. Ugyancsak eddig az időpontig jelentkezhetnek az érdeklődők az új Országos Képzési Jegyzék szerint akkreditált méhész tanfolyamra. A képzés a tervek szerint február 14-én indul.

Forrás:
http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2015/01/08/tobb-kepzest-is-indit-a-kozeljovoben-a-kaposvari-egyetem_15143.html

Struktúraátalakítás: 600 millió a Kaposvári Egyetemnek

2014. szeptember 29.

6,7 milliárdból 600 millió forint jut a Kaposvári Egyetemnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) hétfői tájékoztatása szerint ugyanis a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapnak köszönhetően 12 felsőoktatási intézmény részesül összesen 6,761 milliárd forintos támogatásban, amelyet adósságcsökkentésre használhat fel.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta a 12 támogatott intézmény listáját. Ezen a Kaposvári Egyetem 600 milliós támogatással szerepel. Amiért a támogatott intézményektől, így a kaposváritól is, szervezeti ésszerűsítést vár a tárca.

Az EMMI hétfőn közölte, hogy a kormány 2013 februárjában döntött a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap létrehozásáról, amely a felsőoktatási intézmények belső átszervezéséhez, a fennálló adósságok csökkentéséhez nyújt támogatást. Az alap forrásainak eddigi felhasználása eredményes volt a tárca szerint: az elmúlt két évben stabilizálták helyzetüket a vidéki főiskolák, több felsőoktatási intézményben jelentős szervezeti változtatás történt, továbbá a meghirdetett szakok számának ésszerűsítésére is sor került.

A tárca által hétfőn közöltekkel egybecsengett Repa Imrének, a Kaposvári Egyetem általános és tudományos rektor-helyettesének még a szeptemberi tanévnyitón elmondott beszéde: „az utóbbi két évben a kormány kezdeményezésére az oktatási struktúrát elkezdtük átalakítani együttműködve a kormánnyal.” – Jelentem, hogy a szakjaink 10 százalékát leépítettük – közölte –, és hálásak vagyunk ennek a programnak, mert a leépített struktúránk eredményeként a hallgatói létszámunk nőtt. Ez ugyan ellentmondásnak tűnik, de a valóság az, hogy pillanatnyilag egy koncentráltabb portfolióval rendelkezünk, s ezt a folyamatot tovább kívánjuk fejleszteni(!).

Ezt erősítette meg a Kaposvári Egyetem vezetése hétfőn az érdeklődésünkre küldött közleményében is, melyben azt írták: a kormányzattal együttműködve 1,5 éve elkezdte az intézmény oktatási struktúrájának ésszerűsítését, melynek eredménye a hírben jelzett 600 millió forintos kormányzati támogatás.

– A Kaposvári Egyetem folytatni kívánja mind a négy karán az oktatási területen megkezdett tevékenységét, a szakok számának csökkentését, a mintatantervek felülvizsgálatát, valamint az idegen nyelvű képzések számának növelését – közölte az egyetem vezetése hétfőn. – Az eddigi tevékenységnek köszönhetően a kormányzat által kezdeményezett struktúraátalakítás azt eredményezte, hogy majdnem 20 százalékkal több hallgatója van 2014 szeptemberétől az egyetemnek. A Kaposvári Egyetem folytatja a Senior Oktatási Programot, sikeresnek tekinti a VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napokat (KÁN), a Magyar Radiológus Asszisztensek Egyesületének (MRAE) éves kongresszusát és nem utolsó sorban a 2. alkalommal megrendezett Kutatók éjszakáját, melyen 50 százalékkal növekedett a résztvevők száma.

Az idén támogatott intézmények listája

 • Dunaújvárosi Főiskola - 130 millió forint
 • Eötvös József Főiskola - 500 millió forint
 • Kaposvári Egyetem - 600 millió forint
 • Károly Róbert Főiskola - 250 millió forint
 • Magyar Képzőművészeti Egyetem - 150 millió forint
 • Miskolci Egyetem - 300 millió forint
 • Nyíregyházi Főiskola - 1 milliárd 200 millió forint
 • Nyugat-magyarországi Egyetem - 1 milliárd 550 millió forint
 • Pető András Főiskola - 151 millió forint
 • Pécsi Tudományegyetem - 1 milliárd 20 millió forint
 • Testnevelési Egyetem - 350 millió forint
 • Szolnoki Főiskola - 560 millió forint

Forrás: Sonline

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

 • Hatszázmillió forint jut a Kaposvári Egyetemnek adósságcsökkentésére - Kaposvári Újság, 2014. szeptember 29.
 • Folytatódik az ésszerűsítés a Kaposvári Egyetemen - Somogy TV, 2014.09.30.

Pénzhamisítás és hétköznapi kémhatások a Kutatók Éjszakáján

2014. szeptember 27.

Kaposvár | Kinyíltak az egyetemek kapui, és az átlagemberek is betekinthettek az ott folyó oktatói és kutatói munkába: az idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Kutatók Éjszakáját.

A rendezvénysorozathoz a Kaposvári Egyetem tavaly csatlakozott először. Az esemény célja a minőségi ismeretterjesztés és a szórakoztatás egyszerre, máskor nem látogatható különleges helyszíneken. A kisebb korosztályt is igyekeztek a tudományhoz közelebb hozni, de az idén a senior hallgatók is bekapcsolódtak a programba. A Lovasakadémián és az állattenyésztési napokon is várták az érdeklődőket, akik a PET Centrum működésébe is bepillantást nyerhettek. A bőszénfai vadgazdálkodási tájközpontba külön kisbuszt indított az egyetem. A CT állatvizsgáló helyiségében kígyót-békát vettek górcső alá, de a laboratóriumokban megtudhatták azt is, hogy mitől egészséges egy élelmiszer. Ezekből kóstolót is kaphattak a vendégek a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Kaposvári Képzési Központjában. Közben a gyerekek a kémiai laborban tükröt állíthattak elő, és megmérhették a hétköznapi anyagaink kémhatását.

Analitikai kísérletek mellett fény derült arra is, hogyan hamisító a tejföl vagy a papírpénz. A mikroszkóp alatt és a kivetítőn is azonnal megjelentek azok a baktériumok, amik a kézen, a szájban vagy a hajon is megtalálhatóak. Az egészségsarokban egy rövid vizsgálaton is áteshettek a betérők, a vámpírok szobájában pedig demonstrációs eszközökkel kipróbálhatták, hogyan lehet vért venni és injekciózni. A programok éjszakába nyúlóan folytatódtak nagy sikerrel, például a képzési központban, ahol a családi nap témakörében szervezték meg a bemutatókat és az előadásokat, már az első háromnegyed órában több mint százan regisztráltak, akik kíváncsiak voltak a kutatók munkájára.

Forrás: Sonline

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

 • Nem mindennapi kutatók éjszakáján jártunk - Kaposvár Most, 2014.09.27.
 • Egy éjszaka az egyetemen - Kapos Tv, 2014. Szeptember 28.
 • Éjszakai kutatások - Somogy TV, 2014.09.29.

Nyolcadszor is az állattenyésztése a főszerep

2014. szeptember 26.

Nyolcadik alkalommal is elrajtolt a Kaposvári Egyetemen a Kaposvári Állattenyésztési Napok elnevezésű seregszemle, ahol három napon keresztül minden az állattenyésztési szakma körül forog majd.

Az elmúlt esztendőkben folyamatosan fejlődő kiállítás már bizonyította, hogy nemcsak Dunántúlon, de országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében szeptember 26. és 28. között három napra Kaposvár lesz az állattenyésztési szakma fellegvára. A számos szakmai és közönségprogram sok kiállítót és látogatót hoz a Pannon Lovasakadémia területére.

Az idei Kaposvári Állattenyésztési Napokat Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Ünnepi köszöntéjeben elmondta: mára az állattenyésztés újra felértékelődött, amely nem csak a mezőgazdaság kibocsátásához való hozzájárulásban mérhető, hanem az egészséges élelmiszerek biztosításában, a biodiverzitás megőrzésében, ezért az ágazat mindenképpen megérdemli a kitüntető figyelmet.

A péntek délelőtt folyamán egy szántóversenyt is rendeztek már, ahol a környék legügyesebb középiskolásain kívül még a határon túlról is érkeztek versenyzők.

Forrás: Kapos.hu

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

 • Startol a KÁN - Somogy TV, 2014.09.24.
 • Megkezdődtek a Kaposvári Állattenyésztési Napok - Somogy TV, 2014.09.26.
 • Behajtás ünnep: a magyar vidék számvetése Kaposváron - Sonline, 2014. szeptember 26.
 • Kitüntető figyelmet érdemel az állattenyésztés - mondta Kövér László Kaposváron - Kaposvári Újság 2014. szeptember 26.
 • Elkezdődött a VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok - Kaposvár Most, 2014.09.26.
 • Favágóversenyre és tehénfejésre készül Kaposvár - Kaposvár Híradó, 2014. szeptember 26.

Képalkotó diagnosztika: hiányzó szakdolgozók

2014. szeptember 25.

Nemcsak az orvoselvándorlás kedvezőtlen hatásaival kell számolni, hanem az ápolóhiánnyal is: kétezer gyógyító mellett 26 ezer ápoló is hiányzik a magyar egészségügyből, amint sok ezer szakdolgozó is.

Ezt Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke mondta csütörtökön a Magyar Radiológusok Egyesületének 18. kongresszusán. A Kaposvári Egyetemen rendezett háromnapos programon a szakmapolitikai kérdések mellett döntően a képalkotó diagnosztikában dolgozók továbbképzéséhez szükséges információk hangzanak el. A neves előadókat a megyei és városi vezetők mellett házigazdaként Szávai Ferenc rektor köszöntötte.

A radiológiai érdekképviseleti civil szervezet harmadszor tartja a kongresszusát Kaposváron, amivel a város és az egyetem elismerését fejezi ki a szakmában dolgozók fontossága mellett. Repa Imre rektorhelyettes elmondta: a fejlett trendekhez képest a még mindig feudalisztikus viszonyok között működő ágazatban óriási a lemaradás abban, hogy a magasan képzett radiográfusok hazánkban is megfelelő kompetenciákat kapjanak a munkájuk elvégzéséhez. A licenszvizsgával egybekötött terv, mint mondta, két éven belül megvalósulhat. Emlékeztetett, Kaposváron tíz éve indult a radiográfus-oktatás, ahol a résztvevők közül számosan sajátították el a képalkotó diagnosztikai szakma alapjait.
Repa Imre beszélt a nemrég átadott és hamarosan a betegek előtt is megnyitó PET MR/CT-központról is, amely a második nem magánkézben működő világszínvonalú technológia Magyarországon. A gyógyítás, oktatás és kutatás több tudományterületet szolgáló intézményét az Egyesült Államokban a riválisok is mindenütt támogatták volna, mondta, azzal, hogy ők még jobbat akarnak majd. Magyarországon gyakran olyan szemlélet uralkodik, hogy ha náluk nem lesz PET, akkor máshol se legyen. Ezzel is szembe kellett mennie a kaposvári fejlesztést négy éve elhatározóknak.

Balogh Zoltán, a kamara elnöke az egészségügyi életpályamodellt és bérrendezést, a szakképzés és továbbképzés fejlesztését, a hatáskörök és felelősségkörök, valamint a szakdolgozói létszám bővítését nevezte a legégetőbb megoldandó feladatnak. A kongresszust a szervezők nevében Vandula Csaba, a radiográfiai egyesület elnökségi tagja köszöntötte Kaposváron.

Forrás: Sonline

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

 • Szakmai újdonságokkal ismerkednek - Kapos TV, 2014. Szeptember 25.
 • A gyógyítás alapja a helyes diagnózis - Kaposvár Most, 2014. szeptember 25.

A legújabb technikák Kaposváron

2014. szeptember 24.

Intelligens robot, 3D-s nyomtató és minden, ami utcadizájn – modern eszközökkel és technológiákkal ismerkedhettek meg a diákok a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. Az ország egyetemei, mérnökei, cégei hozták el a legújabb fejlesztéseit, amelyekkel a fiatalok pályaválasztását is segíthetik. A konferenciát először rendezték meg a somogyi campuson.

- Ennyi, többször kell alkalmazni és hosszú távú szőrtelenítést lehet elérni a készülékkel.

A legújabb eszközöket mutatták be a vállalkozások a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. A cégek mellett egyetemek is bemutatkoztak, az ország minden részéről érkeztek kutatók és tanulók, vagy már végzett mérnökök, hogy a fejlesztéseiket, találmányaikat a diákok is megismerhessék.

Tajti Ferenc, PhD hallgató, BME:
- Elég jól tud közlekedni, akár egy okos telefonról is lehet irányítani, illetve fog kapni egy számítógépet is, hogy önállóan is tudjon feladatokat ellátni. A felépítményt azt lehet rajta cserélni,tehát akár egy szállítási feladatot is megtud oldani egy irodában vagy egy raktárban. Illetve ezzel a felépítménnyel egy portás funkciót fog ellátni az etológiai tanszéken.

Mielőtt bárki megmosolyogná a furcsa ötletet, valóban ez a különös masina lehet a Műszaki Egyetem egyik tanszékének portása. Az online-vezérelt eszköz kíséri majd a célállomáshoz a vendégeket. Az intelligens robot pár héten belül áll tesztüzembe. Hosszú évek munkája előzte meg ezt a fejlesztést is, ahogy a 3D-s nyomtatót. A berendezés papír helyett műanyag termékeket állít elő.

Major Zoltán, Budapesti Kaptár Közösségi Iroda:
- Kis ajándéktárgyaknak a gyártása. Ezt főként olyan kávézókba szoktak ajándéktárgyakat gyártani, ahova ez a 3D nyomtató és marketing célokra lehet használni, mert jelen pillanatban ez egy új és nagyon érdekes technológia és be lehet mutatni, az emberek kezébe lehet adni, hogy ilyen az, amikor valamit műanyagból nyomtatunk.

Először rendeztek Kaposváron termékfejlesztési és dizájn konferenciát, azért, hogy a szakma egymással, a fiatalok pedig a kutatásfejlesztéssel közelebbről is megismerkedhessenek.

Rónai Gergő:
- Ez egy olyan dolog, ahol látni is lehet, hogy az ember valamit csinál. Tehát én most leülök a számítógép elé és programozok, annak nagyon így a termékét nem látom.

Gurbács Anna:
- Vonzódok a művészetek iránt és ez az ipari formatervezés, bútoroknak vagy egyéb használati tárgyaknak a megtervezése és szerintem ez az az ág, ami a művészetet, meg a matek, fizikát meg a tudományágakat, így ötvözi.
Nemcsak a termékek és a technológiák jutottak főszerephez, hanem azok formavilágáról is beszéltek a szakemberek, köztük Simon Károly akadémikus.

Simon Károly, akadémikus:
- Karakteres és egymáshoz passzoló dolgok kerüljenek ki az utcára, ne oltsa ki az egyik a másikat, ne tegye tönkre a másiknak a hatását, ne ragozza túl a jelentőségét egy-egy tárgy, hanem harmonikusan a funkcióinak megfelelő mértékben képviselje a saját maga funkcióját.

A konferencián Varga József, a SKIK megyei elnöke elmondta: a megyében a műszaki képzésre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, hogy a tehetséges fiatalokat ne más városokba csábítsák el a munkaadók, hanem helyben kamatoztathassák tudásukat. Ennek érdekében a Kaposvári Egyetemmel közös együttműködést tervez az iparkamara a jövőben.

Varga József, elnök, SKIK:
- Arra szeretnénk rávilágítani, hogy innováció nélkül a vállalkozások nem lesznek képesek fennmaradni, ez az egyik oldala a mai rendezvénynek. A másik pedig az, hogy ezt a fiataloknak megmutatni, mi az, hogy innováció.
Az új irányokra pedig szükség van ahhoz, hogy tervezni lehessen a jövőt ebben a felgyorsult világban - ezt már Repa Imre, az egyetem rektor-helyettes mondta a konferencián.

Repa Imre, rektor-helyettes, KE:
- A tudomány és az alkalmazott tudomány és az alkalmazott művészet az tulajdonképpen egy hatalmas, nagy-nagy fejlődő ágazata gyakorlatilag a mai modern fogyasztói társadalomnak és örülök neki, hogy ezen belül több egyetemmel kapcsolódva nagyon-nagyon nívós előadókkal rendelkező tanácskozást, konferenciát tudunk megtartani.

Az egész napos rendezvényre a megye középiskoláiból érkeztek diákok, valamint öt egyetem és hat vállalkozás mutatta be fejlesztéseit.

Forrás: Somogy Tv

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

 • Kaposvári Napilap – 2014. 09. 25 – Minden ami utcadizájn; konferencia a Művészeti Karon -
 • A kutatás-fejlesztés felé terelnék a fiatalokat - Kapos TV, 2014. Szeptember 24
 • Jövőnk és a 3D-s nyomtatás: Somogy is csak az innovációban bízhat - Sonline, 2014. szeptember 24.
 • Szinte bármit lehet nyomtatni 3D-ben - Kaposvár Most, 2014.09.24.

Éjszakázzon az egyetemen

2014. szeptember 22.

A Kaposvári Egyetem idén is különleges programokkal várja az érdeklődőket a kutatók éjszakáján pénteken.

Az intézmény az idén második alkalommal vesz részt az országos rendezvénysorozaton, amelynek célja a minőségi ismeretterjesztés és szórakozás ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható különleges helyszínekkel - közölte az egyetem vezetése az MTI-vel.

A délután kezdődő programokon résztvevő látogatóknak betekintést nyújtanak az egyetemen folyó oktató és kutató munkába, a különböző szakterületek, így a gazdaságtudományi, a pedagógiai, az agrár- és környezettudományi és a művészeti kar tevékenységébe.

Az érdeklődők egyebek mellett megismerkedhetnek a tavasszal átadott - a daganatos betegségek korai felismerését lehetővé tevő - világszínvonalú PET Centrummal, a Lovasakadémia és a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont tevékenységével.

A szervezők több, kimondottan a gyerekeknek szóló programmal is készülnek, továbbá a tavaly indult senior képzésen résztvevő idősebb hallgatóknak is kínálnak az előadásokhoz kapcsolódó látnivalókat.

Forrás: kapos.hu

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

 • Különleges programok az egyetemen a Kutatók Éjszakáján - Kaposvár Most, 2014.09.22.
 • A Kaposvári Egyetem újra csatlakozott a Kutatók éjszakájához - Kaposvár Híradó, 2014. szeptember 22.
 • Különleges éjszaka Kaposváron - Somogy TV, 2014.09.23.
 • Kaposvári Napilap – 2014. 09. 22. – A Kaposvári Egyetem különleges programokkal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján –
 • Kaposvári Újság – 2014. 09. 22. – Különleges programok az érdeklődőknek a Kutatók Éjszakáján –
 • Pénteken Kutatók Éjszakája - Sonline, 2014. szeptember 24.

Sokan adósságba verik magukat egy jó diplomáért

2014. szeptember 16.

Átlagosan 130 ezer forintba kerül egy gólyának az iskolakezdés a felsőoktatásban. A jelentős anyagi kiadást sok esetben takarékoskodással vagy kölcsönnel oldják meg.

Magyar fakultás a pedagógus hallgatóknak a Kaposvári Egyetemen. Ahhoz, hogy idáig eljusson valaki nemcsak jó tanulmányi eredmény kell, hanem sok esetben vastag pénztárca is.

- Nem olcsó mulatság, mivel önköltségesen vagyok és másodéves vagyok, hát olyan 150 ezer forint körül volt, mert albérletben lakom bent a városban. Ezzel együtt olyan 150-160 körül - mondta Simon Mátyás.

A legtöbb család a havi fizetéséből fedezi a gyerek tanulmányainak megkezdését. Akiknek nincs lehetősége félretenni azok hitelből finanszírozzák az első lépéseket.

- Nekem már így fél milliós tartozásom van, mert az akkori félévem képzése az 120 ezer forint volt, most 80 ezer. Hát én igazából diákhitellel oldom meg és az édesanyém azt mondta nekem, hogy majd segít kifizetni - mondta a Czékus Adrián.

A tandíj kifizetése mellett jelentős anyagi tehernek mondható az albérlet fenntartása is. Ezekre a kiadásokra nyári munkával is gyűjtenek a hallgatók.

- Én dolgoztam a nyáron, tehát mondhatni, hogy egyrészt saját erőből, másrészt a család támogatásával így sikerült összeszedni a pénzt, hát az albérlet az elviszi a felét, mert az egy huszas havonta, plusz a rezsi - mondta Kiss Benedek.

A pénzügyi tanácsadó azt mondja mindegyik iskola típusban drágák az első lépések. A felmérés szerint egy általános iskolásnál 48 ezer forint, egy középiskolás esetében 64 ezer forint, egy egyetemista iskola kezdése pedig 124 ezer forintba kerül. A szülők esetenként a hitelt is vállalják, hiogy kifizessék a költségeket.

- Elsősorban az ügyfelek nagyobb eséllyel fordulnak a saját számlavezető bankjukhoz folyószámlahitellel, hitelkártyával, tehát a gyorsabban, könnyebben elérhető és rugalmasabban visszatörleszthető kisebb nagyobb összegű hiteleket veszik föl az ügyfelek - mondta a Stonehenge Bankház régiós vezetője, Kujáni István.

Év közben is alig csökkennek a kiadások. A havi fizetnivaló több kis tételből jön össze: ezek jellemzően az étkezés, az informatikai eszközök beszerzésének és fenntartásának díjai, a különórák költsége és az utazás.

Forrás: kapos.hu

Becsöngettek a senioroknak

2014. szeptember 11.

Újra iskolapadba ültek az 50 év feletti hallgatók a Kaposvári Egyetemen, ezzel elkezdődött a második szemeszter a senior oktatásban. A programot óriási érdeklődés mellett 2014 februárjában indította útjára a Kaposvári Egyetem. Az első félévre 397 hallgató regisztrált, és több mint 200-an legalább 7 alkalommal részt is vettek a meghirdetett 11-ből, ők erről tanúsítványt is kaptak. A 2014/2015-ös tanév őszi szemeszterének nyitó előadását csütörtökön Szita Károly tartotta. A polgármester az önkormányzatiságról beszélt, és az elmúlt 20 év tapasztalatait összegezve azt mutatta be, hogyan lehet egy nagyvárost élhetővé alakítani.

Utána Dr. Ujkéry Csaba mesélt Somogy történelméről. A szemeszteren 12 alkalommal összesen húsz előadás hangzik el változatos témákban, többek között Szávai Ferenc, Kemény Dénes, Glatz Ferenc, Balás Béla beszél majd a hallgatóknak.

Forrás: KaposvárMost

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

 • Idén is lesz senior oktatás - Somogy TV, 2014.09.09.
 • Idén is lesz Senior oktatás a Kaposvári Egyetemen - Kaposvári Napilap – 2014. 09. 09.
 • Újra Senior program az egyetemen - Kapos TV, 2014. Szeptember 11
 • Nyugdíjasok az iskolapadban - Somogy TV, 2014.09.11.
 • Halállal is végződhet a gombafogyasztás - Somogy TV, 2014.09.18.
 • Nem elég óvatosak az emberek, még mindig sok a halálos gombamérgezés – Kaposvári Napilap – 2014. 09. 19.

Több mint 1200 gólya repült Kaposvárra

2014. szeptember 08.

Hétfőn hivatalosan is megnyitották a tanévet a Kaposvári Egyetemen. A somogyi megyeszékhely campusán a tavalyihoz képest több mint 10 százalékkal több, 1256 elsőéves kezdi meg tanulmányait. 11 hallgató köztársasági ösztöndíjat is átvehetett.

A Kaposvári Egyetemen tovább nőtt a hallgatói létszám tavalyhoz képest: míg 2013-ban 1110, idén 1256 elsőéves kezdheti meg tanulmányait Kaposváron, köztük 34 külföldi – mondta az ünnepélyes tanévnyitón Kovács Zoltán oktatási rektorhelyettes. Hétfőn mindegyiküket az egyetem polgárává fogadták, miután fogadalmat tettek.

A tanévnyitón Palkovics László felsőoktatási államtitkár is köszöntötte a megjelenteket. Mint a felsőoktatási stratégia kapcsán elmondta, az alapok kitűnőek, mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy diplomához jusson. – Az értékes, munkához juttató diploma közös érdek – tette hozzá. Palkovics László arról is beszélt: a kormány stratégiai területként, kiemelten kezeli a mérnök, a gazdasági, a pedagógus, az orvos- és az agrárképzést. Az államtitkár az elsőévesekhez külön is szólt, mondván, életük legszebb időszaka előtt állnak, azonban a diplomához munka is kell.

A tanévet hivatalosan Repa Imre nyitotta meg. Az egyetem általános és tudományos rektorhelyettese kitért rá: Kaposváron elkezdték átalakítani a struktúrát, a szakok 10 százalékát leépítették, mégis nőtt a hallgatói létszámuk. – Isten hozta önöket! Kívánom önöknek, hogy legyenek reményeik, céljaik. Az oktatók pedig hagyjanak nyomot a hallgatókban! – fogalmazott.

A résztvevőket Szita Károly is köszöntötte. Kaposvár polgármestere hangsúlyozta: az egyetemi polgárok nélkülözhetetlenek a város életében, továbbá arra kérte őket, ismerkedjenek a várossal, „érezzék meg Kaposvárt”.

A tanévnyitón tiszteletbeli doktorrá és professzorrá fogadták dr. Schmitt János akadémikust, tiszteletbeli doktorrá pedig Mátrai Mártát, az országgyűlés háznagyát, valamint 11 köztársasági ösztöndíj is gazdára talált.

Forrás: KaposvárMost

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

Kaposvárra is jönnek külföldi diákok

2014. szeptember 12.

Mintegy 500 külföldi diák kezdi meg tanulmányait Magyarországon ezekben a napokban a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramnak köszönhetően. A Balassi Intézet által koordinált, kormányzati programot tavaly indították, 16 felsőoktatási intézmény - köztük a Kaposvári Egyetem - részvételével. Az idei tanévben 25, javarészt ázsiai és afrikai ország diákjai érkeznek Magyarországra. A somogyi megyeszékhely kampuszán ezt a szemesztert több mint harminc külföldi hallgató kezdi meg, néhányuk éppen ennek az ösztöndíjnak a segítségével utazhatott Kaposvárra.

Forrás: kapos.hu

Ebola: az egyetemek felkészültek

2014. szeptember 03.

„A jelenleg fertőzésveszély alatt álló országokból nem érkeznek hallgatók a Kaposvári Egyetemre, ám a szükséges óvintézkedéseket megtesszük.” Ezt közölte az ebola-járvánnyal kapcsolatos érdeklődésünkre az egyetem vezetése.

– Az afrikai kontinens egyes országaiban terjedő ebola-járvány miatt a szükséges óvintézkedéseket megteszi a Kaposvári Egyetem – közölte az egyetem vezetése –, a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által kiküldött Országos Tiszti főorvosi Hivatali ajánlást teljes mértékben betartja. Eszerint, mivel a jelenleg fertőzésveszély alatt álló országokból hallgatók nem érkeznek az egyetemre, a többi Afrikából érkező hallgatótól a megfelelő nyilatkozat kitöltetését kéri – írták közleményükben.

A napokban több száz külföldi diák érkezik a magyar felsőoktatási intézményekbe, ami esetleg felvetheti az ebola-járvány terjedésének kockázatát. Az egyetemek jó része nyilatkozatot tett közzé arról, hogy felkészültek az érintett országokból érkező hallgatók fogadására. A Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóságának közleménye szerint például az intézményben várhatóan 48 diák szinte valamennyien az orvostudományi karon kezdi meg tanulmányait az ebola-fertőzéssel érintett országokból. Mint az MTI érdeklődésére közölték, a megyei tiszti főorvos hivatalos megkeresésére az orvos- és egészségtudományi szakokon tanuló hallgatóktól nyilatkozatot kérnek arról, hogy jártak-e Nigériában, Guineában, Sierra Leone-ban vagy Libériában az elmúlt hat hétben. A pozitívan válaszolók, illetve az érintett országokból tanulmányokat folytató 48 hallgatónak a megyei tiszti főorvos által megküldött, a járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére szolgáló nyilatkozatot is ki kell töltenie. A nyilatkozat alapján, ha csak minimális esély is mutatkozik a fertőzésre, illetve ha esetlegesen tünetek jelentkeznek a hallgatókon a Klinikai Központban haladéktalanul további vizsgálatokat folytatnak. A budapesti Semmelweis Egyetemre pedig húsz felsőbb éves és hét új hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika ebola-fertőzéssel érintett országaiból az intézmény közlése szerint.

Az egyetem a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve által elrendelteknek megfelelően a diákokkal a beiratkozáskor az egészségügyi hatóság által kiadott angol és magyar nyelvű kérdőívet töltet ki, ezek alapján eldönthető, hogy mekkora a vírus hordozásának kockázata. Ha a kockázat felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, akkor 21 napos járványügyi megfigyelés alá kell vonni.

Afrikában gyorsan terjed, de Európában kevés az esély nagyméretű járványra
JANCSIK VIKTOR, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Klinikai Farmakológiai, Infektológiai és Allergológiai Intézet részlegvezető főorvosa a WEBBeteg.hu kérdésére elmondta: nincs sok információnk az eboláról, csak a járványügyi szakértőkre tudok hagyatkozni, akik azt mondják, hogy a fejlettebb államokban, így Európában nincsenek jelen azok a szokások (pl. halottak mosása, megérintése, ölelgetése a temetkezés előtt), illetve a higiénia hiánya, amik a járvány rohamos terjedését okozzák Nyugat-Afrikában. Nem légutakon keresztül terjed a vírus, ha ez így lenne, akkor pillanatok alatt végigfutna és még súlyosabb járványt okozna. A szoros kontaktus, a beteg vérével, váladékával, székletével való érintkezés okozza a legnagyobb problémát az érintett afrikai régióban.

KA:A napokban több száz külföldi diák érkezik a magyar felsőoktatási intézményekbe. Kaposváron is nyilatkozatot kérnek az afrikaiaktól

Forrás: Sonline

Nyolcvanezren a felsőoktatásban

2014. augusztus 29.

Kihirdették tegnap a 2014-es pótfelvételi ponthatárait: a jelentkezők 77 százaléka bekerült az általa választott képzésre, így a júliusban bejutókkal együtt összesen 81 ezer gólya kezdheti meg egyetemi, főiskolai tanulmányait a jövő héten.

Döntöttek az idei pótfelvételi ponthatárokról tegnap délután: 9500 jelentkezőből 7300-an vették sikerrel a megméretést, vagyis a felvételizők 77 százaléka nyert felvételt a felsőoktatásba – tájékoztatta lapunkat az Educatio Kft. Közlésük szerint második körben alapképzésekre 5100-an, felsőoktatási szakképzésre ezerötszázötvenen, mesterképzésre valamivel több mint hatszázötvenen kerültek be. Mindez azt jelenti, hogy az általános eljárásban felvett 74 ezer gólyával együtt szeptemberben több mint 81 ezer elsőéves iratkozhat be.

A legmagasabb ponthatárt ezúttal a Nyugat-magyarországi Egyetem növénytermesztő mérnöki alapképzésén húzták: 472 pont kellett a sikeres felvételihez.

A legtöbb felvételiző által megjelölt gazdálkodási és menedzsment szakhoz ugyanakkor Debrecenben vagy a Budapesti Gazdasági Főiskolán már a minimális 260 pont is elégnek bizonyult, igaz, a Corvinusra nem lehetett bejutni 430 alatt, a Szent István Egyetemen pedig ennél is többet, 441 pontot kellett összegyűjteni.

A második legkedveltebbnek számító jogászképzésben változatos követelményeket szabtak: míg a Károli Gáspár Református Egyetemen csak 265 pontra volt szükség, a Miskolci Egyetemen 339nél húzták meg a határt. Nem volt könnyű dolguk a leendő orvostanhallgatóknak: míg a rendes felvételin már 401 pont elég volt a bejutáshoz, most legalább 406-ot kellett gyűjteniük a Pécsi Tudományegyetemen, míg a Semmelweisen 440, Debrecenben pedig 446 pontot kellett elérni.

A „vigaszágon” próbálkozók mindössze egyetlen képzést jelölhettek meg, és jórészt csak fizetős szakok közül tudtak válogatni: egyedül a határon túli kihelyezett képzéseken, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hirdettek meg ösztöndíjas helyeket. Jó hír viszont a gólyáknak, hogy önköltségesként is hozzájuthatnak jelentős kedvezményhez, mivel számos intézmény saját támogatási rendszert dolgozott ki: a Kaposvári Egyetem például két szemeszteren át elengedi az önköltség 90 százalékát az első 40 pótfelvételizőnek, míg a 41–80. jelentkezők 60 százalékos, a 81–120. jelentkezők pedig 30 százalékos kedvezményt kapnak.

Fontos tudnivaló az is, hogy a sikeres felvételi nem a ponthatárok kihirdetésével, hanem csak a szeptemberi beiratkozással válik érvényessé, ekkor kell majd aláírni az önköltség mértékét tartalmazó képzési szerződést is. A beiratkozással kapcsolatos tennivalókról a felsőoktatási intézmények mindenkit egyénileg értesítenek.

Forrás: Magyar Nemzet

Egyetemek a Szigeten

2014. augusztus 14.

A Balassi Intézet és hat intézmény (a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári és a Debreceni Egyetem, a Nemzetközi Üzleti Főiskola, a Magyar Rektori Konferencia és az Erasmus Student Network) jelenik meg a Sziget Fesztiválon a Campus Hungary – Egyetemek utcáján. A rendezvény célja, hogy bemutassa a mobilitási programot, és népszerűsítse a magyar felsőoktatást a külföldi és a magyar diákok körében.
A Balassi Intézet és hat intézmény (a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári és a Debreceni Egyetem, a Nemzetközi Üzleti Főiskola, a Magyar Rektori Konferencia és az Erasmus Student Network) jelenik meg a Sziget Fesztiválon a Campus Hungary – Egyetemek utcáján. A rendezvény célja, hogy bemutassa a mobilitási programot, és népszerűsítse a magyar felsőoktatást a külföldi és a magyar diákok körében.

Forrás: Metropol

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

Juhászképzés indul három egyetemen

2014. augusztus 11.

Mv: Juhászképzés indul a debreceni, a kaposvári és a szegedi egyetemen. Az új tanfolyam célja, hogy fellendítse a jó gazdálkodást, ráadásul felkeltheti a fiatalok érdeklődését is az ágazat érdekességei iránt. Utoljára ilyen képzés 16-17 évvel ezelőtt volt Magyarországon. Gál Mónika és Verebes Károly összeállítása.

R: Az utóbbi két évben növekedett a juhállomány Magyarországon. Jelenleg mintegy kilencszázezer anyajuh van hazánkban - mondta Hajdú Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Szerinte a fejlődés a különböző támogatási lehetőségeknek is köszönhető.

Hajdú Péter, ügyvezető igazgató, Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség: A kormányzat bevezette a kérődző szerkezetátalakítási programot és ennek hatására 2012-ben megállt a létszámcsökkenés és '13-ban és '14-ben is érezhető létszámnövekedés indult meg.

R: Hajdú Péter szerint az eredményes és hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen egy szakmai juhászképzés.

Hajdú Péter: Első körben gyakorló juhtartók számára hirdettük meg és hirdetjük meg a képzést, de természetesen a következő időszakoktól kezdve szeretnénk, hogyha ezeknek gyerekeik, családtagjaik, fiatalok is bekapcsolódnának ebbe a szakképzésbe.

R: Hozzátette, hogy a három egyetemi karon már most szinte betelt a létszám. Más a véleménye a debreceni egyetem oktatási rektor-helyettesének. Jávor András szerint az új képzésre alig fognak jelentkezni. A tanfolyam hasznosságát azonban ő sem vonja kétségbe. Úgy véli, ez egy nehéz szakma, ezért kell tanítani.

Jávor András, oktatási rektorhelyettes, Debreceni Egyetem: Tudás lesz az, amit megkapnak, a legkorszerűbb és legjobb azon a területen, amit a juhászatban meg lehet tanítani. Hiszen az élettantól a takarmányozásig, a szaporítás biológiától az tartás technológiáig muszáj ezt megtennünk, mert ma a versenyképessége a juhászoknak elég csekély.

R: Utoljára ilyen képzés Magyarországon 16-17 éve volt. Jelenleg mintegy hatezer juhász dolgozik az országban. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség célja az, hogy legalább ötszáz juhászt bevonjon a képzésbe.

Forrás: Lánchíd Rádió - Est Híradó

Hasonló tartalommal megjelent cikkek:

Nemzetközi Nyári Egyetem Kaposváron

2014. augusztus 11.

Idén ötödik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Egyetem Nemzetközi Nyári Egyetemét augusztus 10 és 23 között. Ezúttal a Fenntartható fejlődés lesz a témakör. Az eseményre Oroszországból, Törökországból, Kazahsztánból és Azerbajdzsánból is érkeznek hallgatók, összesen 50-en. Az orosz és angol nyelvű szakmai órákat Németországból, Olaszországból és Romániából érkezett vendégoktatók tartják. A programon délelőtt előadásokon, délután pedig szakmai kirándulásokon vehetnek részt a diákok. A résztvevők egy hetet Kaposváron, egy hetet pedig az intézmény siófoki kampuszán töltenek.


Forrás: Somogy TV

Hasonló tartalommal megjelent cikk:

Oroszul is oktatnak nyáron a Kaposvári Egyetemen - Kaposvár most - 2014. 08. 13.

Megugrott a gólyák száma a Kaposvári Egyetemen

2014. augusztus 07.

Tizenegy százalékkal több hallgatót vettek fel a Kaposvári Egyetemre, tavalyhoz képest. Akiket viszont nem vettek fel sehova, azoknak még mindig ott van a pótfelvételi. Idén a Kaposvári Egyetemet több mint 2500-an jelölték meg első helyen a felvételiken. Közülük 826-an tanulhatnak a somogyi campuson. 11 százalékkal többen, mint tavaly. A legnagyobb érdeklődés a színművész szak iránt volt, mintegy 30-40 szeres volt a túljelentkezés. Népszerű volt az óvópedagógia és gyógypedagógia képzés is. Akiknek nem sikerült első körben sehova bekerülnieük, azok a pótfelvételiben bízhatnak.

Forrás: kapos.hu

Hasonló tartalommal megjelent cikk:

 • A Kaposvári Egyetemnek is sikerült a felvételi - Sonline - 2014. 08. 13.
Somogyi célkeresztben az új vadászati törvény

2014. május 31.

A vadászhimnusz kürtszavára vette kezdetét a somogyi vadásznap szombaton, a Kaposvári Egyetem vadgazdálkodási tájközpontjában Bőszénfán. A vendégeket Repa Imre, az egyetem általános és tudományos rektorhelyettese köszöntötte, aki szerint az egyetem ékköve a bőszénfai szarvasfarm, aminek a fejlesztésére továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Forrás: sonline.hu kaposvarinapilap.hu
Az első online egyetemért

2014. május 27.

A minél inkább gyakorlati célú, piacorientált felsőfokú képzésről egyeztettek a főiskolán szakemberek.
A III. Állandó Szakmai Egyeztető Fórumot kedden délelőtt rendezték meg a Dunaújvárosi Főiskolán. Témája a főiskola és partnerei együttműködési lehetőségei a ko-operatív-duális képzés és a kutatás – fejlesztés – innováció területén.
Ez a rendkívül szigorú hangzású cím egy valójában már esztendeje működő és remekül bevált képzési modellt jelent a főiskolán.

Forrás: duol.hu

Közlemény

A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2014. május 23-án ünnepelte fennállásának 10 éves évfordulóját és emlékezett meg Dr. habil. Balogh László dékán úr halálának 1. éves évfordulóján.

A gazdaságtudományi képzés Kaposváron több mint 30 éve jelen van, a gazdasági agrármérnök képzés mellett 2004-től komplett közgazdász képzés is folyik az intézményben. A képzés fiatal, dinamikus, a Kar doktori iskolával is rendelkezik (Gazdálkodás- és szervezéstudományok Doktori Iskola). Mind a Kar, mind a Doktori Iskola kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, melynek legújabb eredménye, hogy 2014. május 22-23-án az intézményben tett látogatás és vizsgálat alapján az EDAMBA (European Doctoral Programmes Association in Management and Business Administration) vezető reprezentánsai

a Kaposvári Egyetem Gazdálkodás- és szervezéstudományok Doktori Iskola felvételét javasolják a neves nemzetközi szövetség tagjai sorába.

A 2014. május 23-i szakmai konferencián előadás hangzott el a vidéki egyetemek szerepéről a felsőoktatásban, a Magyar Államkincstár feladatairól, valamint az Európai Beruházási Bank hitelezési tevékenységének gazdasági hatásairól, továbbá az előadók foglalkoztak Dr. habil. Balogh László dékán úr szakmai munkásságához, tudományos tevékenységéhez szorosan kapcsolódó témákkal, úgy mint az igazságos és etikus adórendszer, a migráció és adósságválság.

A SONLINE portálon (www.sonline.hu) 2014. május 23-án megjelent „A helyi pénz is vonzóbbá tehetné a Kaposvári Egyetemet" című cikktől a Kaposvári Egyetem elhatárolódik, mely tudományos, oktatáspolitikai zűrzavart mutat be és nem a Gazdaságtudományi Kar és a Doktori Iskolájának tevékenységét.

A hivatkozott cikk közléséhez a fentiek miatt a Kaposvári Egyetem nem járult hozzá, tartalmilag és szakmailag nem méltó.

Kaposvár, 2014. május 24.

A Kaposvári Egyetem vezetése

Árvíz: Kaposvári segélyszállítmány a Vajdaságba

2014. május 23.

Vajdasági árvízkárosultaknak küld segélyszállítmányt a Kaposi Mór Oktató Kórház és a Kaposvári Egyetem - közölte a két intézmény vezetése pénteken.
"Hagyományainkhoz híven, megkérdőjelezhetetlennek tartjuk a természeti katasztrófa sújtotta területeken élők gyors megsegítését, természetbeni hozzájárulással" - írták közleményükben, amely szerint a Magyar Vöröskereszttel együttműködve palackos vizet, tisztító és fertőtlenítő szereket, gyógyászati segédanyagokat juttatnak el az árvíz által érintett területre. A szállítmányt, amelyhez a két intézmény dolgozói is hozzájárultak, pénteken indították el.

Forrás: hirado.hu somogytv.hu

Jubilált a GTK

2014. május 23.

10 éve kezdte meg önálló működését a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A fennállás egy évtizedét ünnepelték a kar oktatói és az egyetem vezetése. Korszerű tudásanyagon alapuló, gyakorlatorientált képzések versenyképes tudással vértezik fel a hallgatókat - hangzott el a konferencián. Ahol megemlékeztek a Gazdaságtudományi Kar egy éve elhunyt dékánjáról, Balogh Lászlóról.

Forrás: somogytv.hu

Szapora, mégis kevés - magyar nyúlra éhes Nyugat-Európa

2014. május 21.

Huszonhatodik alkalommal szerveztek Nyúltenyésztési Tudományos Napot szerdán a Kaposvári Egyetemen. A konferencián egyetemen és kutatóintézetben dolgozó oktatók és hallgatók, a nyúlágazat vezető szakemberei taglalták a legújabb kutatási eredményeket, a nyúlágazat jelenlegi helyzetét.

Forrás: sonline.hu

Lezárult az első félévi senior szemeszter az egyetemen

2014. május 15.

A szemeszter során tizenegy alkalommal, hét tudományterületen, tizenhat előadás hangzott el a Kaposvári Egyetemen.

A Kaposvári Egyetem múltjáról és jövőjéről tartott előadást Szávai Ferenc rektor az egyetem senior oktatási programjának első félévi zárásaként csütörtökön. A szemeszter során tizenegy alkalommal, hét tudományterületen tizenhat előadás hangzott el. Különösen népszerűek voltak Papp Lajos szívsebész professzor, Horn Péter akadémikus, Beer Miklós váci megyéspüspök, Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész és Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező előadásai.

Forrás: sonline.hu kaposvarinapilap.hu

Elindul Magyarország első CT szűrőkamionja

2014. május 14.

A hazai kistelepüléseken élők számára tesz elérhetővé speciális szűrővizsgálatokat Magyarország első CT szűrőkamionja. A jármű a szokásos állapotfelmérő eszközök mellett egy Siemens CT berendezést, valamint ultrahang és-, EKG berendezéssel is felszerelt belgyógyászati munkahelyet tartalmaz. Mindezen eszközök segítségével a kistérségben lakók a prevenciós irodák által finanszírozott szűrővizsgálatokat a lakhelyükhöz közel, gyorsan és kényelmesen vehetik igénybe.

Forrás: egeszsegtukor.hu kormany.hu weborvos.hu sonline.hu somogytv.hu kaposvarhirado.hu egeszseghirado.hu

Holokauszt-megemlékezés a Kaposvári Egyetemen

2014. május 13.

Három programmal is megemlékezik a Kaposvári Egyetem a holokauszt 70. évfordulója alkalmából. Rendhagyó történelemórát, irodalmi beszélgetést szerveznek, valamint kiállítás is nyílik.

Forrás: kaposvarmost.hu somogytv.hu sonline.hu somogytv.hu sonline.hu

Több mint 10 ezerrel nőtt a felvételizők száma

2014. május 09.

Idén 10 909 fővel emelkedett a felvételizők száma: összesen 106 146-an jelentkeztek az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. Az öt legnépszerűbb képzés a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, a jogász, a mérnökinformatikus és az óvodapedagógus lett. A képzési területek közül a 2013-as általános felvételi eljáráshoz hasonlóan ismét a gazdaságtudományok, a műszaki és a pedagógusképzés került dobogóra a felvételizők száma alapján. A nappali munkarendű mesterképzésben magasan a pedagógusképzés lett az első a képzések listáján 5314 felvételizővel. Az egyetemek közül a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem iránt nőtt legnagyobb arányban az érdeklődés.

Forrás: hrportal.hu

A magyar filmművészet legendái Kaposváron

2014. május 08.

Én nem akartam színésznő lenni - mondta Tőröcsik Mari ma a Kaposvári Egyetemen. A senior hallgatóknak ezúttal a Nemzet Színésze és a Kossuth díjas rendező, Makk Károly mesélt pályafutásáról, a közös feladatokról és a munka szeretetéről.

Forrás: somogytv.hu

Kommunikáció szakos hallgatók a főkapitányságon

2014. május 07.

A Kaposvári Egyetem hallgatói látogattak el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra.
A Kaposvári Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék hallgatói látogattak el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatához.

Forrás: kaposvarhirado.hu kaposvarmost.hu kaposvarinapilap.hu

Tehetséges középiskolásokat várnak "kávéházi" programokra a Kaposvári Egyetemen

2014. április 29.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett tehetségútlevél program keretében a Kaposvári Egyetem „Tudományos és művészeti kávéházak (Science and Art Café) a Kaposvári Egyetem" című pályázata 780 ezer forintot támogatást nyert.

Forrás: kaposvariujsag.hu

Orvosi csúcsműszert hozott Magyarországra a Siemens

2014. április 28.

A Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában működik az ország első Biograph mMR képalkotó diagnosztikai berendezése, amelyet a Siemens szállított.

Forrás: napigazdasag.hu kaposvarinapilap.hu

Pedagógiai tehetség kerestetik

2014. április 17.

A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának harmadéves gyógypedagógusok hallgatói 24 órás vetélkedőt szerveztek, amelynek az a célja, hogy a 24. óra végére megtalálják a legtehetségesebb pedagógus jelölteket.

Forrás: kaposvarmost.hu

Ezek az egyetemek és főiskolák buktak a legnagyobbat az idei felvételin

2014. április 16.

Az idén tízezerrel több diák jelentkezett az egyetemekre és főiskolákra, mint egy évvel korábban - kik a nyertesei és a vesztesei a 2014-es eljárásnak? Hol ugrott meg a felvételizők száma, és hol csökkent az érdeklődés?

A négy legnépszerűbb intézmény listája az idén sem változott. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre 22 828-an jelentkeztek, 15 százalékkal többen, mint tavaly - ez 3005 diákot jelent.

Forrás: eduline.hu

Kapcsolatépítés és álláskeresés

2014. április 15.

Kapcsolatépítés és álláskeresés - ezzel a céllal kereste fel a legtöbb diák a kiállítókat a Kaposvári Egyetem karrier napján. A rendezvényen személyesen a munkáltatóktól kaphattak információt az érdeklődők egy-egy pozícióról. Emellett a legtöbb kiállító gyakornoki programjairól is tájékoztatta a hallgatókat, hiszen a cégek nem titkolt célja, hogy itt megtalálják későbbi munkatársaikat.

Forrás: somogytv.hu

Népszerű a Kaposvári Egyetem

2014. április 14.

A Kaposvári egyetemre mintegy 35 százalékkal többen adták be jelentkezésüket a tavalyi évhez képest, a legnépszerűbb szakok az állattenyésztő mérnök, a gazdaság-és vidékfejlesztési agrármérnök, a színművész és a gyógypedagógia - tudtuk meg.

Forrás: kaposvarmost.hu

Még több sportolói ösztöndíj a Kaposvári Egyetemen

2014. április 11.

A következő tanévtől még vonzóbb lesz majd a Kaposvári Egyetemre járni. A 2014. évi Élsportolói ösztöndíjak átadásán bejelentették, hogy a város jövőre megduplázza a támogatás összegét.

Forrás: kaposvarinapilap.hu

Nőtt a Kaposvári Egyetem ázsiója

2014. április 11.

Harmincöt százalékkal többen jelentkeztek az idén a Kaposvári Egyetemre, mint tavaly - tudta meg a sonline.hu. Ez magasan az országos átlag felett van, hiszen hazánk egyetemeire és főiskoláira idén csak 11 százalékkal többen adták be a jelentkezési lapjukat.

Forrás: somogytv.hu

Élsportolók, jó tanulók ösztöndíja

2014. április 11.

15 a Kaposvári Egyetemen tanuló élvonalbeli sportoló kapott támogatást a város egymillió forintos sportösztöndíjából. Az idei tanévben vízilabdázók, labdarúgók, röplabdázók, valamint egy kosárlabdázó, egy kajakos és egy atléta vehetett át oklevelet.

Forrás: kaposvarmost.hu

Egymillió forint a legjobbaknak

2014. április 10.

A Kaposvári Egyetem 15 élsportoló tanulója vehette át ösztöndíját Kaposvár és a campus vezetőjétől. Idén összesen egymillió forintot kaptak a legjobbak, köztük a röplabda, a kosárlabda és a vízilabda fiatal kiválóságai.

Forrás: somogytv.hu

Gyermek- és ifjúsági színházi biennále Kaposváron, immár hetedszer

2014. április 05.

A szabadtéri programokon kívül hat csecsemő-, 19 gyermek- és 17 ifjúsági előadás várja az érdeklődőket május 5. és 10. között Kaposváron, az immáron hetedik nemzetközi gyermek- és ifjúsági színházi biennálén, melyen hagyományosan a hazai színházi, bábszínházi és színházi nevelési programok legjobbjai találkoznak a minőségi határon túli és külföldi előadásokkal és alkotóikkal.

Forrás: sonline.hu

Szávai Ferenc maradhat a rektor

2014. április 04.

Bizalmat kapott Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetem további irányítására az emberi erőforrások miniszterétől. Balog Zoltán Klinghammer István államtitkár felterjesztése alapján - a köztársasági elnöknek tesz javaslatot a kinevezésre. A szaktárca pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a miniszter három jelenlegi rektor esetében javasol újabb ciklust , köztük a somogyi campus tanárának kinevezését is indítványozza július 1-jétől.

Forrás: somogytv.hu kaposvarmost.hu somogy.hu

Emmi: Balog újabb rektori kinevezésekre tesz javaslatot

2014. április 04.

Négy rektor kinevezésére tesz javaslatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - Klinghammer István államtitkár felterjesztése alapján - a köztársasági elnöknek.
A szaktárca pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a miniszter három jelenlegi rektor esetében újabb ciklust javasol. A Szegedi Tudományegyetemen Szabó Gábor, a Pécsi Tudományegyetemen Bódis József, a Kaposvári Egyetemen Szávai Ferenc egyetemi tanár kinevezését indítványozza július 1-jétől.

Forrás: hirado.hu kormany.hu os.mti.hu erdon.ro eduline.hu pecsma.hu bama.hu delmagyar.hu pecsistop.hu szegedma.hu

Gyerekeknek szóló színházi csemegékkel érkezik a május Kaposvárra

2014. április 03.

Hetedszer rendezik meg az ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét. Több mint negyven előadást láthatnak az érdeklődők.

Forrás: kaposvariujsag.hu

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot avattak Kaposváron

2014. március 31.

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot adtak át múlt szerdán Kaposváron.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a PET (pozitron emissziós tomográfia) Centrum ünnepélyes avatásán hangsúlyozta: az állam tud jó tulajdonos lenni, végig tud vinni egy olyan beruházást, amely "a 21. század technológiáját hozza el ide, Kaposvárra".

Forrás: napidoktor.hu

Kutatás: Új takarmánykeveréken dolgozik a Kaposvári Egyetem

2014. március 28.

Igazi innováció lehet a Kaposvári Egyetem új kutatása. A szakemberek arra keresik a választ, hogy az új takarmánykeverék előállításával, hogy válhat gazdaságosabbá a sertéshús előállítása.

Forrás: kaposvarinapilap.hu

Világszínvonalú Molekuláris Képalkotó Centrum Kaposváron

2014. március 27.

Bekerült a világ top ötvenes listájába Kaposvár neve is. Mindössze ennyi PET/CT PET/MR centrum működik a világon, melyek közül legújabb és legmodernebb berendezéssel felszereltet szerda délelőtt adták át a somogyi megyeszékhelyen. A központ júniusban kezdi meg működését.

Forrás: kaposvarihirado.hu

Húst, botrány nélkül - Kaposváron kutatják a biztonságos takarmányt

2014. március 27.

A biztonságos, kiváló minőségű, botránytól mentes sertéshús előállítás éppúgy társadalmunk közös érdeke, mint a sertéságazat sikere a hazai és a nemzetközi piacon.

Forrás: sonline.hu

Vadonatúj takarmánykeveréken dolgozik a Kaposvári Egyetem

2014. március 27.

Igazi innováció lehet a Kaposvári Egyetem új kutatása. A szakemberek arra keresik a választ, hogy az új takarmánykeverék előállításával, hogy válhat gazdaságosabbá a sertéshús előállítása.

Forrás: somogytv.hu

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot avattak Kaposváron

2014. március 26.

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot adtak át szerdán Kaposváron. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a PET (pozitron emissziós tomográfia) Centrum ünnepélyes avatásán hangsúlyozta: az állam tud jó tulajdonos lenni, végig tud vinni egy olyan beruházást, amely "a 21. század technológiáját hozza el ide, Kaposvárra".

Forrás: somogy.hu

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot avattak Kaposváron

2014. március 26.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a PET (pozitron emissziós tomográfia) Centrum ünnepélyes avatásán hangsúlyozta: az állam tud jó tulajdonos lenni, végig tud vinni egy olyan beruházást, amely "a 21. század technológiáját hozza el ide, Kaposvárra".

Forrás: kaposvariujsag.hu

Állami tulajdonú, korszerű PET-centrumot avattak Kaposváron

2014. március 26.

Az állam tud jó tulajdonos lenni, végig tud vinni egy olyan beruházást, amely "a 21. század technológiáját hozza el ide, Kaposvárra" - hangsúlyozta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a PET (pozitron emissziós tomográfia) Centrum ünnepélyes avatásán Kaposváron.

Forrás: pecsiujsag.hu

Átadták a PET CT-t Kaposváron

2014. március 26.

Az elmúlt négy évben bebizonyosodott, hogy sikeres lehet az egészségügy akkor is, ha az állam a tulajdonos - hangsúlyozta Völner Pál szerdán, a kaposvári PET CT átadóján.

Forrás: somogytv.hu

Átadták a kaposvári PET-központot

2014. március 26.

Világszerte sincs ötvennél több olyan, a fejlesztést a felhasználás korai stádiumában megvalósító PET/CT-MR centrum, amit szerdán adtak át a Kaposvári Egyetem diagnosztikai és onkoradiológiai intézetében.

Forrás: sonline.hu

Képalkotó diagnosztikai központ Kaposváron

2014. március 26.

Évi kétezer vizsgálatra kérnek finanszírozást az egészségbiztosítótól.

Az állam tud jó tulajdonos lenni, végig tud vinni egy olyan beruházást, amely "a 21. század technológiáját hozza el ide, Kaposvárra" - hangsúlyozta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a PET (pozitron emissziós tomográfia) Centrum ünnepélyes avatásán.

Forrás: weborvos.hu

PET Centrum nyílt Kaposváron

2014. március 26.

Közép-Európában elsőként adtak át a jelenleg elérhető, legkorszerűbb PET CT és PET MR orvosi képalkotó diagnosztikai eszközöket együttesen alkalmazó központot a Kaposvári Egyetemen.

Forrás: orientpress.hu

Új fejezetet nyit a hazai gyógyításban a kaposvári PET Centrum

2014. március 26.

Közép-Európában elsőként adtak át a jelenleg elérhető, legkorszerűbb PET CT és PET MR orvosi képalkotó diagnosztikai eszközöket együttesen alkalmazó központot 2014. március 26-án, a Kaposvári Egyetemen.

Forrás: objektivhir.hu

Egészségügyi centrumot adtak át Kaposváron

2014. március 26.

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot avattak Kaposváron.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a PET (pozitron emissziós tomográfia) Centrum ünnepélyes avatásán hangsúlyozta: az állam tud jó tulajdonos lenni, végig tud vinni egy olyan beruházást, amely "a 21. század technológiáját hozza el ide, Kaposvárra".

Forrás: fidesz.hu

Új fejezetet nyit a hazai gyógyításban a kaposvári PET Centrum

2014. március 26.

Közép-Európában elsőként adtak át a jelenleg elérhető, legkorszerűbb PET CT és PET MR orvosi képalkotó diagnosztikai eszközöket együttesen alkalmazó központot 2014. március 26-án, a Kaposvári Egyetemen.

Forrás: kormany.hu

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központ Kaposváron

2014. március 26.

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot adtak át szerdán Kaposváron. A beruházásnak nemcsak a gyógyításban, hanem az egyetemi kutatásban és a tanításban is fontos szerepe lesz - mondta Völner Pál.

Forrás: hirado.hu

Kaposváré az ötödik

2014. március 26.

Több PET-centrumra és nagyobb összegű OEP-finanszírozásra lenne szükség ahhoz, hogy minden rákbeteget megvizsgálhassanak ezzel a módszerrel, akinek erre szüksége van - írja a VG.hu.

Forrás: medicalonline.hu

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot avattak Kaposváron

2014. március 26.

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot adtak át szerdán Kaposváron.

Forrás: hir.ma

Sok beteg vár PET-CT-re

2014. március 26.

DIAGNOSZTIKA Magyarországon több mint hétszáz onkológiai betegnek kell várnia PET-CT-re, előreláthatólag három-hat hónapot. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, legalább kétszer több PET-centrumra és jóval nagyobb összegű finanszírozásra lenne szükség.

Forrás: vg.hu

Oktatási verseny tanítóknak és végzős hallgatóknak

2014. március 25.

Huszonkét éve szervez gyakorló pedagógusoknak, illetve végzős tanítóképzős hallgatóknak országos tanítási versenyt az Apáczai Kiadó. Az országos döntőnek magyar nyelv és irodalomból a harmadik, negyedik osztályokban a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskolája ad otthont az idén is.

Forrás: sonline.hu

Tanításból versenyeznek

2014. március 25.

Hogyan lehet legeredményesebb átadni a tudást, úgy hogy közben a padsorokban se unatkozzanak a nebulók? Ez mutatják meg a végzős tanítóképzős hallgatók, akiknek országos tanítási versenyt hirdetett az Apáczai Kiadó.

Forrás: somogytv.hu

Magyar nyelvű színészképző intézmények találkozója Kecskeméten

2014. március 26.

- Ötödször lesz Szín-Tár Találkozó a kecskeméti Katona József Színházban március 25. és 30. között, ahol a hazai és határokon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények végzős osztályai mutatkoznak be - közölte Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője az MTI-vel.

Forrás: somogy.hu

Indul a Tehetség Hónapja

2014. március 25.

Villámcsődületek, közös játék, alkotónapok és utcai zenélés - a szakmai rendezvények mellett 150 program várja az érdeklődőket a Tehetség Hónapja március 25-től április 25-ig tartó eseménysorozaton az ország különböző pontjain.

Forrás: kaposvarhirado.hu

Ma indul a Tehetség Hónapja

2014. március 25.

Villámcsődületek, közös játék, alkotónapok és utcai zenélés - a szakmai rendezvények mellett 150 program várja az érdeklődőket a Tehetség Hónapja március 25-től április 25-ig tartó eseménysorozaton az ország különböző pontjain.

Forrás: somogy.hu

Ma indul a Tehetség Hónapja

2014. március 25.

Mintegy 150 program várja a érdeklődőket a ma kezdődött Tehetség Hónapja során országszerte. Kaposváron április 17-én 24 órás tehetségkutató versenyt rendeznek, amelyben pedagógiai tehetségeket keresnek.

Forrás: somogytv.hu

Magyar nyelvű színészképző intézmények találkozója Kecskeméten

2014. március 24.

Ötödször lesz Szín-Tár Találkozó a kecskeméti Katona József Színházban március 25. és 30. között, ahol a hazai és határokon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények végzős osztályai mutatkoznak be.

Forrás: kaposvarhirado.hu

Magyar nyelvű színészképző intézmények találkozója Kecskeméten

2014. március 24.

Ötödször lesz Szín-Tár Találkozó a kecskeméti Katona József Színházban március 25. és 30. között, ahol a hazai és határokon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények, kö9ztük a Kaposvári Egyetem végzős osztályai mutatkoznak be - közölte Réczei Tamás, a színház művészeti vezetője hétfőn.

Forrás: kaposvariujsag.hu

Negyvenhat előadás a kaposvári gyermek- és ifjúsági színházi biennálén

2014. március 21.

Negyvenhat előadást láthat a közönség az idei Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. A május 5. és 10. között megszervezett fesztivál keretében színházi nevelési konferenciát rendeznek, a művészeti egyetemek hallgatói pedig önálló bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Forrás: kaposvarinapilap.hu

Negyvenhat előadást láthat a közönség a kaposvári gyermek- és ifjúsági színházi biennálén

2014. március 21.

Negyvenhat előadást láthat a közönség az idei Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.

Forrás: kaposvariujsag.hu

"Felmondási időm utolsó napjait töltöm" - Mohácsi János a kaposvári egyetemről

2014. március 19.

Mohácsi János többek közt a színházi szakma megosztottságáról, és a kaposvári színházi tanszékről való elbocsátásáról mesélt.

Forrás: kaposvarinapilap.hu

Balog: szükség van a Kaposvári Egyetemre

2014. március 14.

A Kaposvári Egyetem fontosságát és az intézményhez tartozó, átadás előtt álló PET- (pozitronemissziós tomográfia) centrum jelentőségét hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Kaposváron.

Forrás: kaposvarinapilap.hu

Balog Zoltán: szükség van a Kaposvári Egyetemre

2014. március 14.

A Kaposvári Egyetem fontosságát és az intézményhez tartozó, átadás előtt álló PET- (pozitronemissziós tomográfia) centrum jelentőségét hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Kaposváron.

Forrás: kaposvariujsag.hu

Balog: ígéretes az egyetem és a város együttműködése

2014. március 13.

A Kaposvári Egyetem egy olyan fejlődő egyetem, amelyre nagyon nagy szükség van a felsőoktatásban - mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az intézmény előtt tartott doorstep sajtótájékoztatón.

Forrás: kaposvarmost.hu

Számítanak a somogyi campusra

2014. március 13.

Szükség van a Kaposvári Egyetemre, hiszen egy fejlődő és egyedülálló képzésekkel rendelkező intézmény - hangsúlyozta kaposvári látogatásán Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere arról is beszélt, hogy át kell alakítani a felsőoktatást, és ebben a kaposvári campus partner.

Forrás: somogytv.hu

Balog: szükség van a Kaposvári Egyetemre

2014. március 13.

A Kaposvári Egyetem fontosságát és az intézményhez tartozó, átadás előtt álló PET- (pozitronemissziós tomográfia) centrum jelentőségét hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Kaposváron. A miniszter Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester meghívásának eleget téve az egyetem fejlesztési terveiről tájékozódott.

Forrás: hirado.hu

Különleges centrumot nyit a Kaposvári Egyetem

2014. március 13.

A Kaposvári Egyetem fontosságát és az intézményhez tartozó, átadás előtt álló PET-centrum jelentőségét hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Kaposváron.

Forrás: eduline.hu

Hiányzik a nyelvvizsgád? Elstartolt a diplomamentés

2014. március 13.

Március elejére tették, hogy az egyetemek, főiskolák volt hallgatói jelentkezhetnek ingyenes nyelvtanfolyamokra. Azoknak a „majdnemdiplomások"-nak áll rendelkezésükre ez a lehetőség, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át felsőfokú oklevelüket.

Forrás: sonline.hu

Ismét látható lesz a legendás kaposvári Cseh Tamás-vizsgaelőadás

2014. március 12.

Ritka, hogy egy előadás túléli a produkciót bemutató társulatot. A Kaposvári Egyetem 2012-ben végzett színészosztálya négy éve vizsgaelőadásaként mutatta be Füst a szemben címmel Cseh Tamás-dalösszeállítását, melyben nemcsak elénekelték, hanem újrahangszerelték és -értelmezték az előző év nyarán elhunyt Kossuth-díjas előadó műveit.

Forrás: sonline.hu

Film és koncert Cseh Tamás dalaival a Belvárosi Színházban a Kaposvári Egytemen végzettektől

2014. március 08.

Micsoda útjaink címmel Cseh Tamás dalaiból fiatal színművészek előadásában zenés dokumentumfilm és élő koncert látható a Belvárosi Színházban március 31-én.

Forrás: kaposvariujsag.hu

Baka Józsefre emlékeztek

2014. március 06.

Pontosan 10 éve, 2004. március 6-án hunyt el a magyar felsőoktatás és Kaposvár életének nagy egyénisége, Baka József. A szakember munkásságára egykori kollégái, barátai, hozzátartozói emlékeztek a Kaposvári Egyetemen.

Forrás: somogytv.hu

 

Az alapítóra emlékeztek

2014. március 05.

A somogyi agrár-felsőoktatás megalapítója, Guba Sándor halálának harmincadik évfordulója alkalmából emlékülést tartottak a Kaposvári Egyetemen.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Egységben művészet és tudomány

2013. november 12.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2013 apropóján szervezett a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara kedden tudományos és művészeti napot.

Forrás: sonline.hu

Mit tehetünk a pazarlás ellen?

2013. november 07.

40 kg élelmiszer kerül a kukába évente, egy átlag magyar ember ugyanis ennyivel vásárol többet annál, mint amennyire valóban szüksége volna. Ezzel pedig nem csak környezetünket károsítjuk, hanem pusztítjuk erdeinket is. Ma már a Föld csupán 20 százalékát borítja természetes zöld terület. A folyamatokat ugyan visszafordítani nem lehet, de tehetünk azért, hogy valóban fenntartható környezetben és környezettudatosan éljünk. Erre hívták fel a fiatalok figyelmét az Ökorulez Roadshow-n a Kaposvári Egyetemen.

Forrás: somogytv.hu

Csúcsra jár a diagnosztikai centrum

2013. október 31.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kaposvári Egyetemen zajló PET Centrum beruházási szakasza, elkészült a világszínvonalú technológiát befogadó épület szerkezetének legmagasabb pontja. Ennek alkalmából tartottak bokrétaünnepséget szerdán a helyszínen.

Forrás: kaposvarmost.hu

Világszínvonalú technológia épül Kaposváron

2013. október 31.

Világszínvonalú gyógyító központ épül a Kaposvári Egyetem mellett. A centrum segítségével a daganatos betegségeket már a korai szakaszukban is ki lehet szűrni.

Forrás: kapos.hu

PET-centrum: képalkotás világszínvonalon Kaposváron

2013. október 31.

Elérte a legmagasabb pontját a Kaposvári Egyetem és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. hárommilliárd forintos közös vállalkozásában épülő PET-centrum. A kifinomult CT- és MR-technológiára épülő világszínvonalú képalkotó diagnosztikai fejlesztésre szerdán daruzták helyére a bokrétát.

Forrás: sonline.hu

Kutatók Éjszakája: több mint 50 program a Kaposvári Egyetemen

2013. szeptember 22.

A délután 14 órától éjjel 1 óráig tartó, többnyire óránként változó eseményfolyam jó lehetőséget kínál arra, hogy rávilágítsanak: a tudomány érdekes.

Forrás: hirado.hu

Tehénfejlesztéstől a színészmesterségig: Kutatók Éjszakája Kaposváron

2013. szeptember 23.

Több mint félszáz program várja az érdeklődőket szeptember 27-én a Kaposvári Egyetemen megrendezendő Kutatók Éjszakáján. Délután két óra és éjjel egy között az Egészségügyi Centrumban, a Pannon Lovasakadémián, a Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban lehet megismerni az egyetem kutatóit. A Művészeti Karon nyílt színészmesterség órát tartanak, de tehenet is lehet fejni az agrártudományi karon.

Forrás: pecsistop.hu

Kutatók Éjszakája a Kaposvári Egyetemen

2013. szeptember 18.

Szeptember 27-én a Kaposvári Egyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakája nagyszabású rendezvénysorozathoz.

Forrás: balcsi.hir24.hu

A kutatók éjszakája programhoz a Kaposvári Egyetemen is csatlakozott

2013. október 01.

Összesen 2179 programmal több mint kétezer kutató és tudományos szakember várta az érdeklődőket 88 helyszínen a Kutatók éjszakáján szeptember 27-én országszerte.

Forrás: kaposvariujsag.hu

Híradó 2013.09.29. Éjszakázó kutatók

2013. szeptember 29.

Koponyaröntgenezés, elefántfogkrém gyártás és számtalan kísérlet várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. Két iskola is bemutatókat és előadásokat tartott pénteken.

Forrás: kapos.hu

Víziló koponya és fogkrém-effektus a kutatók éjszakáján

2013. szeptember 28.

A Kaposvári Egyetem és a Lorántffy gimnázium csatlakozott Somogyból a rendezvénysorozathoz.
Céljuk, hogy bemutassák intézményüket és népszerűsítsék a természettudományokat.

Forrás: kapos.hu

Alkonyattól pirkadatig: indul a Kutatók Éjszakája

2013. szeptember 27.

Szeptember 27-én a Kaposvári Egyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz, melynek lényege, hogy szórakoztató formában mutassák be a tudományokat. A somogyi campus több mint 50 programmal várják az érdeklődőket.

Forrás: kapos.hu

Minden tudás az egyetemen, kifulladásig

2019. szeptember 27.

Közérthető és szórakoztató: a legkevésbé ez a két fogalom él az emberekben a tudományokról, jóllehet a legbonyolultabb összefüggéseket is ki lehet fejezni élvezetesen és egyszerűen. Amit csak unalmasan és érthetetlenül lehet előadni, azt vélhetően az előadója sem érti és szereti igazán.

Forrás: sonline.hu

Több mint félszáz program a Kaposvári Egyetemen

2013. szeptember 19.

A Kaposvári Egyetem 54 érdekes, különleges programmal várja a kutatni vágyókat öt különböző helyszínen.

Forrás: sonline.hu

Civilek a kulisszák mögött

2013. szeptember 28.

Meglestük hogyan húznak csőbe egy nyulat, és családfát is kutattunk péntek éjszaka. Máskor nem látogatható helyszínekkel, látványos kísérletekkel és előadásokkal várta a Kaposvári Egyetem és a megyei levéltár az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján.

Forrás: kaposvarmost.hu

Kutatók éjszakája a Kaposvári Egyetemen

2013. szeptember 19.

Mire gondol a kutyánk? Mitől szép egy ló? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak mindazok, akik szeptember 27-én ellátogatnak a Kaposvári Egyetemre, ahol a Kutatók Éjszakája keretében számos érdekes programmal várják az érdeklődőket.

Forrás: kaposvarmost.hu

Kutatók éjszakája

2013. szeptember 27.

Kémia a konyhában? Minden napos kísérleti helyszín az otthonunk. Sokan nem is gondolnák, milyen kémiai reakciók játszódnak le például egy sütés közben. A Kaposvári Egyetemen a kutatók éjszakája program során azt is megtudhatták az érdeklődők, mitől pezseg a pezsgőtabletta, s miként segít egy terápiás kutya.

Forrás: somogytv.hu

Családfakutatás a Kutatók Éjszakáján

2013. szeptember 24.

A Kaposvári Egyetemen CT-vel vizsgálódhatnak, de az iszlámról is többet megtudhatnak ha az esti órákban csatlakoznak a kutatók éjszakájához.

Forrás: somogytv.hu

Kutatók éjszakája pénteken

2013. szeptember 24.

Több mint hetven intézmény mintegy kétezer programmal, egyebek mellett kísérletekkel, interaktív bemutatókkal és előadásokkal szórakoztatja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján pénteken országszerte.

Forrás: somogytv.hu

Kutatók éjszakája

2013. szeptember 19.

Szórakoztató kikapcsolódást ígér a Kutatók éjszakáján az érdeklődőknek a Kaposvári Egyetem. Szeptember 27-én 14 órától hajnali egyig öt helyszínen kínál érdekes, mulatságos és mindemellett színvonalas programot a campus.

Forrás: somogytv.hu

Kutatók Éjszakája Kaposvár 2013

2013-09

Kutatók Éjszakája Kaposvár. 2013. szeptember 27-én a Kaposvári Egyetem is csatlakozik a Kutatók Éjszakája nagyszabású rendezvénysorozathoz, mely országszerte nagy népszerűségre tett szert.

Forrás: programturizmus.hu

Egyedüálló fejlesztési projekt a Kaposvári Egyetemen

2013. augusztus 29.

Világviszonylatban is egyedülálló kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem új, melléktermékekre alapozott takarmányozási technológiai prototípus kialakítására.

Forrás: http://www.kapos.hu

Százmilliók kacsákra, libákra - világelső projekt Kaposváron

2013. augusztus 28.

Százmilliók kacsákra, libákra - világelső projekt Kaposváron
Világviszonylatban is egyedülálló közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem. Melléktermékekre alapozott takarmányozási technológiai prototípust alakítanak ki, amelyek alkalmazása jelentős megtakarításokat jelent a víziszárnyas ágazat számára, javítva annak versenyképességét.

Forrás: http://www.sonline.hu

Kaposvári védjegy készül az egyetemen

2013. augusztus 27.

A Kaposvári Egyetem szakemberei készítik el a kaposvári védjegy kritériumrendszerét, vagyis hogy mely élelmiszeripari termékek kaphatják meg a minőséget garantáló márkajelzést. Az erről szóló szerződést a napokban írta alá Kaposvár polgármestere és az egyetem rektora.

Forrás: http://www.sonline.hu

Készül a Kaposvár védjegy

2013. augusztus 23.

A Kaposvári Egyetem szakemberei készítik el a kaposvári védjegy kritériumrendszerét, vagyis hogy mely élelmiszeripari termékek kaphatják meg a minőséget garantáló márkajelzést.

Forrás: http://www.kapos.hu

Tőlünk tanulnának „zöldül” a kazahok

2013. augusztus 16.

Nyári egyetem Siófokon, Kaposvári Egyetem
Kemény feladat előtt áll a kazah mezőgazdaság, nagyon sokat kell még tenni azért, hogy zöld gazdasággá válhasson – mondta lapunk kérdésére Sayle Sadikova, a Kaposvári Egyetem nemzetközi nyári egyetemi kurzusának hallgatója, egyben a kazah pénzügyi és mérnöki akadémia rektorhelyettese.

Forrás: http://www.sonline.hu

Felvételi: több elsős lesz a Kaposvári Egyetemen

2013. július 25.

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora szerint az idei felvételi eljárás sikersztori az intézmény életében.
Kijelentését azzal támasztotta alá Szávai Ferenc rektor a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy miközben országosan 10 százalékkal csökkent a felsőoktatásba felvettek aránya a tavalyihoz képest, addig a Kaposvári Egyetem 7,5 százalékkal növelni tudta a leendő első évesek arányát. – Ezzel a teljesítménnyel a Kaposvári Egyetem azon kevés, talán három-négy felsőoktatási intézmény közé tartozik, amelyik hasonló sikereket ért el – vélte a rektor.

Forrás: http://www.sonline.hu

Szaknyelvvizsgához segít a Kaposvári Egyetem új projektje

2013. június 25.

Az intézmény új, húsz hónapos, uniós támogatással megvalósuló projektjének végére a szakemberek szeretnék elérni, hogy hatvan százalékra emelkedjen a szükséges nyelvi követelményekkel rendelkezők, így a diplomájukat azonnal kézhez kapók aránya az egyetemen.

Forrás: http://www.sonline.hu

Fekete autók lepték el Kaposvárt

2013. június 23.

Ugyanis nagykövetek hada érkezett a Kaposvári Egyetemre.
A többi között az afrikai államok, India és Kuba nagykövete látogatott el tegnap Kaposvárra. A Napkerék Egyesület meghívására 29 ország diplomáciai képviselője érkezett a somogyi megyeszékhelyre. A rendezvény célja a roma kisebbség integrációjának megismertetése és a kapcsolatteremtés volt.

Forrás: http://www.kapos.hu

A cigányságra erőforrásként tekint a kormány

2013. június 22.

Szávai Ferenc professzor, rektor köszöntötte a népes diplomata-közösséget az egyetemen, aki az egyre „szűkebb idő” megvilágításában beszélt a kutatási eredmények fontosságáról, melyek nemzetközi kapcsolatokon keresztül érthetők el. Ebben van szerepe Közép-Európa egyik legszebb campusának, mely nyitott a világra és az együttműködésekre, mondta a rektor. Bogdán Imre, a Napkerék elnöke az elmúlt évtizedük oktatási, szociális, kulturális eredményeit mutatta be, külön is kiemelve a köszönő szavakban Repa Imre rektor helyettes professzor, korábbi kórházi főigazgató támogatását.

Forrás: http://www.sonline.hu

Határon átívelő egyetemi együttműködés

2013. június 17.

A komáromi Selye János Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Kaposvári Egyetem. A két intézmény közös doktori, és habilitas képzéséket, valamint csere diák programokat is szervez a jövőben. Az ünnepélyes aláíráson, a Parlament háznagyasszonya, Mátrai Márta is részt vett, aki szerint ezzel a megállapodással még népszerűbb lesz a kaposvári campus.

Forrás: http://www.kapos.hu

Elhunyt Balogh László, a Kaposvári Egyetem dékánja

2013. június 17.

Május 15-én, életének 54. évében elhunyt Balogh László egyetemi docens, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, a Pénzügy és Számvitel Tanszék tanszékvezetője, a Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Tanácsának tagja.

Forrás: http://www.sonline.hu

Kaposvári egyetemistáé a legjobb női alakítás az Arany Hársfán

2013. június 12.

Móga Piroska, a Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatója érdemelte ki a legjobb női alakítás díját a bulgáriai Sztara Zagorában megrendezett The Golden Linden (Arany Hársfa) nemzetközi filmfesztiválon, melyen tizenkét film versengett a nagydíjért.

Forrás: http://www.sonline.hu

Repa Imre Szent-Györgyi-díjas

2013. május 30.

Szent-Györgyi Albert-díjat kapott a pedagógusnapon Repa Imre. A Kaposvári Egyetem áltanos rektor helyettese, az Egészségügyi Centrum elnöke és intézetigazgatója kiemelkedő oktatási, kutatási és nevelési munkája elismeréseként vehette át az elismerést csütörtökön Balog Zoltán minisztertől.

Forrás: http://www.sonline.hu

Kínában roadshow-zott a Kaposvári Egyetem

2013. május 07.

A magyar kultúrát, Magyarországot és benne a felsőoktatási választékot igyekezett bemutatni 14 magyar egyetem Kínában.

Forrás: http://www.kapos.hu

Az MTA levelező tagjává választották Kovács Melindát

2013. május 07.

A 26 levelező tag mellett 31 rendes, 18 külső és 20 tiszteleti taggal bővült az akadémikusok létszáma.

Forrás: http://www.kapos.hu

Kaposvári oktatók tanítják az erdélyieket

2013. május 06.

Kaposvári oktatók fogják tanítani az erdélyi lovászokat, erdészeket, mezőgazdászokat. Az elmúlt 4-5 évben ugyanis nem volt szakképzés. A Kaposvári Egyetem jó híre viszont eljutott a határon túli magyarokig. Böjte Csaba felkarolta az erdélyi diákok ügyét, s közbenjárásával - a tervek szerint - már a nyáron megindul a közös együttműködés.

Forrás: http://www.keonline.hu

Keretegyezményt írt alá az Észak-Kaukázusi Szövetségi Egyetem a Kaposvári Egyetemmel

2013. április 26.

A keretegyezmény értelmében most azon dolgoznak, hogy azt tartalommal is megtöltsék: közös konferenciát, publikációs lehetőséget, előadásokat, diák- és oktatócseréket szervezve - írja a keonline.hu.

Forrás: http://www.keonline.hu

Kutatták a nyulak életvitelét

2013. április 25.

A magyar nyúltenyésztés helyzetéről, s a nyulak tartásával, viselkedésével, továbbá az anyanyulak tenyésztésével kapcsolatos kutatási eredményeikről számoltak be nemzetközileg elismert szakemberek a 25. Nyúltenyésztési Tudományos Napon, a Kaposvári Egyetemen. A jubileumi találkozón arról is szó esett, a gyógy-és fűszernövényeknek milyen jótékony hatásuk van a nyulak emésztőrendszeri megbetegedéseinek megelőzésében. De a takarmányozással és húsminőséggel kapcsolatos kutatási eredményeiknek is hangot adtak a szakemberek, ahogy a nyúlhústermelés biztonságát szolgáló környezet-élettani kutatásoknak.

Forrás: http://www.somogytv.hu

Kevés a diplomás roma Magyarországon

2013. április 18.

A roma gyerekek tehetséggondozása, a szakképzésbe és az egyetemre jutását is segíti a Regionális Roma Stratégiai Tanács.

Forrás: http://www.kapos.hu

Nyílt nap a Kaposvári Egyetemen

2013. február 03.

Több évtizedes múlt, barátságos környezet, színvonalas oktatás. Ezek a fő jellemzői a Kaposvári Egyetemnek.

A campuson a hétvégén tartottak nyílt napot az érdeklődők számára. A leendő hallgatók az állattudományi, a művészeti, a pedagógiai és a gazdaságtudományi szakokról hallhattak előadást, és ismerkedhettek a szakirányokkal. A nyílt napra csaknem 100 jöttek el, volt, aki Salgótarjánból érkezett a somogyi megyeszékhelyre.

Forrás: http://www.kapos.hu

Oklevélátadó: frissdiplomások ünnepe a Kaposvári Egyetemen

2013. február 01.

oklevélátadó, frissdiplomások ünnepe a kaposvári egyetemen, kaposvári egyetem, szávai ferenc rektor, sikeres záróvizsga, Geszti Szilárd Alapítvány
Kaposvár | A Kaposvári Egyetem négy karán összesen 174 hallgató tett sikeres záróvizsgát decemberben és januárban, közülük 97-en vehették át diplomájukat a pénteki oklevélátadó ünnepségen.

http://www.sonline.hu

Az elhunyt oktatóról elnevezett ösztöndíjat is átadták

2013. február 01.

A 35 évesen tragikusan elhunyt Geszti Szilárdról elnevezett ösztöndíjat is átadták ma a Kaposvári Egyetem diplomaosztó ünnepségén. A két évvel ezelőtt lovasbalesetben meghalt kivételes tehetség, ifjú kora ellenére doktori fokozatot szerzett, így pályája valódi minta az ifjú hallgatók számára - mondta a Geszti Szilárd Alapítvány kuratóriumának elnöke az átadón. Családtagok és egykori tanítványok együtt emlékeztek meg a Kaposvári Egyetem volt oktatójáról. Az ösztöndíjat ezúttal egy vidékfejlesztési agrármérnök hallgató vehette át kivételes teljesítménye elismeréseként.

http://www.somogytv.hu

Nemzetközileg is egyedülálló képzés indul a Kaposvári Egyetemen

2013. január 30.

nemzetközileg is egyedülálló képzés indul a kaposvári egyetemen, unikális szakok, kaposvári egyetem, szávai ferenc rektor, repa imre, állattudományi kar, lovasterápia és hippológiai tanszék, lovas nemzet, Horn Péter rektor emeritus
Kaposvár | Újabb unikális szakokkal bővült a Kaposvári Egyetem képzési rendszere: szerdán az állattudományi kar berkein belül hivatalosan is megalakult a lovasterápia és hippológiai tanszék.

http://www.sonline.hu

Az országban elsőként egyetemi szintű lovasterapeuta képzés Kaposváron

2013. január 30.

Az országban elsőként egyetemi szintű lovasterapeuta képzés indulhat Kaposváron. A tanszéket ma avatták, az akkreditáció után két év múlva már el is indulhat az alapszak. Becslések szerint 32 ezer beteg gyereken tudnának a képzéseknek köszönhetően segíteni az országban.

Forrás: http://www.kapos.hu

Moszkvába mennek a kaposvári egyetemisták

2013. január 26.

Szvetlana Maleta akvarelljeiből Csodálatos Magyarország címmel nyílik kiállítás vasárnap a Moszkvai Magyar Kulturális Központban. Az eseményen fellépnek a Kaposvári Egyetem színház szakos hallgatói is.

Forrás: http://www.kapos.hu

Repa Imre lett Kaposvár díszpolgára

2013. január 23.

Az együttlét értelme nem pusztán az, hogy emlékezzünk, hanem az, hogy együtt mindig többre vagyunk képesek. Az út, amelyet választottunk, a közösség. A válasz pedig, amelyet megtaláltunk az összekapaszkodás, amely Kaposvár talán legjellemzőbb tulajdonsága – mondta beszédében Szita Károly a város napján tartott ünnepi közgyűlésen a Csiky Gergely Színházban.

Forrás: http://www.kapos.hu

„Jó itt tanulni, mindenben segítenek”

2013. január 21.

Általános iskolás, nagy részben roma származású gyerekeket korrepetálnak ingyen a kaposvári Napkerék Egyesület irodájában.

http://www.sonline.hu

Az egyetemé marad a Gyakorló

2013. január 18.

A finanszírozási nehézségek ellenére megtartja gyakorló iskoláját a Kaposvári Egyetem. Az alapfokú oktatási intézményben évtizedek óta magas színvonalú szakmai munka folyik- hangsúlyozta televíziónknak a campus vezetése. Mint ismert, a felsőoktatási intézményeket elvonások, zárolások sújtják, ezért országszerte problémát jelent az egyetemeknek a gyakorló iskolák további működtetése.

http://www.somogytv.hu

Orosz egyetemekkel működik együtt a kaposvári campus

2013. január 17.

Három nagyhírű orosz agráregyetemmel írt alá együttműködési megállapodást a Kaposvári Egyetem csütörtökön. Az intézmények hallgató- és oktatócserékben gondolkodnak, valamint közös kutatásokat szeretnének elkezdeni az élelmiszerbiztonság és az ökológia területén.

http://www.somogytv.hu

Közös érdek: vennék az oroszok a jó minőségű magyar terméket

2013. január 17.

közös érdek, vennék az oroszok s jó minőségű magyar terméket, jó minőségű magyar mezőgazdasági termékek, orosz föderáció, kaposvári egyetem, szávai ferenc, moszkvai Nemzeti Földgazdálkodási Egyetem, Moszkvai Állami Agrármérnöki Egyetem, Ryazanyi Állami Agrártechnológiai Egyetem
Oroszországban igény volna a jó minőségű magyar mezőgazdasági termékekre, ezért Magyarországnak érdemes lenne újra kelet felé nyitnia. Ebben határozottan egyet értettek az Orosz Föderáció három nagy agráregyetemének vezetői csütörtökön Kaposváron, amikor öt évre szóló együttműködési megállapodást írtak alá a Kaposvári Egyetem rektorával.

http://www.sonline.hu

Orosz egyetemekkel működik együtt a kaposvári campus

2013. január 17.

Három nagyhírű orosz agráregyetemmel írt alá együttműködési megállapodást a Kaposvári Egyetem csütörtökön. Az intézmények hallgató- és oktatócserékben gondolkodnak, valamint közös kutatásokat szeretnének elkezdeni az élelmiszerbiztonság és az ökológia területén.

http://www.somogytv.hu

Orosz egyetemekkel működik együtt a kaposvári

2013. január 15.

Három oroszországi agráregyetemmel köt megállapodást a Kaposvári Egyetem a napokban. Oktatási és kutatási együttműködést terveznek, közös szakok kidolgozásáról egyeztetnek, és jelentős hallgatói cserét szeretnének.

Forrás: http://www.kapos.hu

Nyílt nap a Kaposvári Egyetemen

2013. január 14.

4 kar kínálatából csemegézhettek a leendő hallgatók a Kaposvári Egyetem nyílt napján. Az ország több pontjáról érkeztek a diákok és szüleik, hogy tájékozódjanak az intézmény kínálta lehetőségekről. Valaki egy kifejezett képzés, más a campus közelsége miatt döntene Kaposvár mellett. Van, aki viszont párját csábítaná több száz kilométerről a somogyi megyeszékhelyre.

http://www.somogytv.hu

Nyelvvizsgaarány javulás a Kaposvári Egyetemen

2013. január 11.

Jelentősen javult a nyelvvizsgaarány a Kaposvári Egyetemen. Míg 2 évvel ezelőtt a végzősök fele nem kapott oklevelet nyelvvizsga hiányában, addigra ez az arány mára 12 százalékra javult.
Az egyetem vezetői szerint ez a nyelvi képzés átszervezésének köszönhető. Több nyelvi órát építettek be és külön tanfolyamokat is indítottak. Jelenleg ezer diák vár arra, hogy átvehesse a diplomáját azért, még nem szerzett nyelvvizsgát.

Forrás: http://www.kapos.hu

Kaposvári egyetemisták, szevasztok! Új hírportál született

2013. január 06.

Hiánypótló hírportál született a Kaposvári Egyetemen, a kommunikáció szakos hallgatók hosszú évek kiadvány-nélkülisége után újra újságírásba fogtak. Kis egyetemi nyilvánosság a világhálón.

http://www.sonline.hu

Keretszámok: háromszorozhat a Kaposvári Egyetem

2013. január 04.

Kaposvár | A nemrég nyilvánosságra hozott keretszámok szerint a Kaposvári Egyetem szeptemberben induló képzéseire akár háromszor annyi hallgatót is felvehet, mint amennyien a tavalyi felvételi eljárásban bejutottak az intézménybe.

http://www.sonline.hu

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új vezetője

2012. december 17.

A Nemzeti Színház új igazgatójának megbízatása 2013. július elsején kezdődik, és öt évre, 2018. június 30-áig szól - jelentette be a döntést hétfőn Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Forrás: http://www.kapos.hu

Siófokon lesz a Kaposvári Egyetem felnőttképzési campusa

2012. december 16.

A felnőttképzés fontos láncszeme lesz a siófoki campus – mondta Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora szombaton Siófokon abból az apropóból, hogy az egyetem várhatóan január 10-ével veszi használatba a korábbi kodolányis főiskolai épületeket a siófoki Balaton-parton.

http://www.sonline.hu

Rendet kell tenni magunkban

2012. december 11.

Ezt mondta Beer Miklós váci megyéspüspök tegnap a Kaposvári Egyetem adventi beszélgetések rendezvényén. A püspök a társadalmi problémákra és azok megoldásaira hívta fel figyelmet.

Forrás: http://www.kapos.hu

Követnék az élelmiszerek útját

2012. december 10.

Minőségi magyar élelmiszereket a szántóföldtől az asztalig. A Kaposvári Egyetem egy mai tudományos konferenciáján elhangzott, a elsődleges szempont, hogy az élelmiszer egészséges, a gyártási útjuk nyomonkövethető legyen.

Forrás: http://www.kapos.hu

Kutattak a hallgatók

2012. november 27.

Zenei nevelés, óvodások beszédalkotása, katasztrófavédelem szerepe a közoktatásban - csak néhány az idei tudományos diákköri konferencia témáiból.

Forrás: http://www.kapos.hu

Civil önkéntes börzét tartottak kedden a Kaposvári Egyetemen

2012. november 27.

A rendezvény célja az volt, hogy a látogatók közelebbről is megismerhessék azokat a szervezeteket, amelyek önkéntesek jelentkezését várják.

Forrás: http://www.kapos.hu

A kaposváriak nyerték az egyetemek csatáját

2012. november 26.

Ha nehezen is, de hozta a kötelezőt a kaposvári női röplabdacsapat az NB I-es pontvadászat vasárnapi fordulójában. Az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem együttese fordulatos csata végén nyert 3:2 arányban a Veszprém otthonában.

Forrás: http://www.kapos.hu

Holokauszt vándorkiállítás az egyetemen

2012. november 20.

Falak, jelek sorsok címmel nyílt kiállítás a Kaposvári Egyetemen a magyar zsidók deportálásáról.

Forrás: http://www.kapos.hu

Élvonalban az egyetem

2012. november 14.

Továbbra is középmezőnyben szerepel a kaposvári, az országos egyetemi rangsorban. Az oktatók kiválósága szempontjából viszont sokat javított a campus. A pedagógiai és az állattudományi kar például ebből a szempontból a második legjobb az országban.

Forrás: http://www.kapos.hu

Életműdíjat kapott Horn Péter

2012. november 12.

Hazám-díjjal ismerték el Horn Péter, a Kaposvári Egyetem örökös rektor emeritusának életművét. A 2001-ben alapított díjra a XXI. Század Társaság és a Hazám-díj kuratóriuma hét személyt talált érdemesnek. A kitüntetéssel együtt egy József Attilát ábrázoló kisplasztikát, Varga Imre szobrászművész alkotását, valamint a Kass János grafikus által készített oklevelet és kétszázötvenezer forintot vehettek át a díjazottak.

http://www.somogytv.hu

Tehetséges hallgatók mutatták be kutatási eredményeiket az Egyetemen

2012. október 31.

Három tudományos szakmai műhely profiljához kapcsolódó kutatási, továbbá készségfejlesztő programok lebonyolítását biztosítja a Kaposvári Egyetemen a TÁMOP 4.2.2/B-10/2010-0019. projekt. Ennek keretében kutatások és képzések is megvalósításra kerülnek, a programba bevont oktatók-kutatók, doktoranduszok és demonstrátorok részvételével.

http://www.sonline.hu

Nagyköveti vizit: Izrael várja somogyi partnereit

2012. október 25.

A kaposvári lehet az első magyarországi egyetem, amelynek közvetlen kapcsolata lesz egy izraeli egyetemmel. Erről Ilan Mor Izrael állam budapesti nagykövete beszélt csütörtökön Kaposváron, amikor rövid, egy éves magyarországi tartózkodása során a májusi után második alkalommal látogatott el a somogyi megyeszékhelyre, többek közt a Kaposvári Egyetemre.

http://www.sonline.hu

Együttműködés Izraellel

2012. október 25.

A Kaposvári Egyetem lehet az első olyan magyar felsőoktatási intézmény, amely közvetlen kapcsolatot ápolhat egy izraeli egyetemmel.

Hátrányos helyzetből is lépések egymás felé

2012. október 25.

Az oktatás adja meg a felemelkedés lehetőségét azoknak, akiknek kilátásuk sem volt erre. Az oktatás azonban csak akkor tud hatékony lenni, ha figyelembe veszi a gyerekek sajátosságait, egyéni fejlődési ütemét és hátrányait.

http://www.sonline.hu

Megalakult a Csokonai Vitéz Mihály Szakkollégium ma a Kaposvári Egyetemen

2012. október 24.

Fő feladataik közé tartozik a hallgatók tudományos munkára való felkészítése, valamint az önkéntes társadalmi szerepvállalás.

 

Akkreditációs oklevelet kapott a Kaposvári Egyetem

2012. október 24.

A Kaposvári Egyetem a minőségi elvárásoknak megfelel. Az erről szóló oklevelet a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke személyes adta át szerdán Szávai Ferenc rektornak az egyetem rendkívüli szenátusi ülésén.

http://www.sonline.hu

Indul a jelentkezés a keresztféléves képzésre

2012. október 16.

E héten kezdetét vette a 2013 februárjában induló felsőoktatási képzésekre való jelentkezési időszak, azaz a keresztféléves felvételi eljárás. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. A Kaposvári Egyetem három karán hirdettek felvételt. Az Állattudományi és a Gazdaságtudományi Karon 3-3 képzésre lehet jelentkezni nappali és levelező szakon, mindkét finanszírozási formára. A Pedagógiai Karon pedig öt alap képzési területen hirdettek felvételit.

http://www.somogytv.hu

Páratlan Balaton-kutatás indul a Kaposvári Egyetemen

2012. október 10.

Olyan egyedülálló Balaton-kutatást indít a Kaposvári Egyetem a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetével, amihez hasonló még nem volt Magyarországon. Az emberi tevékenység környezeti hatásait, s az ezekkel összefüggő társadalmi konfliktusok komplex vizsgálatát végzi a Balaton vizének és déli vízgyűjtőjének példáján összesen 72 kutató 28 hónapon át.

http://www.sonline.hu

Komplexen kutatják a Balatont

2012. október 10.

Egyedülálló komplex kutatást indít a Kaposvári Egyetem. A Campus a Magyar Tudományos Akadémiával közösen természeti és társadalmi összefüggéseiben is vizsgálja a Balatont. Gelencsér Attila közgyűlési elnök a projektindító értekezleten arról is beszélt, itt az ideje, hogy olyan fejlesztések szülessenek, amelyek beindítják a gazdaságot, ugyanakkor az élővilágot is megóvják.

http://www.somogytv.hu

Helyi pénztől remélhető fellendülés

2012. október 05.

Már 1916-ban megjósolták a jelenlegi pénzügyi rendszer hanyatlását. Hazánkban is már több településen vezettek be helyi pénzt, ettől várják a gazdasági fellendülést. Talán nem alaptalanul, hiszen a történelem során több esetben hozott pozitív eredményt- mondta el televíziónknak Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora.

http://www.somogytv.hu

Erősebb kar a cél, nem volt megfelelő Kovács dékán pályázata

2012. október 03.

Szávai Ferenc rektor szerint a Kovács Zoltán pályázatában foglaltak nem segítették volna elő kellőképpen, hogy 2015 végére a pedagógiai lehessen a Kaposvári Egyetem harmadik egyetemi kara.

http://www.sonline.hu

Egyetemi kreditpontok a Csiky-előadásokért

2012. szeptember 27.

A kezdeményezéstől mindkét intézményt azt várja, hogy a diákok rákapnak a színházba járásra. Az egyetem igény esetén autóbuszt is biztosít a hallgatóknak.

http://www.sonline.hu
Kreditért eljössz a színházba?

2012. szeptember 25.

A színházlátogatásért kreditet is kaphatnak majd a Kaposvári Egyetem hallgatói, akik kurzusként vehetik fel eztán a teátrum műsorát. Félévenként lehet majd megváltani a kredit-bérleteket. A kezdeményezéstől azt várják, hogy megforduljon kissé Kaposváron az orszáhos rend és kezdjenek színházba járni az egyetemisták.

http://www.somogytv.hu
Miniszteri vizit Kemény Dénessel Kaposváron

2012. szeptember 22.

A kormány folyamatosan foglalkozik az áfa-kérdésével, de ha az áfát csökkentik, az nem jelenti okvetlenül az élelmiszerár-csökkenést, mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a VI. Kaposvári Állattenyésztési Napok szombati napján, ahol Kemény Dénes, a háromszoros férfi vízilabda-válogatott leköszönő szövetségi kapitánya is ellátogatott.

http://www.sonline.hu
VI. Kaposvári Állattenyésztési Napok

2012. szeptember 21.

Három nap, szakma, szórakozás Kaposváron!
Szeptember 21-23. között immár hatodik alkalommal nyitják meg a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. A hazai agrárium egyik meghatározó rendezvénye az elmúlt években folyamatos fejlődést mutatott.

http://magyarmezogazdasag.hu
Hoffmann Rózsa bejelentette, az intézményvezetők reagáltak

2012. szeptember 20.

Az érintett kaposvári oktatási intézmények vezetői úgy vélik, nem érinti hátrányosan őket Hoffmann Rózsa legutóbbi nagy horderejű bejelentése. A középfokú szakképzést irányítók szerint annyi viszont bizonyos, felértékelődik az együttműködés köztük és a felsőoktatási intézmények vezetői között.

http://www.sonline.hu
Kaposváron végzett a legígéretesebb tehetség

2012. szeptember 17.

A legígéretesebb tehetségnek találták a szakértők a Színikritikusok Díja 2012 átadásán Lábodi Ádámot. A Kaposvári Egyetemen, Mohácsi János osztályában tavaly végzett fiatal tehetség a székesfehérvári Vörösmarty Színház Csárdáskirálynő avagy 1916 című Mohácsi rendezésű darabban nyerte el az ítészek tetszését. A darab egyébként a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját is elvitte.

http://www.somogytv.hu

35 kiváló munka az Egyetemi TDK-n

2011. március 30.

Azok a diákkörösök mutatták be kutatásik eredményeit, akik már továbbjutottak az OTDK-ra. Idei kezdeményezés szerint a négy kar közösen szervezte meg konferenciáját, amelyet Prof. dr. Repa Imre rektorhelyettes nyitott meg. Az esemény a helyi sajtó szokatlanul nagy érdeklődése mellett zajlott.

Beszámoló a Somogy TV, az Enjoy rádió és a sonline oldalain.

Elsőként indítunk felsőfokú fogyasztóvédelmi képzést

2011. március 29.

A Kaposvári Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Kormányhivatalon belül működő Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal. A kontraktus egyik passzusa szerint rövidesen elindul az unikálisnak számító képzés.

Erről több média is beszámolt, mások mellett az egyik fogyasztóvédelmi portál is.

Országos első az Egyetem a művészetközvetítési képzésekben

2011. március 26.

A HVG Eduline a staisztikai adatokat elemezve azt írja: a Kaposvári Egyetem és az Eszterházy Károly Főiskolán "holtversenyben" a legmagasabbak a pontszámok, ezzel arányosan a bejutási arány is ezteken a helyeken a legalacsonyabb.

Adatok az eduline oldalán.

Az oktatási ombudsman előadása

2011. március 23.

Dr. Aári-Tamás Lajos Somogyban töltött napján az Egyetemre is ellátogatott, ahol előadásában beszélt munkája tapasztalatairól, és bejelentette azt is: a sajátos nevelési igényű gyerekek helyzetének felmérésére kaposvári kutatás indul

Beszámoló a kapos.hu honlapon.

Közös kutatások a pécsi egyetemmel

2011. március 11.

A rövidesen induló kutatási programot Prof. Dr. Bódis József, a JPTE rektora jelentette be díszdoktori avatóján. A 2,3 millárdos programban a Kaposvári Egyetemnek elsősorban a környezetgazdálkodási fejezetben lehet szerepe.

Részletek a Kapos TV oldalán.

Válságkezelésből jeles - a kormányzati zárolás ellenére is finanszírozható a működés

2011. március 09.

Néhány rosszízű sajtókommentár korábban úgy értelmezte a Kaposvári Egytem Rektorának, kötelező zárolással kapcsolatos szavait, mintha csődhelyzet lenne intézményünkben. Nos, erről szó sincs, az intervenciós alapban lévő osszeg éppen fedezi a kiesett 380 millió forintot - mondta el a Kossut Rádió reggeli műsorában Szávai Ferenc.

A beszélgetés szerkesztett változata a Kossuth Rádió, illetve a Híradó - Hírcentrum oldalán érhető el.

Érzékenyen érinti az Egyetemet a kötelező kormányzati zárolás

2011. március 02.

Egyetemünk nyolc hónapja hivatalban lévő vezetése folyamatosan azon dolgozik, hogyan csökkenthetnék a felhalmozott adósságot, de a mostani, várhatóan több százmilliós kötelező takarékosság rendkívül nehéz helyzetben hozza az intézményt. A helyzetről a Magyar Nemzet is elemzést közölt hasábjain - sajnos csak nyomtatásban.

Információk a KaposPonton.

Túlképzés a színészi pályán?

2011. március 02.

Magyarország az európai színjátszás egyik fellegvára, mivel az egy lakosra eső színházak száma itt a legnagyobb. Szakértők szerint azonban a Budapesten és Kaposváron évente végző 30-35 színművésznek egyáltalán nem biztos a kenyere.

A Magyar Rádió összeállítása alapján a HR Portál közölt összefoglalót.

Marketing a hazai és tájjellegű élelemiszerek piacán - könyvbemutató

2011. február 25.

A szervezők számára is meglepetést okozott az a hatalmas érdeklődés, amely a Dr. Szakály Zoltán szerkesztésében megjelent kötet bemutatóját övezte. Keszthelytől, Pécsen át Budapestig érkeztek érdeklődők.

A könyv megjelenéséről számos média beszámolt, többek között a Somogy TV.

Azerbajdzsán mutatkozott be az Egyetemen

2011. február 23.

Az azeri nagyakövetség kereste meg a Hallgatói Önkormányzatot, hogy filmvetítéssel, előadásokkal, nomeg ottani ízekkal mutatnák be a kaukázusi nép kulturáját és persze lehetőségeit a jövő mérnökeinek, tanárainak, művészeinek.

A Kapos TV számolt be a nem mindennapi eseményről.

Együttműködés a Magyar Lovas Szövetséggel

2011. február 17.

Sok vidéki lovasbázis pályázott, mégis a kaposvári Pannon Lovasakadémi lett a befutó - Egyetemünkön létesül a lovas szövetség első vidéki kiképzőbázisa, amely a feladatok mellett rangot is ad az intézménynek. A megállapodás a régió lovaséletének fellendülését is hozhatja.

A Somogy TV riport-sorozaban számolt be az eseményről. Két kiemelt anyag itt és itt.

Olvass.el - korszerű módszerek az olvasásra nevelésben

2011. február 13.

A Kaposvári Egyetem könyvtárának szervezésében online vetélkedő keretében szeretnék a középiskolásokat visszavezetni az olvasás örömeihez. Az eszköz nem a klasszikus, hanem a kortárs irodalom volna - ezt ugyanis jobban megértik a diákok.

Bővebben a Kapos TV oldalán.

A jövő ökológiai művészei mutatkoztak be

2011. február 08.

Környezettudatosság és képzelőerő találkozik azokban a pille palackokból készült alkotásokon, amelyeket középiskolás diákok készítettek el a Művészeti Kar pályázatára.

Részletek a kapos.hu -n.

182-en diplomáztak

2011. február 04.

A Művészeti Kar és a Pedagógiai Kar keresztfélévesei és az Állattudományi, valamint a Gazdaságtudományi Kar normál tanulmányi rend szerinti végzettjei vehették át okleveleiket, illetve a végzést igazoló dokumentumot.

Beszámoló a Somogy TV oldalán.

Együttműködés a Színházzal és a Berzsenyi Társasággal

2011. február 01.

Az Egyetem folyamatosan bővíti helybeli civil, illetve szakmai kapcsolatait. Ezúttal - a kölcsönös előnyök megfogalmazásával - szerződést kötöttünk a Csiky Gergely Színházzal, illetve a Berzsenyi Dániel Irodalmi Társasággal.

Bővebben a Somogy TV weboldalán.

Több százan az idei utolsó Nyílt Napon

2011. január 29.

Elsősorban a régióból érkeztek az Egyetem képzései után érdeklődő végzős középiskolások. Mind az új képzésekről mind a hagyományosnak számító szakokról kérdeztek a jövő egyetemi polgárai. Sok sikert a pontvadászathoz!

Beszámoló sonline-on.

A megismerés-tudomány művelői tanácskoztak a Kaposvári Egyetemen

2011. január 27.

Az emberei agy korlátaitól a baljóslatokig. Az 1993 óta működő Magyar Kognitív Tudományi Alap vándorkonferenciáján felvetődött a kérdés, hogy lehet-e a jövőben önálló diszciplina a megismerés-tudomány. Erről és számos a hétköznapok történéseinek megértését segítő rengeteg téma előkerült a tudományterület legjelentősebb országos rendezvényén.

Beszámoló és videó a Somogy TV portálján.

Nagyszabású informatikai fejlesztés az Egyetemi Könyvtárban

2011. január 26.

A tavaly elnyert, csaknem 27 millió forintos uniós támogatás lehetővé teszi, hogy a Kaposvári Egyetem könyvtára segítse az élethosszig tartó tanulás feltételeinek megteremtését, elterjesztését.

Cikk a Kapos TV oldalán.

Cseh Tamás Emlékest a Bárka Színházban - kaposvári színművész hallgatókkal

2011. január 21.

A Bárka hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a Kaposvári Egyetem színművész hallgatóival, ezért invitálták őket, a Cseh Tamás estjük záróakkordjaként megrendezendő közös koncertezésre is. Örökbecsű művek szólalnak meg többek között rap vagy metál feldolgozásban is - mindvégig tiszteletben tartva a Cseh-életművet.

Részletek a fidelio.hu-n.

Újabb civil szervezetekkel működik együtt az Egyetem

2011. január 19.

Öt évre szóló megállapodás született a BITT Kaposvári Női Röplabda Clubbal, valamint a FIKSZ - Fiatalok Kaposvárért Szövetséggel. Előbbi a sportolók egyetemi tanulmányait segíti, illetve előrevetíti egy egyetemi röplabda csapat felépítését, utóbbi a beiskolázást segíti majd.

A ceremóniáról beszámolt a Somogy TV és a Kapos TV is.

Látványtervező hallgatók kiállítása Debrecenben

2011. január 19.

a Kaposvári Egyetem Látványtervező Tanszékk hallgatóinak műveiből nyílik kiállítás a debreceni Vojtina Bábszínházban. A bemutatott művek a tanszéken folyó elmétei és gyakorlati munkát reprezentáják. A kiállítás február 10-től április 3-ig látható.

Részletek a Delhír debreceni hírportálon.

Lófitness a Lovasakadémián

2011. január 17.

Speciális, víz alatti futópadon edzik a Pannon Lovasakadémia díjugró lovait a versenyek előtt. Hogy a "fürdőt" ne kövesse meghűlés, infralámpák alatt száradhatnak a milliókat érő hátasok.

Beszámoló, fotókkal a sonline-on.

Kaposváron nincs kamat a késve fizető hallgatóknak

2011. január 13.

A Somofyi Hírlap beszámolója szerint a Pécsi Tudományegyetemen a tandíjat késedelmesen megfizető hallgatókat rendkívül komoly, több százezer forintos pótdíj megfizetésére kötelezik. A KE-n pénzbeli szankciója nincs az ilyen jellegű mulasztásnak - persze más következmények lehetnek.

Bövebben a sonline-on.

Palackpályázat középiskolásoknak

2011. január 10.

Az Egyetem Művészeti Kara pályázatot hirdetett középiskolásoknak, pillepalackokból készült plasztikák és kompozíciók elkészítésére. A legjobbnak ítélt pályaműveket kiállítják és jutalmazzák.

Részletek a Somogy TV portálján.

 

Valós perspektívát kínálunk a Nyílt Napokon is

2011. január 08.

A komoly érdeklődés mellett negrendezett Egyetemi Nyílt Napon elhangzott: a Ratkó-generáció szakembereinek jórésze 3-4 éven belül nyugdíjba megy, így megnyílik az elhelyezkedés lehetősge a fiataloknak is -

írja honlapján a Somogy TV.

 

33 szak, két új képzés az idei kínálat

2011. január 06.

A tavalyi felvételi időszakhoz képest két karon indult 1-1 új szak. A Művészeti Karon tanár-vizuális környezetkultúra tanár mesterképzés indul, míg a Gazdaságtudományi Karon kereskedelem és marketing felsőfokú szakképzés indul.

Részletek a kapos.hu oldalon.

 

Mentálhigiénés Szolgálat az Egyetemen

2010. december 16.

A Kaposi Mór Oktatókórház nem csupán klinikai szakpszichilógusai munkáját ajánlotta fel, hanem magára vállalta a Szolgálat munkájának megszervezését is. A magyar felsőoktatásban ritkaságnak számító kezdeményezésről a Magyar Távirati Iroda is beszámolt, a nemzeti hírügynökségtől aztán több portál is átvette.

Teljes cikk a hvg.eduline-on: ide kattintva olvasható.

 

Szarvaslesen Bőszénfán

2010. december 15.

A Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontja páratlan élményeket kínál 1-99 éves korig, az állatsímogatástól a professzionális vadászatig. A Somogyi Hírlap benézett a látogatóközpontba, megleste a szarvaskolbász-készítést és utánnajárt egy rekorder trófeának is.

Teljes cikk a sonline.hu-n.

A régiós igényekhez igazodik a képzési paletta

2010. december 15.

A Kaposváti Egyetem Rektora kezdeményezésére megalakult a Regionális Tanácsadó Testület. A szervezet célja, hogy támogassa az Egyetem döntéshozatali mechanizmusait, a régióval, illetve a Somogy megyével közös ügyekben. Ide tartozik a felnőttképzés, a tehetséggondozás, a képzésfejlesztés valamint a kulturális- és sportegyüttmüködés.

Teljes cikk a Kapos TV honlapján.

Sokan jelentkeztek a keresztféléves képzésekre

2010. december 11.

Összesen 114-en jelentkeztek a 2011. februárjában induló keresztféléves képzésekre a Kaposvári Egyetemen. Ez jócskán meghaladja a tavalyi adatokat. Az állattudományi és a gazdaságtudományi karon összesen 6 szakot indítanak. Dr. Kovács Zoltán megbízott oktatási rektorhelyettes tájékoztatása szerint utóbbi karon több mint négyszeres volt a túljelentkezés. A legnépszerűbb egy újonnan indult mesterképzés: a regionális és környezeti gazdaságtan szak.

A cikk az Enjoy Hírszolgálat oldalán olvasható.

Adventi dallamok az Egyetemen

2010. december 06.
A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara idén is megszervezte Adventi kórustalálkozóját, ami az elmúlt évben komoly érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott. A szervezők célja volt az is, hogy egyrészt bemutassák a Pedagógiai Kar ezen a területen folyó munkáját, másrészt lehetőséget biztosítsanak a városban működő középiskolai kórusok szereplésére.

A teljes cikk: http://www.somogytv.hu/cikkek/74287/

Kaposvártól Pécsig futottak a Rókaűzők

2010. szeptember 29.
Harminchét csapat részvételével rendezték meg az idei Rókaűzők egyetemi és főiskolás váltófutó versenyt. A két megyeszékhely közötti 72 kilométeres távot 12 szakaszra bontották: a csapatok Sásd irányában, a Mecseken keresztül futottak le Pécsre.

A teljes cikk: www.kaposextra.hu

A Pajzán Majális a legjobb Rókaűző!

2010. szeptember 26.
Harminchét csapat részvételével rendezték meg az idei Rókaűzők egyetemi és főiskolás váltófutó versenyt. A somogyi és a baranyai megyeszékhely közötti 72 kilométeres távot 12 szakaszra bontották: a csapatok Sásd irányában, a Mecseken keresztül futottak le Pécsre.

A teljes cikk: www.kapos.hu

A falu jelenti az élelmiszeripar jövőjét

2010. szeptember 25.
A magyar élelmiszeripar jövőjét a falvak ellátó szerepének visszaállítása jelenti – derült ki az állattenyésztési napok keretében rendezett konferencián.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Egészséges, kaposvári élelmiszerre van szükség!

2010. szeptember 25.
Kaposvár eltökélt abban, hogy az egyetem kutatásaira alapozva jöjjön létre az az agrár- és élelmiszer tudományi tudásközpont, amelynek fő működési területe az élelmiszer-alapanyagok útjának ellenőrzése a szántóföldtől az asztalig. Ehhez kapcsolódva részt kell venni új, az egészséges és magas hozzáadott értéket képviselő, márkázott termékek és kapcsolódó technológiák kifejlesztésében és bevezetésében is - mondta Szita Károly polgármester a hetedik alkalommal megrendezett állategészségügyi napon.

A teljes cikk: www.kaposextra.hu

Agrárseregszemle a Kaposvári Egyetemen

2010. szeptember 24.
Parádés megnyitóval lepték meg pénteken a IV. Kaposvári Állattenyésztési Napok résztvevőit: ezúttal közel 200 kiállító fogadta el a meghívást.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Több mint kétszáz pótfelvételiző

2010. szeptember 21.
Többen pótfelvételiztek idén a Kaposvári Egyetemre, mint 2009-ben. Most kettőzénegyvenen adták be jelentkezésüket augusztusban, tavaly 211-en.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Gyomkutatók konferenciája Kaposváron

2010. szeptember 18.
Az Európai Gyomkutató Társaság, már korábban beszámoltunk, Kaposváron tartotta 15. konferenciáját. A plenáris előadás után a konferencia hét szekciójában a herbicid-rezisztencia, a gyombiológia, a gyomok tér- és időbeli diverzitása, a gyomnövények ökológiája, az inváziós növények és a biológiai gyomirtás, a nem-kémiai védekezési eljárások, valamint a kémiai gyomszabályozás témaköreiben 45 előadást tartottak.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Megvesznek érte az egyetemisták

2010. szeptember 13.
Szeptember 25-én, szombaton a fiatalság kapcsolja majd össze Kaposvárt és Pécset: ismét megrendezik a Rókaűzők elnevezésű egyetemi és főiskolás váltófutó-versenyt.
A viadalon várhatóan több mint 40 csapat vesz majd részt, a szervezőcsapat pedig az idén is az összefogás jegyében dolgozott.

A teljes cikk: Magyar Mezőgazdaság

Véget ért az Erasmus Intenzív Nyelvi Kurzus a Kaposvári Egyetemen

2010. szeptember 04.
Szentpáliné Ujlaki Erika kapcsolattartótól megtudtuk: immár 4. éve nyerte el a lehetőséget az intézmény, amelynek keretében a pedagógiai kar oktatói három hetes magyar nyelvi és kulturális képzésben részesítették az idén érkezett 13 külföldi hallgatót. A dán, spanyol, olasz, német, török és francia fiatalok a tanfolyam lezárásaként vizsgát tettek, majd ezután magyarországi felsőoktatási intézményekben töltenek el egy félévet az Erasmus program keretében.

A teljes cikk: www.n-joyhirek.hu

Tanévnyitó a Kaposvári Egyetemen

2010. szeptember 03.
1200 első évfolyamos kezdi meg tanulmányait a Kaposvári Egyetemen. 20 százalékkal több, mint tavaly.
A mai ünnepélyes évnyitón elhangzott: a mester- és felnőttképzésre helyezik a jövőben a hangsúlyt. A felvettek csaknem fele egyébként a pedagógiai karon kezdi meg tanulmányait. A legnépszerűbb szakok a gyógypedagógia és a pénzügy-számvitel.

A teljes cikk: www.kapos.hu

100 ezer forint körül van félévente egy képzés a Kaposvári Egyetemen.

2010. augusztus 11.
Lejárt tegnap a pótfelvételi kérelmek postára adásának határideje, de augusztus 12-én éjfélig elektronikusan még lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények valamelyikébe. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta: a négy karon összesen 38 szakot hirdettek meg, de már csak költségtérítéses formában, és többnyire a törvényi minimumszintben határozták meg a bekerüléshez szükséges ponthatárokat. A tanulmányok egyébként félévente 85 és 140 ezer forint közötti összegbe kerülnek az intézményben a képzés jellegétől függően.

A teljes cikk: www.n-joyhirek.hu

Az államfő kinevezte Szávai Ferencet

2010. augusztus 05.
Társadalomtudós, gazdaságtörténész egyetemi tanár a Kaposvári Egyetem új rektora.
A Magyar Köztársaság elnöke Prof. Dr. Szávai Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát bízta meg a Kaposvári Egyetem rektori feladatainak ellátásával.
A Kaposvári Egyetem honlapján található közlemény szerint az új rektor megbízatása 2010. augusztus 01-től 2014. június 30-ig tart. Szávai Ferenc személyében társadalomtudós, gazdaságtörténész egyetemi tanár az új rektor.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Pótfelvételi - a Kaposvári Egyetemen 38 szakra lehet jelentkezni

2010. július 31.
Augusztus 10-ig jelentkezhetnek pótfelvételire azok a diákok, akik nem nyertek felvételt vagy nem adták be jelentkezésüket egyik főiskolára vagy egyetemre sem, de szeretnének bekerülni a felsőoktatásba. Itt azonban már csak egyetlen hely jelölhető meg, a meghirdetett képzések pedig csak költségtérítéses formában indulnak. A Kaposvári Egyetem négy karán összesen 38 szakra lehet jelentkezni. Az intézménybe egyébként első körben államilag támogatott képzésekre 582-en, költségtérítéses képzésekre 353-an jutottak be - tájékoztatott Borbély Csaba oktatási rektorhelyettes.

A teljes cikk: www.n-joyhirek.hu

Felesleges sírni a sikertelen felvételin

2010. július 23.

Második kör Azoknak a tanulóknak is akad még lehetőség, akiket eddig nem vettek föl sehová.
A Kaposvári Egyetemre 2812-en pályáztak, közülük 1250-en tették az első helyre felvételi papírjukon az intézményt, 1796-an valamelyik nappali alapképzésre jelentkeztek, s a jelentős többség, 2581 próbálkozó államilag finanszírozott szakon szeretné megkezdeni tanulmányait a 2010-11-es tanévben.

A teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2010.július 28.

Emelkedtek a ponthatárok a Kaposvári Egyetemen is

2010. július 23.
Július végén nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Újdonság, hogy idén már minimum 200 pont kellett a bejutáshoz az eddigi 160-hoz képest. Borbély Csabától, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettesétől megtudtuk: akadt olyan szak, amelyhez 146 ponttal több kellett a bejutáshoz, mint 2009-ben.
A somogyi megyeszékhely campusán összesen 935 gólya kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben: 582 hallgató állami finanszírozás keretében, 353-an pedig költségtérítéses formában.

A teljes cikk: kaposextra.hu

A kínai származású Milu Bőszénfán legelészik

2010. július 16.
Egér fülek, öszvér test és farok, az agancsai pedig mintha fordítva ülnének a fején. Ő a Milu, vagyis a Dávid szarvas.
Az utolsó példányokat katonán ették meg 100 éve. Csupán a világ néhány állatkertjében él. Nemrég egy egész csapat került a bőszénfai szarvasfarmra. Különleges bemutatóközpontot akarnak itt létrehozni.
Fehér dámszarvas és különleges gímek a bőszénfai szarvasfarmon. Boris már a kamerával is megbarátkozott. A farm újabb kuriózuma, a Dávid-szarvas, kínai nevén Milu azonban már nem ilyen közvetlen. A félénk csordát csak messziről szemlélhettük. A furcsa jövevény nevét Dávid atyáról, egy Kínában térítő francia misszionáriusról kapta.

A teljes cikk: kapos.hu

Világbajnokságot rendezhet a Lovas Akadémia 2012-ben!

2010. július 13.
Az elmúlt évek sikeres nemzetközi és hazai rendezvényei után újabb nagyszerű sportdiplomáciai sikert ért el a kaposvári Pannon Lovas Akadémia: 2012-ben a somogyi lovas bázis adhat otthont a lovastorna-világbajnokságnak!
Tizennégy évvel ezelőtt, 1996 nyarán elérte a csúcspontot Kaposváron a lovastorna. A Pannon Lovas Akadémián ekkor rendezték meg a szakág világbajnokságát. A máig emlékezetes viadalon a világ legjobbjai mutatták be tudásukat a népes közönségnek.

A teljes cikk: www.kaposextra.hu

A kaposvári campus kedvelt a továbbtanulók körében

2010. július 09.
Még mindig a színművészeti szak a legnépszerűbb a Kaposvári Egyetemen. Ide 23-szor többen adták be jelentkezésüket mint amennyi a keretszám. A többi művészeti szak iránt kicsit csökkent az érdeklődés. Viszont, másfélszer többen jelentkeztek idén az állattudományi karra.

A teljes cikk: kapos.hu

Kisdiákok az egyetemen

2010. július 09.
A tanulás mellett lovaglás, játék, kirándulás szerepel a tehetséggondozó tábor programjában.
A Kaposvári Egyetem országosan is egyedülálló tehetséggondozó programot indított fél éve. Két kaposvári tagiskolából – a toponáriból és a Pécsi utcaiból – 15-15 hátrányos helyzetű, de tehetséges kisdiákkal hetente egy délután az egyetemen foglalkoztak a kar oktatói és hallgatói.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Bemutatkozik az új rektor, Szávai Ferenc

2010. július 06.
Nagy többséggel, 17 igen, 8 nem és 2 tartózkodás mellett választották meg a Kaposvári Egyetem új rektorát.
Dr. Szávai Ferenc újító programjáról, az intézmény jelenlegi helyzetéről és a jövő terveiről is beszélt a Somogy TV stúdiójában.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Kaposvár élen jár a radiológiában

2010. július 01.
Több mint 240 szakember gyűlt össze hatvan városból tegnap, illetve ma a Magyar Radiológusok Társaságának 25. kongresszusán, a Kaposvári Egyetemen. A rendezvény nemzetközi jelleget is öltött, ugyanis külföldről is számos kutató és orvos jött el Kaposvárra. Mint megtudtuk, a somogyi megyeszékhely a radiológiai kezelések terén élen jár az országban.

A teljes cikk: www.kaposextra.hu

Szávai Ferenc lesz az egyetem rektora

2010. június 30.
Biztos többség állt a fővárosi professzor „megkérdőjelezhetetlen” pályázata mögé a szenátusi ülésen.
Szávai Ferenc lesz az egyetem következő rektora. A Corvinus és a kaposvári univerzitás professzorát a pályáztatás előzményeit és a pályázatát is bírálók ellenállásához képest magabiztos többség támogatta a szenátus szerdai ülésén.
A 27 jelenlévő szenátor 17 igen és 8 nem szavazata, valamint 2 tartózkodás mellett kapta meg a támogatást. Babinszky László három és fél év után távozik egyetem éléről, Horn Péter után maga is agrárprofesszorként.
Szávai Ferenc személyében társadalomtudós, gazdaságtörténész egyetemi tanár lesz a rektor, akit az állattudományi kar heves ellenállása mellett választottak meg, és aki – mint elmondta – éppen az állattudományi karban látja a húzóerőt. Szávai Ferenc augusztustól négy évre veszi át a feladatokat, kinevezését tehát még Sólyom László adja át júliusban.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Nem a képalkotás, hanem az egészség a drága

2010. június 30.
Négyszáztízezer beteg CT-, MR- és ultrahang vizsgálata, csaknem 11 ezer beteg sugárkezelése, 40 ezer állatvizsgálat. Nem kevés. A 20 éves kaposvári diagnosztikai és onkoradiológiai intézet története azonban nem fejezhető ki csupán e számokkal.
Tudományos rendezvénnyel ünnepelte megalapításának két évtizedes jubileumát szerdán a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézete. A köznyelvben CT-ként ismert létesítmény már rég nem az, amiként a közélet húsz évvel ezelőtt megismerhette, hiszen az orvostudomány életében ez az időszak nagyobb időtávnak tekinthető, mint egy közelítő emberöltő.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Megújulásra kész szakembereket vár a mai gazdaság

2010. június 26.
Duplán ünnepeltek szombaton a Kaposvári Egyetem (KE) végzősei. Délelőtt az állattudományi kar hallgatói ünnepeltek önfeledten, kora délután a gazdaságtudományi kar hallgatói vették át a diplomájukat.

A teljes cikk: www.sonline.hu

87 millióból újítja meg agrár tananyagát három intézmény

2010. június 25.
Két másik, agrár területen tevékeny felsőoktatási intézménnyel közösen indított 87 millió forintos digitális tananyag-fejlesztési programot a konzorciumot vezető Kaposvári Egyetem - írja a kapos.hu. Az együttműködésben részt vesz a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári és a Pannon Egyetem keszthelyi kara. A fejlesztéssel több állattenyésztő alap- és mesterszak törzstárgya megújul - jelentették be a június 24-ei projektnyitó eseményen
Sütő Zoltán kaposvári projektmenedzser kifejtette: 77 digitális tananyag készül el a 87 millió forintos összköltségvetéssel bíró projekt során, a költségekből pedig 70 milliót támogatásból finanszíroznak.

A teljes cikk: www.edupress.hu

Kaposvár Marosvásárhellyel szerződött

2010. június 11.
Együtt működési megállapodást írt alá pénteken a Kaposvári Egyetem és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem.
A szerződés megkötése előtt Babinszky László, a Kaposvári Egyetem rektora és Leitner Sándor az egyetem művészeti karának dékánja tájékoztatta Gáspárik Attilát, az erdélyi intézmény vezetőjét a kaposvári oktatás helyzetéről és sajátosságairól.

A teljes cikk: www.sonline.hu

A Kaposvári Egyetem is segít az árvízkárosultakon

2010. június 07.
Szinte egész Somogy megmozdult az árvízkárosultakért. Önkéntes és hivatásos tűzoltók mellett az egyetem is felajánlotta segítségét.

A teljes cikk: www.sonline.hu

ÖKO nap a Kaposvári Egyetemen

2010. június 01.
"Mozdulj meg!" címmel tartottak ÖKO napot ma a Kaposvári Egyetemen. A rendezvény a campus beiskolázási programjához szorosan kapcsolódva mutatta be kiállítások és előadások keretében a természet- és környezetvédelemmel foglalkozó szakokat.

A teljes cikk:www.somogytv.hu

El kell juttatni a mesét a gyerekekhez

2010. május 29.
Az Olvasó-társ programmal a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) országos mozgalmat szeretne indítani ősszel. Céljuk, hogy egyetemisták és más önkéntesek rendszeresen vállaljanak felolvasást, együttolvasást az SOS Gyermekfalvakban, illetve a programra jelentkező cigány családok gyermekeivel.

A teljes cikk:www.sonline.hu

Szegénység és betűgazdagság: olvasó-társak az egyetemről

2010. május 12.
Hátrányos helyzetű cigány gyerekeknek olvasnak föl a Kaposvári Egyetem hallgatói a megyei könyvtárban. A nehéz sorú családok aprónépei és az egyetemisták hetente találkoznak.

A teljes cikk:www.sonline.hu

Bütyök tarolt az egyetemen

2010. május 08.
Gazdik és kutyusok egyaránt kitettek magukért. Még tápevő versenyen is jeleskedtek a négylábú kedvencek szombaton. A Kaposvári Egyetem (KE) kutyanapi versenyére több mint ötven ebet, a többi közt vizslát, belga juhászt, tacskót és spánielt neveztek be.

A teljes cikk:www.sonline.hu

Pelenkázószoba az egyetem hallgatóinak

2010. május 06.
Ezentúl teljesen életszerű babákon próbálgathatják a fogásokat. Csütörtökön egy demonstrációs szobát adtak át a Kaposvári Egyetemen. Etetés, fürdetés, öltöztetés, pelenkázás. Az anyukák jól tudják: egyik sem egyszerű feladat. Nemcsak a kismamáknak kell ezeket nap mint gyakorolni, hanem a csecsemőgondozó képzés tanulóinak is.

A teljes cikk:www.kapos.hu

Új képzések az egyetemen

2010. május 05.
Három új gazdasági másoddiplomás képzést indít a Kaposvári Egyetem a Budapesti Corvinussal közösen. A régióban egyedülálló szakokra jelentkező hallgatók kiscsoportos formában, de nem ingyen juthatnak piacképes tudáshoz a somogyi campuson.

A teljes cikk:www.somogytv.hu

Tudásközpont-alapkőletétel az egyetemen hárommilliárdért

2010. április 27.
Hárommilliárd forintért fejleszt a Kaposvári Egyetem. Kedden lerakták az új tudásközpont alapkövét. Minden túlzás nélkül történelmi ez a pillanat – mondta kedden délben Kaposvári Egyetemen Babinszky László, az intézmény rektora a hárommilliárd forintos uniós pályázati forrásból megvalósuló Agrár- és Élelmiszer-tudományi Tudásközpont alapkőletételén.

A teljes cikk:www.sonline.hu

Lerakták az új tudásközpont alapkövét a Kaposvári Egyetemen

2010. április 27.
Hárommilliárd forintos beruházás valósul meg uniós támogatással a Kaposvári Egyetemen, az intézmény kutatási, fejlesztési, innovációs és oktatási tevékenységének összefogására megvalósítandó Agrár- és Élelmiszer-tudományi Tudásközpont alapkövét kedden rakták le.

A teljes cikk:www.eduline.hu

Megkezdődött az egyetemi bulihét

2010. április 21.
Ma megkezdődött a Kaposvári Egyetemi Napok. A négynapos program első estéjén DJ Módos, Hamvai PG és DJ Sulák koncertezik. Pénteken a bikák és csapataik vetélkedőjét rendezik meg. Szombaton pedig főzőtudományukat bizonyíthatják a hallgatók. Végül az ILLEGAL, a Kiscsillag és az EX-Kaukázus zenél.

A teljes cikk:www.somogytv.hu

A "1788" spotját forgatta a Lovasakadémián Katona Klári

2010. április 20.
1788, az emberi hívószám. Katona Klári májusban és júniusban a sérült gyermekeket gyógyító lovasterápia támogatására kéri az adakozókat. A támogatott kaposvári: a Lovasakadémia Sportcentrum Egyesület.

A teljes cikk:www.sonline.hu

Kaposvári Egyetemi Napok

2010. április 19.
Április 21-24-e között rendezik a Kaposvári Egyetemi Napokat a Guba Sándor úti campuson. A hagyományokhoz híven idén is színes programokkal várják a hallgatókat.

A teljes cikk:www.somogytv.hu

Cseh Tamás-dalok: füst és elmorzsolt könnycsepp a szemben

2010. április 01.
Kis késéssel kezdodik, mintha tényleg rá várnánk. Szinte halljuk a kulisszák mögül: hozzon már valaki még egy üveg bort a muvész úrnak, mert lámpaláza van...

A teljes cikk: www.sonline.hu

Felvétel indul

2010. március 29.
A Kaposvári Egyetem nem vesztett népszerűségéből. Majdnem ugyannyian jelentkeztek ide, mint tavaly. Viszont az eloszlás sokat változott.
Ugyanannyian jelentkeztek idén a Kaposvári Egyetemre, mint tavaly, valamivel több, mint háromezren - derült ki hétfőn. Az állattudományi karra 40 százalékkal többen adták be papírjukat, a művészeti képzések iránt viszont jóval kevesebben érdeklődtek. A hallgatói létszám egyébként évek óta folyamatosan csökken, az egyetem négy év alatt diákjai 40 százalékát veszítette el.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Megbuktatták Hiller István kegyeltjét

2010. március 26.
A kormányzati politika helyett az észérvek győztek a Kaposvári Egyetem rektorválasztásán. A szenátus többsége annak ellenére utasította el Babinszky László újraválasztását, hogy a Hiller István vezette Oktatási és Kultúrális Minisztérium pályázata olyan volt, mintha Babinszkyre szabták volna. Ráadásként a jelenlegi rektor újraválasztása mellett érvelt az ülésen személyesen megjelenő felsőoktatási szakállamtitkár is.

A teljes cikk: Magyar Nemzet, 2010. március 26.

Megpuccsolták a Kaposvári Egyetem rektorát?

2010. március 24.
Nem kapta meg a szükséges többséget Babinszky László rektori pályázata a Kaposvári Egyetem szenátusának szerdai ülésén. Erről Vass Júlia főtitkár adott tájékoztatást a több mint két és fél órás tanácskozás után. Az egyetlenként pályázó jelenlegi rektor hosszabbítása egyetlen szavazaton múlt. A huszonkilenc tagú testület tagjai közül 14-en támogatták a titkos szavazáson.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Szűrtek és szúrtak az oroszlánok Kaposváron

2010. március 20.
Sportverseny, egészségügyi vizsgálatok és véradás. A Lions Kaposváron jótékonysági napot szervezett. Kiderült az is: a szeretetnek sok arca van. A szeretetnek ezer arca van – jegyezte meg elérzékenyülve egy nyugdíjas asszony a Lions Club Kaposvár családi napján. Közel ezer érdeklődőt vonzott a rendezvény, amelyet a nemzetközi Lions szövetség programsorozatához kapcsolódva tartottak meg.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Élen a lovassportokban és az oktatásban

2010. március 17.
A lovassport hazai és nemzetközi elismertsége érdekében kifejtett tevékenységéért, illetve kimagasló szakmai eredményeiért nemrég „Kaposvár Városért” díjat kapott a Pannon Lovasakadémia. A somogyi lovas bázis az elmúlt évtizedekben komoly rangot vívott ki magának a hazai és a nemzetközi lovas életben egyaránt. Az idei év is mozgalmasnak ígérkezik, ugyanis felújításra vár a sok-sok nagy versenyt megért fedett lovarda. Az intézmény életéről Dr. Seregi János főigazgatóval beszélgettünk.

A teljes cikk: www.kaposextra.webgyarto.com

Átgondolatlan ma a nevelés

2010. március 17.
Különleges helyzetben vagyok, hiszen nem a szakterületemről fogok beszélni - mondta Horn Péter. A természettudományok professzora pedagógiáról, a gyereknevelésről értekezett ma a Kaposvári Egyetemen.
A nevelésen áll vagy bukik sok minden. E tevékenységnek csak egy szeletét tekintik át, sok problémával egyátalán nem foglalkoznak, ez áttételesen a világ társadalmainak átrendeződéséhez vezet - mondta Horn Péter.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából

2010. március 15.
Március 15. alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Szervezetének, valamint az országos szövetségnek elnöke.
Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Bertalan Péter, a Kaposvári Egyetem docense, Reöthy Ferenc, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, Kovács Gyuláné, a somogyjádi iskola és óvoda főigazgatója, Pirkhofferné Szarka Ilona, Somogyjád–Edde–Alsóbogát körjegyzője; Pintér Attila, a Kaposvári Egyetem főiskolai adjunktusa, Horváth Zsolt kadarkúti jegyző, Halász Klára, a siófoki Tourinform vezetője a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült, míg Szíjártó Józsefné, Magyaratád–Orci–Zimány–Patalom körjegyzője a kitűntetés bronz fokozatát vehette át.

A teljes cikk: www.sonline .hu

Nyomon követik a diplomásokat

2010. március 09.
A hallgatók elhelyezkedésének esélyeit javítaná a Kaposvári Egyetem legújabb pályázatával. A program lényege, hogy felmérik, milyen gyorsan és milyen területen találnak munkát a különböző szakokon végzett diákok. Így a jövőben a piac igényeihez tudják alakítani az intézmény oktatási struktúráját.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Minőségi oktatás

2010. március 09.
Modern, dinamikus szolgáltatócentrikus egyetemet alakítanának ki Kaposváron.
Ehhez az intézmény versenyképességének javítására, a minőségi oktatás fejlesztésére van szükség. Ezt segíti a most induló csaknem három éves diplomás pályakövetési program, melyet ma mutattak be a kaposvári campuson.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Egyetemre járnak az alsó tagozatosok

2010. február 25.
Harminc hátrányos helyzetű diák, a toponári és a Pécsi utcai iskola tanulói egyetemre járnak minden csütörtökön.
A Kaposvári Egyetem tehetséggondozó programjának kiválasztottjaként féléves képzőművészeti, zenei, irodalmi és matematikai fejlesztésben vesznek részt. Ez az intézmény társadalmi szerepvállalása; saját területen, saját oktatókkal, saját forrásból példátlanul. Még a gyerekek utazását is megszervezik.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Ismét vérükkel segítenek az egyetemisták

2010. február 22.
Ismét vért adnak a kaposvári egyetemisták. Mint arról már korábban szerkesztőségünk beszámolt, tavaly az egyik oktatót ért baleset miatt szerveztek véradást a Campuson. Akkor 136-an segítettek, holnap erre ismét lesz lehetőség reggel 9 és délután 2 óra között a Kaposvári Egyetem Új Kollégiumának Kultúrtermében.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Szakmai konferencia a Kaposvári Egyetemen

2010. február 21.
Gerincbetegséget és rákot is könnyen felismernek már az állatorvosok a CT és az MR segítségével. A kisállatok gyógyításában ezek a módszerek egyre fontosabbak - derült ki a Kaposvári Egyetemen hétvégén rendezett szakmai továbbképzésen. Az eseményre az egész országból érkeztek szakemberek.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Felcsendülő örökzöldek

2010. február 19.
Előadássorozaton mutatkoznak be a nagyközönségnek a Kaposvári Egyetem színészhallgatói. A harmadévesek ezúttal a Csárdáskirálynőből és a Mágnás Miskából adtak elő részleteket.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Ökológiai lábnyomok az egyetemen

2010. február 17.
Egy-Kör címmel uniós támogatású környezettudatossági program várta a hallgatókat kedden a Kaposvári Egyetemen az Iparfejlesztési Közalapítvány szervezésében. Előadást tartott Körmendi Sándor tanszékvezető egyetemi docens, kipróbálták a szén-dioxid-kalkulátort, ökológiai lábnyomokat számoltak.

A teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2010. február 17.

Bejutottak a döntőbe a kaposvári egyetemisták

2010. február 11.
A kaposváriak Szombathelyen verték meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem csapatát a futsalbajnokságban.
A Magyar Egyetemi és Főiskolai Futsalbajnokság középdöntőjében a Kaposvári Egyetem hallgatói focitörténelmet írtak azzal, hogy nagy küzdelemben le tudták győzték a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ csapatát, s ezzel bejutottak az országos döntőbe.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Du yu spík inglis? Nyelvvizsgán bukik a diploma

2010. február 10.
Kétszer két féléves nyelvoktatással fejleszti a hallgatók idegennyelvtudását a Pedagógiai Kar Kaposváron. A jelenség országos: a diplomák jelentős része nyelvvizsga hiányában az egyetemeken marad.

A teljes cikk: www.sonline.hu

45 szak és felvételi segítség a Kaposvári Egyetemen

2010. január 31.
A Kaposvári Egyetem 4 karára 45 szakot hirdettek meg a 2010-2011-es tanévre. Ezek többsége felsőfokú szakképzés és alapképzés. Mint azt az egyetem honlapján közzétették, már elérhető az Egyetem felvételizőknek szóló weboldalának két új interaktív funkciója.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Hüllőhosszal a Kaposvári Egyetemé a legextrémebb stand

2010. január 26.
Sikert, s egyúttal díjat hozott a Kaposvári Egyetemnek Rezső. Az őrző-védő kígyó a „Educatio X” Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás sztárja lett, nagy számban készültek a „hüllő és én” jellegű fotók...

A teljes cikk: www.sonline.hu

Tudásközpont az egyetemen

2010. január 22.
Decembertől akár megkezdődhet a munka a Kaposvári Egyetem új tudásközpontjában - hangzott el a mai konferencia nyitányán. Az élelmiszerbiztonsági szégyentábla ma is csak angolul elérhető.
Az informatika nagy lehetőséget rejt magában, ha képesek jól használni - mondta az egyetem rektora. Babinszky László a nyolcadik Alkalmazott Informatika Konferencián hangsúlyozta: a Kaposvári Egyetem úttörő szerepet vállalt a hazai élelmiszer-nyomon követés megteremtésében, az ehhez kapcsolódó tudásközpont már ez év decemberében megkezdheti a munkát. A cél, hogy az élelmiszert a termőföldtől az asztalig ellenőrizni tudják.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Méhésztalálkozó a Kaposvári Egyetemen

2010. január 22.
Tizenkettedik alkalommal rendezi meg regionális méhésztalálkozóját a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete szombaton a Kaposvári Egyetemen. A szakmai összejövetelre ezer-ezerötszáz méhészt és körülbelül 60 kiállítót várnak a szervezők.

A teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2010. január 22.

Az egyetem húzhatja maga után a gazdaságot

2010. január 15.
Nem elég a rangos publikációk sora, az egyetem kapuin belül, a "steril laboratóriumokban" végzett számos sikeres kísérlet. Mindez nem sokat ér, ha nem jut el a mindennapi gyakorlatba. Ezt ismerte fel a Kaposvári Egyetem, s több sikeres pályázaton nyertek pénzt. A legújabb ilyen programjukat tegnap mutatták be.

A teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2010. január 15.

Kétszer annyi jelentkező az egyetemen

2010. január 15.
Ma állapították meg a keresztféléves ponthatárokat az egyetemeken. Kaposváron kétszer annyian jelentkeztek ilyen képzésekre, mint tavaly. A Kaposvári Egyetemen négy mesterképzést indítanak.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Tudásközpont a Kaposvári Egyetemen

2010. január 14.
Egy éven belül agrár- és élelmiszertudományi tudásközpontot hoznak létre a Kaposvári Egyetemen.
Olyan pályázatot nyert a Kaposvári Egyetem amiből nem épülnek épületek, nincs konkrét beruházás. Viszont enélkül nincs tudásközpont. 100 millió forintos uniós pályázatot nyert a campus. Ebből a tehetséggondozásra és a kutatásokra helyezik a hangsúlyt.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Ihos adta el az egyetemet

2010. január 11.
A kor szellemének megfelelő kínálat fontos a felsőoktatási piacon is. A Kaposvári Egyetem hallja az idők szavát, s korszerű nyílt napokkal tár kaput leendő hallgatói előtt. Nem Ihos József és Badár Sándor lesz az, akik miatt megéri Kaposváron tanulni. E jeles humoristák mégis hozzásegítenek ahhoz, hogy a Kaposvári Egyetem rendkívüli nyílt napjának érdeklődői kellemes napot töltsenek el a campuson.

A teljes cikk: Somogy Hírlap, 2010. január 11.

Szeptemberben jöhetnek az orosz diákok

2010. január 08.
A Kaposvári Egyetem elsőként az egykori szovjet tagállamok felé nyitott.
Fogy a magyar. Mármint az egyetemista és főiskolás diák. Az adatok azt mutatják, néhány éven belül a hazai felsőoktatási intézmények már nem tudják feltölteni a hallgatói létszámot csak határokon belülről.

A teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2010. január 8.

Ki tanulhat állami pénzen?

2010. január 08.
A kormány korábbi döntése értelmében a 2010–2011-es tanévben – a most szeptemberben indult tanévhez hasonlóan – ötvenhatezer hallgató felsőfokú tanulmányait támogatja az állam.
A támogatottak összlétszámában nincs, ám a képzési területek eloszlásában van változás. Ezúttal is növelik a műszaki és gazdaságtudományi helyek számát. Ám 350 fővel csökkentik a bölcsész-, 250 fővel a társadalomtudományi képzési területre államilag finanszírozott formában igénybe vehető helyek számát. A jogász és a pedagógiai helyek száma száz-száz fővel csökken a jövő tanévben.

A teljes cikk: www.sonline.hu

A legmodernebb számítógépes park Kaposváron

2009. december 09.
A hazai egyetemek legmodernebb számítógépes parkja jött létre a Kaposvári Egyetem művészeti karán. Az egyetem és az Apcom, az Apple termékek kizárólagos hazai disztribútora által kötött megállapodás részeként a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara több mint 110 db iMac számítógép beszerzéséről döntött, amellyel létrehozták Magyarország első, kizárólag Macintosh gépekkel felszerelt egyetemi karát. A gépek elsősorban a kreatív tantárgyak oktatásában, valamint a művészek felvételeinek utóvágásában töltenek majd be fontos szerepet.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Az egyetemre került a Kincsem-szobor

2009. december 08.
Hetedik alkalommal adták át pénteken Budapesten, a Művészetek Palotájában a Prima Primissima Díjakat. A legrangosabb hazai, a nagyközönség által odaítélt elismerést az oktatás ás köznevelés kategóriában Horn Péter akadémikus, emeritus professzor, a Kaposvári Egyetem alapítórektora vehette át.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Horn Péter kapta a Prima Primissima Díjat

2009. december 05.
Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. A díjazottak között volt Horn Péter a Kaposvári Egyetem egykori rektora is.

A teljes cikk: www.sonline.hu

ÉlményMűhely a Kaposvári Egyetemen

2009. december 03.
Az élményműhely -mozgalom az élményközpontú matematika oktatásért 2008-ban indult útjára Pécsett, a Pécs - Ars Geometrica Nemzetközi Találkozó és Workshop nemzetközi elismertségnek örvendő tudósainak, művészeinek és pedagógusainak összefogásával.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Sosem látott kéziratok Radnóti Miklós tollából

2009. december 03.
Radnóti Miklós felbecsülhetetlen értékű kézirataiból és dedikációiból nyílt kiállítás csütörtökön a Kaposvári Egyetemen. A kuriózumnak számító gyűjteményt először láthatja a közönség, egy neve elhallgatását kérő gyűjtőn keresztül került a kaposvári campusba és mindössze csak egy hétig látható.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Pécsi öldöklés: kaposvári áldozatra emlékeztek az egyetemen

2009. november 30.
Hallgatók és oktatók százai emlékeztek a Kaposvári Egyetemen hétfőn a pécsi tragédia 19 éves kaposvári áldozatára emlékezve, Babinszky László rektor, Borbély Csaba általános rektorhelyettes és a szenátus számos képviselője gyújtott gyertyát.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Hét sportösztöndíjat osztottak ki Kaposváron

2009. november 26.
Kaposvár a jövőben is támogatni kívánja legtehetségesebb sportolóit. A város és a Kaposvári Egyetem négy és fél évvel ezelőtt megkötött sportszerződésének köszönhetően idén heten részesültek kiemelt ösztöndíjban. A város összesen egymillió forinttal támogatja a tehetséges sportolókat.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Repa Imre főigazgató a centrum új elnöke

2009. november 26.
Repa Imrét bízta meg az Egészségügyi Centrum elnöki teendőinek ellátásával a Kaposvári Egyetem rektora, a professzor kinevezése öt évre szól, tájékoztatta lapunkat csütörtökön az intézmény vezetése.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Rangos sor

2009. november 20.
Az első harmadban szerepel a kaposvári campus az egyetemek rangsorában. A HVG legfrissebb felmérése szerint a pedagógusképzés a 4. legjobb, a művészeti képzés az 5., a gazdasági kar a 7., az agrárképzés pedig a 11., az adott képzések között az országban. Az oktatókat tekintve az állattudományi kar a legjobbak között van. Az oktatók fele PHD-vel vagy DLA -val rendelkezik.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Egyetemisták faggatták a Nemzet Színészét

2009. november 18.
Fiatalok kérdezhették a Nemzet Színészét. A Csiky Gergely Színházban vendégszereplő Törőcsik Mari látogatott el a Kaposvári Egyetem hallgatóihoz. A művésznőt kaposvári tapasztalatairól is faggattuk.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Mesék és versek beás nyelven

2009. november 18.
A régió iskoláiból több mint félszáz versenyző érkezett a harmadik beás nyelvű vers- és mesemondó versenyre szerdán a Kaposvári Egyetemre.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Nyeregben a TISZK és az Egyetem

2009. november 16.
Szeptember óta folyik lovasoktatás a somogyi TISZK és a Kaposvári Egyetem közös szervezésében. A régió legnagyobb oktatási intézményébe 5000 diák jár, közülük 200-an hetente négyszer szállhatnak nyeregbe.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Találkozott a szakma és az egyetem

2009. október 29.
Kaposváron kell tartani a diákokat - ez a legfontosabb célja az egyetem és a Tiszk együttműködésének. Ezért a felek csütörtökön megegyeztek: a középiskolások áthallgathatnának a campus képzéseibe. A szakképző központ pedig segítene a műszaki képzésben az egyetemnek.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Egyetem nélkül nem teljes a TISZK

2009. október 14.
Idén a Kaposvári Egyetem is csatlakozott a Kaposvár TISZK-hez, az önkormányzatok mellett, három százalékban résztulajdonos lett. Jogosan vetődik fel a kérdés, mi szerepe lehet itt egy felsőfokú intézménynek. Milyen elképzelései vannak arról, hogyan tudnak bekapcsolódni a szakképzésbe.

A teljes cikk: www.kaposextra.webgyarto.com

Újra sikerült megmozgatni az ország egyetemistáit

2009. október 13.
Bárki bármit mond: egy jó ügy, egy nemes cél érdekében még napjainkban is meg lehet mozdítani a magyar egyetemistákat. Ez derült ki a hétvégén megrendezett Rókaűzők váltó-futóversenyen is: a Kaposvár és Pécs közötti távot 12 szakaszra osztották, és 31 csapat ért célba sikerrel.

A teljes cikk: www.kaposextra.webgyarto.com

Kaposváron lesz az Agrár Akadémia magyarországi állomása

2009. október 10.
Babinszky Lászlóval, a Kaposvári Egyetem rektorával találkozott tegnap Tabajdi Csaba, Európa Parlamenti képviselő, valamint Lamperth Mónika. Kaposvár országgyűlési képviselője elmondta: a találkozó apropóját az adta, hogy Tabajdi Csaba kezdeményezésére a megyeszékhely ad otthont az Agrár Akadémia elnevezésű sorozat magyarországi állomásának.

A teljes cikk: www.n-joyhirek.hu

Három az egyben a Pannon Lovasakadémián

2009. október 07.
Október 9. és 11. között immár 22. alkalommal rendezik meg Kaposváron a díjlovagló Világkupa magyarországi fordulóját. A nevezési határidő lejártáig 12 nemzet csaknem 50 sportolója jelezte részvételi szándékát. Az idei viadal nagy újdonsága, hogy a házigazda Pannon Lovasakadémia adottságait kihasználva egy kétnapos military és egy egynapos szabadtéri díjugrató verseny is szerepel a hétvége programjában. Lesz tehát látnivaló bőven a helyszínen.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Hollandiába készül az egyetem

2009. október 02.
Az uniós országok és a belépni készülők osztják meg uniós pályázati tapasztalataikat Kaposváron. A 3. terület- és vidékfejlesztési tudományos tanácskozáson az is kiderült: Somogy és Kaposvár is jól szerepelt az utóbbi évek pályázatain.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Véradással köszönték meg a segítséget

2009. szeptember 29.
A lelkiismeretes és áldozatos munkáját szerették volna megköszönni a Kaposi Mór Oktató Kórház dolgozóinak a kedden tartott Véradó nappal- mondta el Borbély Csaba, oktatási rektorhelyettes. A Kaposvári Egyetemen tartott rendezvény apropóját az oktatási intézmény egyik tanárával történt sajnálatos esemény adta.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Az első padba kerülés tudománya

2009. szeptember 28.
Kovács Zoltán a kaposvári pedagógiai kar első dékánja. A magyar–filozófia szakot végzett fiatalember az oktatás- és neveléstudományokat az egyetem mellett gyermekein is műveli.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Fergeteges hétvége a Pannon Lovasakadémián

2009. szeptember 27.
Az ország erős gazdasági ága lehet a mezőgadaság - hangzott el a 3. kaposvári állattenyésztési napokon. Ehhez a magyar kormány minden segítséget megadott - állítja az agrárminiszter. A rendezvényen abban minden szakember egyetértett: minőséget kell termelni.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Akadémiai elnök és miniszter a Kaposvári Egyetemen

2009. szeptember 26.
Pénteken megkezdődtek a kaposvári állattenyésztési napok a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján. A vasárnapig tartó rendezvényen tenyészállat-bemutatók, konferenciák és üzletember-találkozók szerepelnek.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Szarvasbőgés nem csak vadászoknak

2009. szeptember 13.
A turisták is meghallgathatják a szarvasok bőgését a Zselicben. A bőszénfai szarvasfarmon szombaton rendeztek csoportos sétát a gímek karámjánál. A látogatók két kedvenc szarvastehene, Borcsa és Pötyi végigkísérte a csapatot, míg az egy éves Miska harcra is hívta őket. A bátrabbak egy egyszerű műanyag üveggel - szarvasbőgést imitálva - egészen a kerítésig csalogathatták a nagyobb gímeket.

A teljes cikk: www.kapos.hu

III. Kaposvári Állattenyésztési Napok

2009. szeptember 11.
Szeptember 25-27-én rendezik meg a harmadik Állattenyésztési Napokat a kaposvári Pannon Lovasakadémián. A 3 napos rendezvényen szakmai programok mellett, lesz vadas-, valamint kisállatbemutató, találkozhatnak a kilátogatok még juhokkal és kecskékkel is, a gyerekeket várják nyuszi simogatóval és lovasprogramokkal.

A teljes cikk: www.somogytv.hu

Tenyészcsődörök mustrája

2009. szeptember 07.
Lovak, juhok, nyulak, kecskék. És marhák. Mind ott lesznek a hatodik állattenyésztési napokon. A szervezést idén a Kaposvári Egyetem és a Pannon Lovasakadémia vállalta.

A teljes cikk: www.kapos.hu

A jövő a minőségi oktatásé

2009. szeptember 04.
Egyetemhez illően profi a kezdés: orvos a helyszínen, kikapcsoltatott mobiltelefonok, majd a Gaudeamus igitur dallamára bevonult az universitas vezetősége – pénteken délelőtt a sportcsarnokban tartotta tanévnyitó ünnepségét a Kaposvári Egyetem.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Diákmegszállás

2009. szeptember 01.
Az egyetemeken, főiskolákon még nem kezdődött el a tanév, viszont a kollégiumokat már elfoglalták a diákok. Kaposváron 10-ből 9 hallgatónak jutott hely, itt vannak az országban a legjobb helyzetben a fiatalok. Albérletet viszont már alig lehet találni.

A teljes cik: www.kapos.hu

Nemzetközi diáksereg a Kaposvári Egyetemen

2009. augusztus 31.
Portugál, belga, holland, argentín és török diákok is érkeztek a Kaposvári Egyetemre. A diákok az Erasmus program keretében ismerkednek meg a magyar kultúrával, zenével, történelemmel, nemzeti értékeinkkel. A magyar nyelvi kurzus végén vizsgát kell tenniük a fiataloknak.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Ismét kirajzottak a gólyák

2009. augusztus 26.
Elsőéves egyetemisták szállták meg Kaposvárt
- Tündi, nézd! - döbben meg a szemüveges gólyalány, amikor az állomásfőnök két fajta rövidet és egy kis vörösbort önt a tejbe, amitől olyan elegy keletkezik a műanyag pohárban, mely simán alkalmas lenne, hogy felmondják miatta az 1975-ös nemzetközi toxinfegyver egyezményt.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2009.augusztus 26.

Egyetemisták szállták meg Kaposvárt

2009. augusztus 25.
Pálinka, vörös bor és tej hozzáadásával készült a koktél. Nem éppen finom, de a gólyáknak mindent ki kellett bírniuk, míg a tíz fej hagyma bekebelezését is.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Digitális lesz a campus

2009. június 29.
Tömegképzés helyett minőségi oktatást
Átadták az okleveleket a Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai kar végzőseinek a Kaposvári Egyetemen szombaton délelőtt, majd délután az állattudományi és gazdaságtudományi kar diplomásai következtek. A fogadalomtételt és a doktorrá avatást követően hallgatói elismeréseket vehettek át a kitüntetettek.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2009. június 29.

Nyertes egyetemek rektorai találkoztak

2009. június 23.
Több mint ötven milliárd forint értékű infrastrukturális és informatikai fejlesztés kezdődhet meg a közeljövőben a felsőoktatásban.
Annak a tizenhárom felsőoktatási intézménynek a rektorai találkoztak kedden a Kaposvári Egyetemen, ahol több mint ötven milliárd forint értékű infrastrukturális és informatikai fejlesztés kezdődhet meg a közeljövőben.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Összedugott kobakok

2009. június 21.
Tartozzon más kategóriába az egészségügyi ellátásban az, aki törődik az egészségével és szűrésre jár, mint az aki nem. A képzetlen munkaerőt a mezőgazdaságban kellene elhelyezni, és át kellene szervezni a szociális rendszert. Ehhez hasonló ötelteket agyaltak ki a válság kezelésére a hallgatók az elmúlt 2 napban tartott KAKTUSZ-on, azaz a kaposvári közgazdaságtudományi szemináriumon az egyetemen. Az is kiderült: érdemes lenne bevezetni a helyi pénzt.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Hárommilliárd forintos fejlesztés a Kaposvári Egyetemen

2009. június 10.
A Kormány mintegy 26 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást hagyott jóvá a kaposvári és további hat felsőoktatási intézmény számára. A Kaposvári Egyetem második körös pályázati koncepcióját a pályáztató változtatás nélkül elfogadta és biztosította a hárommilliárd 46 millió forint támogatást. Szerdán a Kaposvári Egyetemen Babinszky László, az egyetem rektora és Balogh Árpád, OKM Támogatáskezelő Igazgatóság főigazgatója aláírásával látta el a dokumentumot.

A teljes cikk: www.sonline.hu

Egyedülálló a Kaposvári kennelsor

2009. május 24.
Egyedülálló az országban a Kaposvári Egyetem hallgatóinak kezdeményezése, a kutyakedvelők kollégisták ugyanis együtt lehetnek kedvenceikkel.Ismét egyetemi kutyanapot rendeztek a desedai kempingben. A rendezvényre természetesen nem csak a hallgatókat várták. Jöttek is ebek szép számmal, fajtatiszták és keverékek. Nagyok és kicsik, fürgék és lusták. Acsarkodás nem volt, inkább mindenki csak a másikat figyelte, no meg a rágcsálnivaló őzlábakat. Sőt, az agárpályát még a tacsik is kipróbálhatták. A Kaposvári Egyetem kutyásai szervezték meg a találkozót. Az ebszerető kollégisták néhány évvel ezelőtt feltették a kérdést: mi lenne, ha elhoznák a házi kedvenceiket is a campusra. Az ötletet tett követte, és megvalósult a kennelsor.

A teljes cikk: www.kapos.hu

Az Erasmusszal kitárul a világ

2009. május 17.
Tizenegy külföldi országba pályázhatnak ösztöndíjra a kaposvári egyetemisták. A legtöbben Hollandiát, Törökországot és Angliát választják. A holland Wageningeni Egyetem a legnépszerűbb a kaposvári egyetemisták körében – tudtuk meg Lehőcz Gábor oktatási igazgatótól. A külföldi tanulmányiösztöndíj-lehetőségek közül a legtöbb somogyi diák a holland intézményt választja, ugyanis a Wageningeni Egyetem Európa legrangosabb agráregyeteme, és világviszonylatban is kiemelkedő.

A teljes cikk: www.sonline.hu

A jövőnek tanítanak

2009. május 16.
Emberi erőforrások minőségéről szól az élet körülöttünk, ennek a kihívásnak csak minőségi oktatással lehet megfelelni. Ezt Manhertz Károly, az oktatási minisztérium szakállamtitkára mondta pénteken a Kaposvári Egyetemen, ahol kétnapos programsorozat kezdődött a felsőfokú tanítóképzés 50 éves jubileumán.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2009. május 16.

Kaposvári sikerek az OTDK-n

2009. május 04.
Idén 29. alkalommal rendezték meg az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A tehetséggondozás e hazánkban nagy hagyományú formájának keretében ezúttal 16 szekcióban mérték össze tudásukat a legkiválóbb hallgatók.
A Kaposvári Egyetem hagyományosan jól szerepel ezen a rendezvénysorozaton, amely híven tükrözi az egyetemeken folyó tudományos és oktatói munkát. Az egyetemen belül pedig rendszerint Állattudományi Kar hallgatói hozzák el a legtöbb helyezést. 2009-ben 2-2 első, második és harmadik helyezést szereztek az ifjú agrárosok, valamint több hallgató kiváló teljesítménye különdíjban részesült.

Teljes cikk: www.kapos.hu

Kihívások sora a tanítóképzés jubileumán

2009. április 30.
Néhány évtizede évi 240 hallgatót bocsátott ki a kaposvári tanítóképző főiskola, napjainkban a demográfiai hullámvölgy miatt 24-et. A hangsúly a gyógypedagógiai és óvodapedagógiai képzés felé tolódott. A Kaposvári Egyetem pedagógiai karán megháromszorozódott a minősített oktatók száma, akkreditálni kívánják a tanári képzést, angol nyelvi kurzurokat terveznek. A kar jövőképe a társadalmi kihívások és a pedagóguspálya presztízsének átmeneti csökkenése ellenére ígéretes, vallja az 50 éves felsőfokú tanítóképzés jubileumára készülő kar főigazgatója, Molnár László professzor.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2009. április 30.

Úrrá lettek a válságon a fiatalok

2009. április 27.
VERSENY - Az EU brüsszeli politikusainak munkáját modellezték az egyetemisták
Szombatra lett elfogadott, mindenki számára megnyugtató költségvetése az Európai Unionak, úrrá lettek a válságon, a képviselők pedig a néhány órai alvás után fáradtan, de megelégedetten hazautaztak egyévi szabadságra.
Hihetetlen? Hát még ha azt is hozzátesszük, hogy a tárgyalások Kaposváron zajlottak, ahová a brüsszeli politikusok ideiglenesen áttették a székhelyüket, és bárki kezet rázhatott Angela Merkellel...

A cikk az EU Negotiation Moot tárgyalási szimulációs versenyről szól, elolvasható a Somogyi Hírlap 2009. április 27-i számában (5. oldal).

Az egyetemnek szimbiózisban kell élnie a várossal

2009. április 16.
Nincs különálló városi és különálló egyetemi stratégia, a kettőnek együtt kell érvényesülnie, csakis így érhető el eredmény - hangoztatta Szita Károly Kaposvár polgármestere a Gazdaságfejlesztési Tanács legutóbbi ülésén. Az összejövetelen Prof. Dr. Babinszky László rektor mutatta be a Kaposvári Egyetem elképzeléseit. A város és a campus együttműködését pedig gyümölcsözőnek nevezte.

Teljes cikk: Kapos Extra, 2009. április 16.

A jövő egyeteme

2009. április 09.
Oktatás, kutatás-fejlesztés, szolgáltatás. A jövő egyetemének ezt mind tudnia kell. Kaposvár és az itteni campus fejlődése azonban csak együtt képzelhető el - hangzott el a Gazdaságfejlesztési Tanács csütörtöki ülésén. Az egyetem rektora részletesen beszámolt arról, milyen stratégia mentén képzelik el az intézmény fejlesztését a következő 3-4 évben.

Teljes cikk: www.kapos.hu

Diplomás álom

2009. április 02.
Népszerű idén a Kaposvári Egyetem: 10%-kal többen jelentkeztek idén a campusra, mint tavaly. Az országban 30%-kal több a jelentkező. Szakemberek szerint 2008-ban a tervezett tandíj riasztott el sokakat a továbbtanulástól. Kaposváron idén a gazdaságtudományi kar a legnépszerűbb.

Teljes cikk: www.kapos.hu

Válságelemzés a Kaposvári Egyetemen

2009. április 02.
Túl sok pénzt kapott a szociális szféra, viszont kevés jutott a vállalkozásoknak. Ez is oka a válságnak Magyarországon - vélik egyes szakemberek. Csütörtökön nemzetközi gazdaságtudományi konferencia kezdődött Kaposváron. Neves szakemberek és kutatók érkeztek az egyetemre, ahol a gazdasági válság is téma volt.

Forrás: www.kapos.hu

Kitüntetések a nemzeti ünnepen

2009. március 15.
Kimagasló színvonalú munkájáért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át Deák Erika, a siófoki Aranypart Középiskolai Kollégium és Nevelési Tanácsadó igazgatója, Kokas Ferenc, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója, valamint Szabóné dr. Gondos Piroska, a Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Kar tanszékvezető főiskolai docense.
A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adta át Sámson Lászlónak, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrum beruházási igazgatójának, valamint Szabó Zoltánnénak, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola igazgatójának.

Teljes cikk: www.kapos.hu

Fotótörténeti gyűjtemény nyílt az egyetemen

2009. március 08.
Az országban egyedülálló fotóelméleti- és történeti gyűjteményt nyitott meg a Kaposvári Egyetemen Leitner Sándor, a művészeti főiskolai kar főigazgatója.
A Raiffeisen Banktól kapott támogatásból jól felszerelt, információs és kutatóbázist hozott létre az egyetem. A gazdag magyar és idegen nyelvű könyv-, fotóalbum-, és folyóiratanyag mellett videószalagok, mikrofilmek, DVD-k állnak a hallgatók, kutatók rendelkezésére. A pénzintézet 2007-ben és 2008-ban szakképzési hozzájárulás keretében támogatta a Kaposvári Egyetem művészeti főiskolai karát, s ezzel járultak hozzá a gyűjtemény technikai eszközeinek beszerzéséhez.

Forrás:
www.sonline.hu

2009- 03-06
Baka József halálának ötödik évfordulójára emlékeztek a Kaposvári Egyetemen. Az összegyűltek koszorúkat helyeztek el Baka József szobránál, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy Kaposvár egyetemi város.

Forrás: Somogyi Hírlap

Állatorvosi konferencia Kaposváron

2009. március 01.
Az ország minden tájáról érkeztek állatorvosok a Kaposvári Egyetemen rendezett továbbképzésre szombaton. A csaknem 100 résztvevő az MR és a CT szerepéről tanácskozott az állatorvosi diagnosztika területén. Ezekkel a módszerekkel az állatokat is hatékonyabban gyógyíthatják, például a gerincbetegségek és idegrendszeri elváltozás esetében.

Forrás: www.kapos.hu

Értik az idők szavát a Kaposvári Egyetemen

2009. február 12.
- A Kaposvári Egyetem a magyar felsőoktatás egyik sikeres intézménye, az oktatás, a gazdálkodás és a kutatás-fejlesztés terén egyaránt – jelentette ki Hiller István szakminiszter az intézményben tett ma délutáni látogatása után.

Teljes cikk: www.kaposextra.webgyarto.com

Modern, dinamikus és innovatív

2009. február 12.
A jövő év végére befejeződhet a Kaposvári Egyetem fejlesztése. Az intézmény három milliárd forintos uniós pályázatot adott be. Az oktatási miniszter szerint a somogyi campus már most is példaértékű munkát végez.

Teljes cikk: www.kapos.hu

A Kaposvári Egyetemre látogatott ma Hiller István

2009. február 12.
Az oktatási miniszter a sajtó képviselői előtt példaértékűnek nevezte az intézmény oktatási munkáját és gazdálkodását.A mai látogatáson Lamperth Mónika országgyűlési képviselő elmondta: segít az egyetem vezetésének abban, hogy olyan cég települhessen ide, amely még jobban hasznosítja az intézmény kutatásfejlesztési kapacitását.

Teljes cikk: www.enjoyradio.hu

Hiller István: a felsőoktatásban a minőség a fontos

2009. február 12.
A minőség legvilágosabb fokmérője a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, ezért 2006-tól már ehhez, vagyis a felvevő piachoz igazítják az egyetemi szakok akkreditálását - mondta a szaktárca vezetője a Kaposvári Egyetem vezetőivel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón. A Kaposvári Egyetemen folyó képzésről szólva a miniszter kifejtette: nagyra értékeli azt a törekvést, amely a kutatásfejlesztésre, az innovációra, az oktatás és a kutatás összekapcsolására irányul. Úgy látja - tette hozzá -, hogy ez jó irány, miként országosan példamutató lehet a Kaposvári Egyetemen bevezetett minőségirányítási rendszer is.

Teljes cikk: www.okm.gov.hu

Hiller: A minőség legvilágosabb fokmérője az elhelyezkedés

2009. február 12.
felsőoktatásban a mennyiség helyett előtérbe kell kerülnie a minőségnek – jelentette ki Hiller István (MSZP) oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Kaposváron. A minőség legvilágosabb fokmérője pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, ezért 2006-tól már ehhez, vagyis a felvevőpiachoz igazítják az egyetemi szakok akkreditálását – mondta a szaktárca vezetője a Kaposvári Egyetem vezetőivel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Teljes cikk: www.magyarnemzet.hu

Oktatási és kulturális miniszter előadása

2009. február 12.
A felsőoktatásban a mennyiség helyett előtérbe kell kerülnie a minőségnek - jelentette ki Hiller István (MSZP) oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Kaposváron.

Teljes cikk: www.nepszava.hu

Az egyetemre költöző művészet

2008. december 16.
Deli Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész Elmondhatatlan című szobrát avatták fel kedden a Kaposvári Egyetemen. A művész az egyetem művészeti karán a vizuális tanszék oktatója. Alkotását Babinszky László rektor leplezte le.

Teljes cikk: www.sonline.hu

PDA osztás az egyetemen

2008. november 12.
42 PDA-t osztottak ki a Kaposvári Egyetemen szerdán. Azok az első éves hallgatók kaphattak, akik a legmagasabb pontszámmal kerültek be a campus egyes karaira. Rajtuk kívül a 16 köztársasági ösztöndíjas oklevelet kapott az ünnepségen.

Forrás: www.kapos.hu

Nem akarnak tömegképzést az egyetemen

2008. november 10.
Háromszor annyi jelentkezőt vehetnének fel jövőre a Kaposvári Egyetem gazdaságtudományi karára, mint idén a jövő évi keretszámok alapján. Ezt azonban nem használja ki az intézmény. A pénzügyi és számviteli szakra azonban biztos többen bejuthatnak majd. A művészeti képzések mellett ez ugyanis az egyik legnépszerűbb szak a campuson.

Teljes cikk: www.kapos.hu

Fórum a romák elhelyezkedéséért

2008. november 08.
Évről-évre egyre több roma él Somogyban. A legutóbbi népszámláláskor 29 ezren vallották annak magukat. Az alacsony iskolai végzettség miatt azonban egyre nehezebben helyezkednek el, és egyre több kirekesztés is éri őket, mondják. A pénteki Roma Fórumon a lehetőségeikre hívták fel a figyelmet a Kaposvári Egyetemen.

Teljes cikk: www.kapos.hu

Kaposvárról a színpadra

2008. október 30.
Egri Bálint a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának tanulója. A színésznek készülő 20 éves fiút már többen ismerhetjük-ha nem is személyesen, a tévéképernyőn keresztül biztosan.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. október 30.

Ötöst kapott a médiaszak

Legjobbak közt a kaposvári kommunikáció

2008. október 28.
Az előkelő ötödik helyre lépett előre a Kaposvári Egyetem művészeti karának kommunikációs képzése idén. A tavalyi rangsorban még a 8. helyen álló szak fő erőssége az oktatók összetétele és száma.
Negyedik alkalommal adta közre a hazai egyetemek és főiskolák rangsorát a Szonda Ipsos. A Heti Válasz című hetilap megbízásából készült felmérés ezres mintát vett a 18 évesnél idősebb korosztályból. A jogi, közgazdasági, idegenforgalmi és kommunikációs képzések mellett idén már a gépészmérnöki, informatikus és orvosi karokat is összehasonlították.

Teljes cikk: www.sonline.hu

Együttműködés a regionális tudományért

MEGÁLLAPODÁS Kutatóintézettel közös egyetemi tanszék Kaposváron

2008. október 14.
A kutatóintézet szellemi potenciáljának kihasználása a graduális és posztgraduális képzések területén, a doktori képzés kiszélesítése és gazdagítása, illetfve a kutatói utánpótlás nevelése érdekében kötött szerződést hétfőn a Kaposvári Egyetem a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központjával (MTA RKK).
-Az egyetemek jövője a nyitottság - mondta köszöntőjében Babinszky László, az egyetem rektora.- Nemcsak más oktatási intézmények felé, de kutatási központok irányába is.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. október 14.

Minőségi oktatás a céljuk

PÁLYÁZAT Iskolapadba ültek a Kaposvári Egyetem oktatói

2008. október 01.
Az intézmény munkatársai számára indított képzést a Kaposvári Egyetem, melynek zárórendezvényén adták át az erről szóló tanúsítványokat hétfőn. A tanfolyamot 124-en végezték el és kilencvenheten vehették át a tanúsítványokat.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. október 01.

Akadémiai elnök és miniszter tart előadást a Kaposvári Egyetemen

2008. szeptember 27.
Pénteken megkezdődtek a Kaposvári Állattenyésztési Napok a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján. A vasárnapig tartó rendezvényen tenyészállat-bemutatók, konferenciák és üzletember-találkozók szerepelnek. A közönséget show-bírálatokkal, tenyészállat-árverésekkel, lovas programmal, állatsimogatóval és népi iparművészeti vásárral várják. A kiállítás alatt szaktanácsadást nyújtanak minden érdeklődőnek.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. 09. 27.

Számítógépet érő pontok

2008. szeptember 06.
Egyetemi évnyitó - Fogadalmat tettek az elsőéves hallgatók
Gyógypedagógus képzésre jelentkeztek a legtöbben idén a Kaposvári Egyetemre - hangzott el a pénteki tanévnyitón.
Idén négy-öt százalékkal több elsős hallgató kezdi meg a tanévet a Kaposvári Egyetemen. Babinszky László rektor köszöntőjében a technikailag modern, fejlődésében dinamikus és kutatásaiban innovatív intézményről beszélt a diákoknak és arról, hogy az elkövetkezendő három-öt évben az ország egyik legszebb campusában tölthetik egyetemi és főiskolás éveiket.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. szeptember 06.

Húsz külföldi diák a Kaposvári Egyetemen ismerkedik a nyelvvel

2008. augusztus 11.
Magyarul tanulni nem könnyű, különösen nem három hét alatt – ezt megtapasztalhatta az a húsz Erasmus ösztöndíjas diák, akik hétfő óta a Kaposvári Egyetem nyelvi felkészítő kurzusát végzik.

Teljes cikk: www.sonline.hu

Nyelvi kurzus a Kaposvári Egyetemen

2008. augusztus 11.
A Kaposvári Egyetem az idén második alkalommal ad otthont a Magyarországon tanulmányaikat folytató külföldi hallgatók nyelvi képzésének - közölte Szentpáliné Ujlaki Erika, a kurzus szervezője hétfőn, az egyetemen tartott sajtótájékoztatón.

Teljes cikk: www.hirextra.hu

Erasmusolnak

2008. augusztus 11.
Húsz külföldi diákot lát vendégül ebben a hónapban a Kaposvári Egyetem. Másodszor szervezik meg itt az Erasmus intenzív nyelvi kurzust. Egyebek között Németországból, Finnországból és Törökországból érkeztek hallgatók a somogyi megyeszékhelyre. A külföldi diákok megismerkednek a magyar nyelvvel, a történelemmel, a népzenével, a kultúrával. A három hét alatt nemcsak tanulnak, hanem számtalan szabadidős tevékenyégen is részt vesznek.

Forrás: www.kapos.hu

Külföldi egyetemisták a Kaposvári Egyetemen

2008. augusztus 11.
A Kaposvári Egyetem immár második alkalommal nyújtott be nyertes pályázatot az Erasmus Intensive Language Course kurzus megszervezésére. A program a Magyarországon Erasmus ösztöndíj keretében beutazó hallgatók magyar nyelvi és kulturális felkészítését végzi.

Teljes cikk: www.somogyportal.hu

Meghúzták a ponthatárokat

2008. július 25.
Háromszoros volt a túljelentkezés a Kaposvári Egyetemen. Ám mégis ugyanannyian tanulhatnak tovább idén, mint tavaly. Csaknem 1000 új hallgatót vettek fel. Pedig országosan 15 ezerrel kevesebb diák lesz szeptembertől a felsőoktatási intézményekben. Tegnap este hozták nyilvánosságra a ponthatárokat. Kaposváron a legnehezebben a művészeti karra lehetett bekerülni.

Bővebben: www.kapos.hu

Csaknem hárommilliárdos fejlesztés a Kaposvári Egyetemen

2008. július 24.
Hét vidéki felsőoktatási intézmény közel 26,6 milliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat a kormány döntése nyomán – jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A Kaposvári Egyetem 2,9 milliárd forintnyi támogatást nyert el, amelyből többek közt egy, az országban egyedülálló agrár- és élelmiszertudományi tudásközpontot kívánnak létrehozni.

Bővebben: www.sonline.hu

Egyedülálló egyetem

2008. július 24.
Óriási beruházások kezdődnek hamarosan a Kaposvári Egyetemen: 3 milliárd forint támogatást nyertek fejlesztésekre. A legjelentősebb ezek közül az agrár- és élelmiszer-tudományi központ: itt kutatásokat végeznek majd, és az alapján márkázott termékeket állítanak elő. Ehhez hasonló sehol nincs az országban.

Teljes cikk: www.kapos.hu

Milliárdos fejlesztés a Kaposvári Egyetemen

2008. július 24.
Hárommilliárd forintos támogatást kap az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Kaposvári Egyetem, jelentette ma be Lamperth Mónika országgyűlési képviselő és Kolber István államtitkár. A pénzből digitális kompetenciaközpontot alakítanak ki, fejlődhet a lovasakadémia és a bőszénfai vadgazdálkodási központ is, valamint megújul az egyetem informatikai rendszere. A fejlesztés legfontosabb elemeként pedig agrár- és élelmiszertudományi tudásközpont létesül.

Forrás: www.enjoyradio.hu

Sportos kitartással kerülnek Pekingbe a Ruczek-ikonok

2008. június 25.
Legalább száz elektronikuslevél-váltás után végre sínen van Ruczek Zsófi pekingi szereplése. Merthogy nemcsak egy olimpikonja van Kaposvárnak.

Teljes cikk: www.sonline.hu

Kaposvári tanárok országos elismerése

2008. június 07.

A Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett kitüntetést adományozott Bertalan Péter egyetemi docens, Ország László főiskolai docens és Tóth Istvánné főiskolai adjunktus részére Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A kitüntetéseket a karok oklevélosztó tanácsülésein adják át.

Forrás: Somogyi Hírlap, 2008. június 07.

Pünkösdi királyok a Zselic mélyén

Túraverseny Kulturális és turisztikai célokat szolgál az egyetemi program

2008. május 31.

Hagyományteremtő szándékkal túraversenyt szervezett szombatra a Kaposvári Egyetem vadgazdálkodási központja Bőszénfa környékére a Zselicbe.


A legvagányabb bikák és leggyönyörűbb csajok viadalaként hirdette meg Bőszénfa-Ropoly triatlonversenyét és zselici pünkösdi randevúját a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrum Vadgazdálkodási Tájközpontja. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott program a szervezők szándéka szerint a jövőben országos eseménnyé bővül, amelynek célja a kulturális és természeti értékek megismerése.


Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. május 13.

Kutatásaikat mutatták be a hallgatók

2008. április 25.

A gazdaságtudományi kar tudományos diákköri konferenciáját rendezték csütörtökön a Kaposvári Egyetemen. Tizennyolc hallgató mutatta be kutatását. Balogh László dékántól megtudtuk: az egyetemen hosszú évek óta végeznek kutatást a diákok. Támogatja munkájukat az intézmény, mert ez nemcsak a hallgatók szakmai felkészültségét és önállóságát segíti elő, hanem ezáltal az iskola országos és nemzetközi szinten is versenyképes tud maradni.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. április 25.

Közelharc és távoli misszió az egyetemi toborzón

2008. április 25.

A kaposvári campuson tartott toborzót csütörtökön Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A szaktárca egyetemi road show-ja során elmondta: soha ennyire nem volt még elismert egy egynruhás rendvédelmi szervezet Magyarországon.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. április 25.

Együtt kutatnának és diákokat is cserélnének

2008. március 10.

A vajdasági diákok magyarországi és a Kaposvári Egyetem hallgatóinak határon túli képzési lehetőségeiről tanácskozott csütörtökön Kaposváron a kaposvári és az újvidéki egyetem vezetése.

Célunk, hogy megismertessük és piacképessé tegyük a Kaposvári Egyetem oktatását a vajdaságiakkal, a felvidékiekkel, sőt akár a tengerentúliakkal is – mondta Mátrai Márta országgyűlési képviselő, a találkozó egyik kezdeményezője –, hiszen az oktatás, az innováció és a kutatás területén is óriási lehetőségek rejlenek az egyetemben. Az előkészítő munka rövidesen elindulhat, s talán már 2009 szeptemberében látható eredménye lehet az együttműködésnek.

Teljes cikk: www.sonline.hu

Középkereszt, lovagkereszt: kitüntetések március 15-én

2008. március 17.
"Több somogyi is kitüntetést kapott március 15-e alkalmából. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntésben részesült a radiológia területén végzett tudományos munkássága, a komplex sürgősségi betegellátás fejlesztése érdekében végzett szervezetirányítási tevékenysége elismeréseként Repa Imre orvos, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, a Kaposvári Egyetem általános rektorhelyettese. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovegkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült a felnőttképzésben több mint négy évtizedes kimagasló oktatói és nevelői munkássága elismeréséül dr. Horváth Gyula, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar tanszékvezető egyetemi docense."..."A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapott dr. Széles Gyula, a Kaposvári Egyetem professzor emeritusa."

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2008. március 17.

Jubileumi szakmai nap Kaposváron

2008. február 21.
A kaposvári óvóképzés 25. és az óvodapedagógus-képzés 20. évfordulóját tartották 2007. november 23-án. A rendezést a Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Karának Pedagógiai és Felnőttnevelési Tanszéke, valamint az óvodapedagógus szak vállalta magára.

Teljes cikk: Óvodai Nevelés, 2008. február 21. 61. évfolyam 95. oldal

Virtuális campus

2008. február 17.
Európa harmadik virtuális campusa lehet a kaposvári. Így nem lesz szükség jegyzetfüzetre és a parkban ülve számítógépen intézhetik a diákok az ügyeiket. Az egyetem a következő években hárommilliárd forintos beruházásra pályázik. A somogyi campus a jövőben is a minőségi oktatásra helyezi a hangsúlyt. Ezért áttekintik, mely szakokat szüntetik meg, és milyeneket indítanak a jövőben.

Bővebben: www.kapos.hu

Diplomaosztó

2008. február 15.

241 keresztfélévben végzett hallgató vehette át diplomáját a Kaposvári Egyetemen pénteken. A végzős hallgatók 70%-a másoddiplomás. Ők a jobb elhelyezkedési esélyek miatt szereztek újabb oklevelet.

Forrás: www.kapos.hu

Látogatóban

2008. február 13.
Kaposváron járt az izraeli nagykövet. Aliza Bin-noun egy hónapja érkezett Magyarországra. Azóta sok helyre ellátogatott. Azt mondta: Kaposvár fontos hely, ezért jött most ide. Szerdán a zsidó hitközség vezetőivel találkozott és ellátogatott a Kaposvári Egyetemre is.

Bővebben: www.kapos.hu

ISO

2008. február 12.
Sikeres nemzetközi tanúsítással zárta a tavalyi évet a Kaposvári Egyetem. Minden szervezeti egységére, így a karokra, tanszékekre is megkapta a nemzetközi ISO minősítést. Így több lehetőség nyílik az oktatás, képzés, fejlesztés és kutatás területeken.

Forrás: www.kapos.hu

Pontvadászok

2008. január 28.
Már a felvételikre készül a Kaposvári Egyetem. A campuson a hétvégén középiskolásoknak tartottak nyílt napot. Amellett, hogy csaknem 30 különféle szakra lehet jelentkezni, az egyetem büszke arra is, hogy náluk sokkal családiasabb a hangulat, mint az ország nagy felsőoktatási intézményeiben.

Bővebben: www.kapos.hu

Szendvicsprogram Kaposvár és Volgográd egyeteme között

2007. december 05.
Képzési és kutatási együttműködési megállapodást írt alá a Kaposvári Egyetem és a Volgográdi Állami Agrárakadémia. A keretmegállapodást kedden délelőtt Babinszky László a kaposvári, valamint Alekszej Ovcsinnyikov, az orosz intézmény rektora látta el kézjegével.

Bővebben: www.somogyihirlap.hu

Volgográdi testvéregyetem

2007. december 04.
Együttműködési megállapodást kötött ma a Kaposvári Egyetem és a Volgográdi Állami Mezőgazdasági Akadémia. Ennek keretében Oroszországból hallgatók érkeznek majd, hogy az itteni angol nyelvű mesterképzésen vegyenek részt. A megállapodás részleteit jövő márciusig dolgozza ki a két felsőoktatási intézmény.

Forrás: www.kapos.hu

Az ország második legjobb közgazdásza kaposvári

2007. november 21.

Az országban a második legjobb közgazdász hallgató a Kaposvári Egyetemre jár. Ez nem csak Végh Bernadettnek nagy siker, hanem magának a campusnak is. Közgazdasági területen ugyanis eddig még egyetlen diák sem ért el ilyen előkelő eredményt. Az ezüstéremmel anyagi támogatás is jár: segítik a további kutatómunkáját.

Bővebben: www.kapos.hu

Tudományos konferencia az egyetemen

2007. november 10.

Első alkalommal rendezték meg a Kaposvári Gazdaságtudományi Konferenciát az egyetemen pénteken.

A Gazdasági és társadalmi kihívások a XXI. században című előadássorozaton az egyetem szakemberei mellett meghívott vendégek beszéltek a vállalatgazdaság, a vidékfejlesztés, az élelmiszermarketing, az informatika, a pénzügy és a közgazdaságtan, valamint a matematika-és a fizikatudományokról. A szervezők úgy tervezik, hogy a szakmai találkozóból hagyomány lesz, így a következő években is megrendeznék a konferenciát más-más témakörrel.
(Meiszterics Eszter)

Forrás: Somogyi Hírlap, 2007. november 10. szombat 3. oldal

Tudásközpont

2007. november 09.

Az agrár- és élelmiszertudomány tudásközpontjává szeretne válni a Kaposvári Egyetem. Így a város gazdaságának motorjává válhatna. Ezt Szita Károly polgármester mondta pénteken a gazdaságtudományi konferencián.

A fejlesztéshez mintegy 3 milliárd forint étékű pályázatot nyújt be az intézmény, hangzott el az egyetem első ilyen rendezvényén. A tanácskozáson a gazdaságtudományi kar munkatársai tartottak előadásokat. A többi között pénzügyi, marketing, vállalati gazdaság és vidékfejlesztési témákban.

Forrás: www.kapos.hu

Erősítenek az egyetemen

2007. november 06.

Kevesen jelentkeztek idén a Kaposvári Egyetem pedagógiai karára. Ezért új képzéseket és még magasabb színvonalú oktatást terveznek. A kar elképzeléseit kedden ismertették a régió középiskoláival.

Teljes cikk: www.kapos.hu

Felsőoktatás: Kaposvár a mezőny első felében

2007. november 06.

A mezőny első fele. A Central European Management Intelligence és az egyik hazai hetilap felsőoktatási rangsorában ez a hely jutott a Kaposvári Egyetemnek.

A négy legnépszerűbb – jogi, közgazdasági, szálloda- és idegenforgalmi, valamint kommunikáció – képzést összehasonlító listán a somogyi megyeszékhely universitasa két szakkal szerepel, a közgazdaságival és a kommunikációval. Viszont a Kodolányi János Főiskola, mely siófoki intézménnyel is rendelkezik jelentősen rontott tavalyi eredményén a szálloda- és idegenforgalmi kategóriában.

Teljes cikk: www.sonline.hu

Egyetemi rangsor

2007. október 31.

Közepest kapott a Kaposvári Egyetem egy országos hetilap rangsora alapján.

A felsőoktatási listát több szempont alapján állították össze. Figyelembe vették például a túljelentkezések számát és a tanár-diák arányt is. A somogyi campus eredménye azért is figyelemreméltó, mert a gazdasági kar idén először szerepelt a megmérettetésen. Mert már végzett egy évfolyam.

Bővebben: www.kapos.hu

A mezőny első felében a Kaposvári Egyetem

2007. október 25.

Közzétették az idei felsőoktatási rangsort. A Heti Válasz legújabb száma huszonkét oldalas mellékletben foglalkozik a különböző szempontok alapján meghatározott rangsorokkal. Huszonhét vizsgált felsőoktatási intézmény közül a listát a Budapesti Corvinus Egyetem vezeti. A Kaposvári Egyetemet a tizenharmadik helyen jegyzik. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mert a múlt évben még nem találtuk a listán.

Három fő területet vizsgáltak a szakértők a végső sorrend megállapításakor. A diákok viszonyát az adott intézményhez, valamint a tudományos és a gazdasági szempontokat. Így megnézték, hogy az adott szak mennyire népszerű a fiatalok között, vagyis hányan jelentkeztek az adott egyetemre, főiskolára. Azt is vizsgálták, hogy hány hallgató jut egy oktatóra, hiszen ez a minőségi oktatás egyik fontos mutatója lehet. Egyébként ebben a kategóriában a kaposváriak vezetnek a többi egyetem előtt. További fontos szempont az oktatógárda tudományos minősítéseinek egybevetése, valamint a tudományos diákköri megmérettetéseken elért helyezések. Megkérdezték a kikerülő friss diplomásokról a foglalkoztatókat, valamint a fejvadászokat is.
Évek óta a legnépszerűbb szaknak számít az érettségizők körében a kommunikáció. Jelenleg tizenhét felsőoktatási intézményben folyik kommunikációs szakemberek képzése. Ebben a kaposváriak a nyolcadik helyen vannak, megelőzve olyan intézményeket, mint a Kodolányi Főiskola, vagy a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola.

Forrás: www.somma.hu

A kistelepülések hálózatkiépítését segítenék elő

2007. október 17.

Intelligens települések Somogyban címmel tart szakmai fórumot a "Somogyi esély" Kht. csütörtökön a megyeházán. A szervezet idén nyáron alakult a Somogy megyei önkormányzat, a Kapos Mór Oktató Kórház és a Kaposvári Egyetem részvételével és a hátrányos helyzetű somogyi települések segítését tűzte ki célul.

A fórumon a hálózati infrastruktúra fejlesztéséről, azaz a telefon, az internet és a kábeltévé nyújtotta lehetőségekről tájékoztatnak a műszaki szakemberek - tudtuk meg Simor Adrienntől, a Kht. ügyvezetőjétől. Hozzátette: negyedévente terveznek hasonló fórumokat, amelyeken a kistérségek érdekeit segítő fejlesztésekről tartanak előadást.

Meiszterics Eszter

Forrás: www.somogyihirlap.hu

Milliókért ülnek nyeregbe

2007. október 13.

Huszadik alkalommal szállnak nyeregbe az indulók a kaposvári Lovasakadémián zajló Díjlovagló Világkupa magyarországi fordulóján.

Az értékes helyezések akár szó szerint is érthetők a XX. Díjlovagló Világkupa magyarországi küzdelmein. A pénteken kezdődött torna összdíjazása hárommillió forint a végső győztes pedig egy Ford Fusion személygépkocsival távozhat. A magyarországi vk-fordulóra végül tizenöt ország, hatvanöt indulója érkezett meg. Az igen erős nemzetközi gárda mellett természetesen a teljes magyar élmezőny képviselteti magát.

Teljes cikk: www.somogyihirlap.hu

Együttműködési megállapodás aláírása a Kaposvári Egyetemen

2007. október 13.

2007. október 16-án, 10 órakor a Kaposvári Egyetemen, az egyetem tanácstermében, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara közt együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására kerül sor.

A megállapodást az MVH országos elnöke , illetve Dr. Balogh László a GTK dékánja és Dr. Borbély Csaba oktatási rektorhelyettes írja alá. A kezdeményezés célja, hogy a Kaposvári Egyetem az új képzési struktúrára való átállás keretében minőségi, akkreditált helyeken tudja hallgatóit a kötelező gyakorlatokon elhelyezni, illetve az MVH biztosítsa a szakmai utánpótlás bázisát.

Forrás: www.kaposvar.mconet.biz

Diplomát szerez a roma lány

2007. október 11.

Diplomát szeretne Zsiga Irén, a somogyacsai cigány származású fiatal. A Kaposvári Egyetem intézményi kommunikációs szakán tanult, a szakdolgozatát készíti.

A 234 lakosú Koppány-völgyi, hátrányos helyzetű zsáktelepülésről indult a cigánylány sikeres iskolai pályafutása. Az általános iskolát Törökkoppányban, a középiskolát Pécsett a Gandhi Gimnáziumban végezte el. A kistérségben nem volt még példa arra, hogy roma származású fiatal érettségi bizonyítványt szerezzen. Zsiga Irén tanulmányai azonban ezzel még nem értek véget. A Kaposvári Egyetem intézményi kommunikációs szakán folytatta, amelyet nyáron fejezett be.

Teljes cikk: Somogyi Hírlap, 2007. október 11. csütörtök

Erasmus: kapu a világra

2007. október 10.

Ma már teljes mértékig beépül a munkaerőpiac követelményrendszerébe, hogy a munkavállalóknak illendő legalább egy idegen nyelv ismerete és az életre szóló, külföldi élettapasztalatok megszerzése. Ám ehhez olyan pályázat és intézmény kell, ami támogatná a különféle országok megismerését. Mint az Erasmus.

– A Kaposvári Egyetem 1998 óta vesz részt e program megvalósításában – mondta Kapitány Zoltán, a Kaposvári Egyetem ideiglenes Erasmus-koordinátora. – A cél most is az, hogy a hallgatók tanulmányaikat új területekkel és kurzusokkal kiegészítve, látókörüket szélesítve betekintést nyerjenek egy másik európai ország szakmai és kulturális életébe. A 2007-08-as tanév első félévében 23 hallgató élt az Erasmus-ösztöndíj nyújtotta lehetőségekkel, ami növekvő tendenciát mutat. A második félévben még lesznek pályázható helyeink, a pótjelentkezési pályázat heteken belül kiírásra kerül.

Teljes cikk: www.sonline.hu

Egyre több a hiteles diák

2007. október 10.

Közel 3,8 milliárd forint. Az elmúlt hat esztendőben ennyi pénzt vettek fel a Diákhitel Központtól a somogyi diákok.

Mivel felmérések szerint egy átlagos magyar egyetemista körülbelül 85 ezer forintot költ havonta, s nem mindegyikük tudja ezt az összeget előteremteni, így egyre többen veszik igénybe az idén már hetedik éve létező programot. Somogyban az elmúlt, azaz a 2006-07-es tanévben 2958-an éltek a lehetőséggel. Közülük 2153-an nappali, ötvenketten esti, 681-en levelező, míg hetvenketten távoktatásos képzésben vettek részt – a központ 763 millió forintot fizetett ki számukra. A Kaposvári Egyetemen 1153 hallgató kért és kapott hitelt, nekik 299,1 millió forintot utaltak át.

Teljes cikk: www.sonline.hu

A jövő útján a Kaposvári Egyetem informatikája

2007. október 08.

2007. október 03-án ünnepélyes keretek között szerződést írt alá a Kaposvári Egyetem és a HUMANsoft Kft. közel fél milliárdos értékű informatikai infrastruktúra kiépítésére.

A feladatok elvégzésében jelentős szerep jut a kaposvári központú vállalkozásoknak. A projekt tervezett befejezése feszített ütemezés mellett ez év vége. A fejlesztési projekt megalapozza a Kaposvári Egyetem informatikai stratégiájához kötődő további elképzeléseket.

Teljes cikk: www.tranzit.hu

Takarmányozási szimpózium

2007. október 05.

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg múlt csütörtökn a Nemzetközi Takarmányozási Szimpóziumot a Kaposvári Egyetemen.

A rendezvény-melyen mintegy háromszázan vettek részt- a Kaposvári Állattenyésztési és Takarmányozási Napok rendezvénysorozat része volt. A konferencia témáját mindig a takarmányozástani tanszék határoza meg, ebben az évben a mikotoxinok takarmány- és élelmiszerláncbeli szerepéről hallhattak előadásokat a résztvevők.

Teljes cikk: Kapos Extra, 2007. október 5. 2.oldal

Félmilliárdos informatikai fejlesztés a Kaposvári Egyetemen

2007. október 03.

Közel félmilliárd forint értékű informatikai infrastruktúra kiépítéséréről írt alá szerződést a Kaposvári Egyetem a HUMANsoft Kft.-vel szerdán. Az Oktatási Minisztérium Humánerőforrás Operatív Programjának pályázatán 320 millió forintos támogatást nyert az intézmény, amelyet még 36 milliós önerővel is kiegészítettek.

Babinszky László rektor elmondta: az új fejlesztés korszerű, üzembiztos informatikai kiszolgáló környezetet és adattárolási rendszert, bővített hálózati infrastruktúrát, hatékony központi menedzsmentet, új biztonsági és egységesített levelezési rendszert eredményez, továbbá megalapozzák a wireless, azaz vezeték nélküli technológia bevezetését is. A szerződés értelmében december közepére az új rendszerhez illesztik az egyetem gépparkját, több mint 750 számítógépet. Az intézmény olyan informatikai környezetet kíván megvalósítani, amely nemcsak a magyar, de a külföldi hallgatók számára is vonzóvá teszik az egyetemet, többek között az elektronikus könyvtári szolgáltatások és az e-learning megoldások biztosításával.

Forrás: www.sonline.hu

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

« vissza

Médiapartnereink

sonline.hu

Kapos.hu