Rólunk

MATE JOURNALS a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem folyóiratai számára ingyenesen igénybe vehető, Open Journal System (OJS) alapú folyóirat-kiadási felület. A MATE Egyetemi Könyvtár és Levéltár biztosítja a platform technikai hátterét, segítséget nyújt a folyóiratok OJS-ben történő elindításához, „átköltöztetéséhez”, illetve kiadói kérdésekben folyamatos szakmai segítséget biztosít a szerkesztőségek számára.

Az OJS folyóirat-kiadási rendszerről

Az Open Journal System (OJS) a szabadon elérhető, tudományos folyóiratok szerkesztési folyamatait és megjelentetését támogató, nyílt forráskódú rendszer.

Az OJS-alapú folyóirat-kiadás előnyeiről:

  • Az OJS a nemzetközi szintű tudományos folyóirat-kiadásban elismert, igen gyakran alkalmazott platform, folyóiratai bekerülhetnek a DOAJ (Directory of Open Access Journals) nyilvántartásába.
  • A platformon történő megjelenítés megkönnyíti a cikkek egyedi DOI-azonosítóval történő ellátását, biztosítja a cikkek hosszútávú archiválását és plágiumszűrését is. Az OJS nagyon jó „láthatóságot” biztosít, cikkei a Google Scholarban és más indexelő rendszerekben azonnal megjelennek.
  • A folyóirat-platform – megkönnyítve a szerkesztőségek munkáját – online térbe helyezi a kéziratbenyújtás, a lektorálás, a technikai előkészítés és az előállítás munkafolyamatait, kommunikációját. Előnye, hogy a kiadási folyamatban felmerülő összes kéziratváltozat, levonat és levelezés egy felületen kezelhető, és a megjelenő cikkek aktuális státuszáról a szerzők, regisztrált felhasználók értesítéseket kap(hat)nak.
  • Az OJS átlátható, a tudományos életben jól ismert struktúrájú, de testreszabható honlap­felületet is biztosít a folyóirat számára, ahol az aktuális lapszámok mellett a folyóirat archívuma, szerkesztőségi irányelvei és szerzői útmutatók is megjeleníthetők akár több nyelvi változatban.
  • „Élő” folyóiratok korábbi lapszámai visszamenőlegesen is közzétehetők, így egy felületen nyilvánossá tehető a lap teljes archívuma.

A MATE JOURNALS szolgáltatásról

A MATE Egyetemi Könyvtár és Levéltár a folyóirat-szerkesztőségek figyelmébe ajánlja a tudományos folyóiratok kiadáshoz nyújtott OJS-támogatást.

MATE JOURNALS a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem folyóiratai számára ingyenesen igénybe vehető, OJS-alapú folyóirat-kiadási felület. A MATE Egyetemi Könyvtár és Levéltár biztosítja a platform technikai hátterét, segítséget nyújt a folyóiratok OJS-ben történő elindításához, „átköltöztetéséhez”, illetve kiadói kérdésekben folyamatos szakmai segítséget biztosít a szerkesztőségek számára.

A szolgáltatással kapcsolatban az Egyetemi Könyvtár és Levéltár kiadási ügyekért felelős munkatársát kereshetik: Gombosné Szabó Sára (gombosne.szabo.sara@uni-mate.hu), technikai kérdésekben Diszterhöft Zoltán (diszterhoft.zoltan@uni-mate.hu) nyújt felvilágosítást.

vagy:

A szolgáltatás ezen űrlap kitöltésével vehető igénybe. Az űrlap beküldése után a Könyvtár munkatársai felveszik a kapcsolatot a szerkesztőségekkel további egyeztetés céljából.